On selvää, että maailma globalisoituu ja sen myötä myös työelämä monimuotoistuu.

Suomen työmarkkinoita tulee lähivuosina ravistelemaan väestörakennemuutos, kansainvälistyminen ja digitalisaatio. Väestörakennemuutoksen myötä ulkomaalaisen työvoiman lisääntyvä käyttö on väistämätöntä. Organisaatiot tulevat koostumaan yhä monimuotoisemmista ja kansainvälisemmistä työyhteisöistä.

Digitalisaation mahdollistama etätyöskentely tuo mukanaan oman mausteensa: tilaisuuden työnsuorittamiseen missä tahansa. Lähitulevaisuuden tavanomaisiksi ammateiksi povataan ohjelmistokehittäjiä, UX-suunnittelijoita, somevaikuttajia, 3D-arkkitehtejä, onlineopettajia ja monia muita verkon välityksellä tapahtuvia työnkuvia.

Metaverse tekee avatarista kuin käyttäjänsä kopion

Työpaikkojen siirtyminen verkkoon on havaittavissa, mutta mitä tämä tarkoittaa työyhteisöille? Työyhteisöjen on luonnollisesti seurattava työpaikkoja verkkoon. Aamutuimaan töihin lähtevät harmaat salkkumiehet ovat historian lehtien havinaa. Edessä siintää kuva kansainvälisestä työyhteisöstä, joka kokoustaa avatarten muodossa.

Metan kehittämä Metaverse antaa osviittaa tulevaisuuden tuulista. Meta on ottanut askeleen sivuun piirustusmaisista avatareista ja kehittänyt yhteistyössä Kodakin kanssa fotorealistisen avatarin, joka on tismalleen käyttäjänsä näköinen. Teknologiassa hyödynnettävät 3D-lasit mahdollistavat yhdistetyn todellisuuden, jossa realistiset kasvotusten tapahtuvat tapaamiset ovat mahdollisia, vaikka käyttäjät ovatkin maailman eri kolkissa. Metan mukaan tuote lanseerataan laajempaan käyttöön pari vuoden sisällä.

(teksti jatuu sarjakuvan jälkeen)
Sarjakuva. Ruutu 1: Nainen istuu tietokoneella verkkokokouksessa ja sataa vettä, nainen sanoo "Onko sinulla ideoita uuteen kampanjaan?" Ruutu 2: Sataa vettä, mies istuu tietokoneella ja sanoo "Minulla lyö tyhjää. Entä sinulla?" Ruutu 3: Nainen seisoo keskellä vesisadetta ja vastaa "Tyhjää täälläkin". Sarjakuva. 1. ruutu: nainen sanoo miehelle "Eiköhän haeta inspiraatiota virtuaalimaailmasta!" ja mies vastaa "Siellä nähdään". 2. ruutu: nainen ja mies seisovat kuun pinnalla ja nainen sanoo "Tapaaminen kaukana arjen kiireestä antaa meille sopivaa perspektiiviä" ja mies vastaa "Tarvitsemme vielä perspektiiviä pois itsestämme." 3. ruutu: kaksi tyyristyllerömäistä, munan muotoista hahmoa ja teksti "Verkkokokous virtuaalimaailmassa".
Kuvateksti: Työyhteisöt seuraavat työpaikkoja verkkoon ja kohtaamiset virtuaalimaailmassa saavat uusia muotoja. Sarjakuva: Linda Helsenius.

Opiskelijat viihtyvät tekoäly-uraohjaaja Kimin seurassa

Sain äskettäin myös toisen maistiaisen tulevaisuuden työelämästä, kun eteeni lävähti klippi Ruotsissa laajasti lanseeratusta AI-opinto- ja uraohjaaja Kimistä. Ruotsissa on suuri työvoimapula opinto- ja uraohjaajista. Ongelma on ratkaistu vastikään lanseeratulla Kimillä, joka ei koskaan väsy opiskelijoiden opastamiseen, ja jonka tieto ura- ja opintovaihtoehdoista on aina ajantasaista.

Kim osaa muun muassa kertoa minkä sektorin ammattilaisista on pulaa milläkin alueella, mikä on palkkataso milläkin alalla ja missä opiskelijaa kiinnostavia aloja voi opiskella. Kim kykenee myös räätälöimään vastauksiaan opiskelijalle sopiviksi, samalla hänen tietopankkinsa kasvaa jokaisen asiakastapaamisen jälkeen. Eikä siinä kaikki! Kyselyiden perusteella opiskelijat viihtyvät Kimin seurassa. He kokevat Kimin vastaukset luotettavina ja informatiivisena sekä kiittelevät Kimin neutraalia ja kuuntelevaa työotetta.

Onko meillä, rakkaat kollegat, mitään mahdollisuuksia kilpailla Kimin kaltaisen kustannustehokkaan superohjaajan kanssa?

Nähtäväksi jää minkälaisen lisämausteen monimuotoisuusaatteeseen olohuoneessamme leijailevat työkaveri-avatarit ja super-Kimit tuovat. He ovat epäilemättä osa tulevaisuuden monimuotoista työyhteisöä. Tähän meidän tulisi tottua ja ottaa tekoäly osaksi porukkaa.

Linda Helsenius
(teksti & sarjakuvat)
työelämäpäällikkö
Ammattiopisto Spesia

Lisätietoa