Turun Spesian entinen opiskelija ja nykyinen alumni Salla nauttii työskentelystä ihmisten parissa, ja juuri sellaisen työn hän on löytänyt Palvelutalo Pihlajalinnasta. Ensin kohdinhoitajaksi ja sitten hoiva-avustajaksi valmistuneen Sallan valtteja ovat positiivinen ja empaattinen ote työhön. Tässä artikkelissa ja videolla pääset tutustumaan Sallan tarinaan, eli mitä hänelle kuuluu opintojen jälkeen?

GDPR-asetuksen piilottamaa sisältöä
Hyväksyttyäsi evästeet sivuston ulkopuolinen sisältö (esim. Youtube-videot) ladataan sivulle

Katso Sallan tarina myös videolta.

Sallan polku

Salla on opiskellut Spesiassa kodinhuoltajaksi, ja valmistui jo keväällä 2021. Sittemmin hän on opiskellut ja valmistunut myös hoiva-avustajaksi. Sallasta huokuu positiivinen ja lempeä asenne ja ahkera työasenne. Hänelle ihmisläheisyys on tärkeä arvo työarjessa, ja hänen empaattinen ja toisia kunnioittava asenteensa tulee heti hänet kohdatessa esille.

Sallan tie on vienyt hänet Palvelutalo Pihlajalinnaan iäkkäiden ja muistisairaiden hoiva-avustajaksi. Hän opiskeli ja valmistui Spesiasta kodinhuoltajaksi, ja hänen mielestään kodinhuoltajan opinnot olivat erittäin mielenkiintoisia, mutta koki itselleen sopivaksi suunnitelmaksi vielä lisäopiskella itsensä hoiva-avustajaksi.

Spesiasta rakkaat muistot

Salla osallistuu aktiivisesti Spesian alumnitoimintaan. Hänelle on ollut mukavaa ja tärkeää olla yhteyksissä vanhaan oppilaitokseensa.

Salla kertoo, että parhaimpia puolia Spesiassa opiskelemisessa olivat opettajat ja opiskelukaverit, joilta sai tarvittaessa paljon tukea opintojen aikana. Hän on myös itse toiminut esimerkillisesti ja vastavuoroisesti toisille tukena, sillä hänelle ehkä rakkaimpia muistoja Spesiasta oli tutorina sekä oppilaskunnassa toimiminen.

(teksti jatkuu kuvan jälkeen)
Punaiseen työasuun pukeutunut nainen taluttaa asiakasta käytävällä.
Kuvateksti: Palvelutalo Pihlajalinnassa työskentelevälle Sallalle ihmisläheisyys on tärkeä arvo työarjessa.

Työelämässä

Työelämästä Sallalla oli opiskelun aikana omien sanojensa mukaan hiukan mystinen mielikuva. Vasta valmistumisen jälkeen työelämään siirryttyään hän on saanut selkeämmän mielikuvan siitä, minkälaista työelämässä todellisuudessa on.

Hän kertoo työnsä olevan osittain fyysisesti raskaampaa kuin mitä oli ennalta ajatellut, mutta samalla toteaa työnsä olevan erittäin palkitsevaa. Hän pitää siitä, että hänen työnsä on ihmisläheistä ja antaa paljon.

”Kaikessa on hyvät ja huonot puolensa”.

Työnhaun Salla koki helpoksi. Hän oli itse huomannut kesätyöpaikkailmoituksen sosiaalisessa mediassa ja lähetti omatoimisesti sähköpostilla työhakemuksen, ja pääsi haluamaansa työhön.

Sallan tavanomainen työvuoro aamuvuorossa alkaa aamu seitsemältä, jolloin hän avustaa asukkaita aamutoimissa ja ohjaa heidät aamupalalle. Tämän jälkeen on yleensä suihkutukset ja viriketoimintaa.

Lämmin vastaanotto työpaikalla

Salla kertoo, että hänet on otettu työhön lämmöllä vastaan. Hänen työpaikallaan oli alussa tukena monta ohjaajaa ja perehdyttäjää, jotka neuvoivat perusteellisesti ja auttavaisesti Sallan hyvin alkuun. Hän sanookin, että ilman työkavereitaan hän ei olisi sellainen minkälainen hän tänä päivänä on ja hän on heistä hyvin kiitollinen.

Parhainta Sallan työssä on hänen mukaansa talon asukkaat. Jokainen heistä on omanlaisensa yksilö ja persoona. Hän mainitsee kuitenkin tämän olevan joskus myös työnsä haastavin puoli.

”Hankaliinkin piirteisiin ja haasteisiin on vain osattava sopeutua”.

 Vapaa-aikanaan Salla viettää aikaansa perheensä ja ystäviensä seurassa, ja käy kaveriporukassa muun muassa keilaamassa ja elokuvissa.

Tulevaisuuden haaveenaan Sallalla olisi se, että hän pääsisi toimimaan myös viriketoiminnan ohjaajana, sillä hän kokee sen omaksi kutsumuksekseen.

Nuori nainen (Salla) katsoo tyynesti kameraa, vaalea rauhallinen tausta.
Kuvateksti: Terveisensä Spesian nykyisille opiskeijoille Salla lähettää näin: ”Uskokaa unelmiinne ja toteuttakaa niitä!”

Annastina Granholm
työvalmentaja
Spesia Ammattiopisto, Turku