Spesian opiskelija-asuntoloissa asuminen on opiskelijalle erinomainen ja turvallinen tapa opetella itsenäistymistaitoja. Spesian Etelä-Savon helmessä, Pieksämäellä, asumismukavuutta lisäävät erityisesti tuore Kaunokkikujan asuntolan (entinen Pieksänsara) tuore remontti sekä valmistuville opiskelijoille tarkoitetut yhdeksän kaupunkiasuntoa, jotka ovat Spesiassa Pieksämäen paikallinen erikoisuus.

Asuntola löytyy myös kampuksen yhteydestä Opintieltä, missä ehdottomiin etuihin kuuluu sijainti samassa rakennuksessa opetuksen, ruokalan ja oppilaitoksen muiden palveluiden kanssa, samoin kuin mm. loistavien liikuntamahdollisuuksien äärellä.

Tervetuloa tutustumaan Pieksämäen asumispalveluihin!

Spesian Kaunokkikuja-asuntola ulkoapäin, vaalean keltainen kaksikerroksinen rakennus lasitetuin parvekkein.
Kuvateksti: Kaunokkikujan asuntolat ovat kokenet pari vuotta sitten tehdyssä remontissa täydellisen muodonmuutoksen.

Kaunokkikujan asuntola

Kaunokkikujan asuntolassa opiskelijat asuvat kahden tai kolmen hengen soluhuoneistoissa, joissa jokaisella on oma makuuhuone ja yhteisessä käytössä asuintovereiden kesken keittiö, jossa opiskelijat voivat valmistaa ruokaa omatoimisesti tai harjoitella yhdessä ohjaajan kanssa. Lisäksi huoneistossa on yhteinen wc ja kylpyhuone.

Pyykinpesu tapahtuu kaikille asukkaille tarkoitetuissa yhteisissä tiloissa asuntolarakennuksen kellarikerroksessa. Siellä sijaitsevat myös vapaa-ajan viettoon tarkoitetut yhteiset tilat, joissa on harrastusmahdollisuuksia niin kuntoiluun, pelien pelaamiseen kuin vain sosiaaliseen ajanviettoon kavereiden kesken.

Omasta pihapiiristä löytyy myös pieni urheilukenttä, jossa voi kelien salliessa pelailla esim. kori- tai sulkapalloa. Piha-alueelta löytyy myös kiikkuja ja istuskelualueita vasta istutettujen hedelmä- ja koristepuiden katveesta. Lisäksi on myös pieni kota, jossa varsinkin talvisaikaan voidaan iltaisin istuskella tulen loisteessa, vaikkapa makkaraa paistaen tai lettuja paistaen.

Ohjaajat ovat paikalla iltaisin ja öisin ja auttavat erilaisissa arjen tilanteissa; arkielämän taidoissa, liikkumisessa ja sosiaalisissa tilanteissa. Jokaista tuetaan henkilökohtaisen tarpeen mukaan. Yhdessä opiskelijoiden kanssa suunnitellaan myös vapaa-ajan toimintaa. Yhteisiä harrastuksia järjestetään mahdollisuuksien mukaan myös asuntolan ulkopuolella. Käymme esimerkiksi keilaamassa, ratsastamassa tai erilaisissa tapahtumissa. Opiskelijaa tuetaan myös omiin yksilöllisiin harrastuksiin.

Huone asuntolassa, huoneessa sänky, matto, kaksi nojatuolia, työpöytä ja -tuoli sekä vaatekaappi. Savyt vaaleat.
Kuvateksti: Tältä näyttää Kaunokkikujan asuntolassa Pieksämäellä.

Opintien asuntola

Opintien asuntola sijaitsee oppilaitoksen yhteydessä. Opiskelijat asuvat kahden hengen huoneissa. Tässä asuntolassa majoittuvat Pieksämäen TELMA- ja TUVA opiskelijat. Opiskelijoiden on mahdollista ruokailla asuntolassa ja ostaa oppilaitoksen valmistama aamupala, päivällinen ja iltapala. Asuntolassa on ohjaaja paikalla vuorokauden ympäri maanantaista perjantaihin.

Ohjaajat tukevat ja ohjaavat opiskelijoita itsestä huolehtimisen ja arkielämän taitoihin. Näitä ovat esim. huoneen siivous, pyykinpesu ja matkustaminen.

Asuntolassa voi viettää vapaa-aikaa yhteisissä tiloissa pelaten, esim. biljardi, iWall-peliseinä ja pingis. Harrastamme yhdessä myös asuntolan ulkopuolella. Asuntolan läheisyydessä käymme pelaamassa sählyä, uimassa ja kuntosalilla. Ulkoiluharrastusmahdollisuudet ovat rajattomat, esim. kävelyreitit ja frisbeegolf-rata. Pyrimme löytämään jokaiselle opiskelijalle mielekkään harrastuksen ja vapaa-ajan toiminnan.


Kuvateksti: Opintiellä saman katon alta löytyy niin opetus, vapaa-aika, ruokala kuin oppilaitoksen eri palvelut.

Kaupunkiasunnot

Viimeisen vuoden tutkintotavoitteisille opiskelijoille tarjotaan myös kaupunkiasumista. Asunnot ovat Pieksämäen kaupungissa eri puolilla kaupunkia kerrostaloissa. Tarjolla on yksiöitä ja kaksioita, joissa useimmissa asunnoissa on sauna.

Asuminen on hyvin itsenäistä, mutta ohjausta annetaan opiskelija tarvittaessa asuntoloiden ohjaajilta ja opiskelijat osallistuvat asuntoloiden harrastustoimintaan. Turvallista itsenäistä asumista opiskelijalle tuetusti.


Kuvateksti: Yhteistyönä tehty taideteos Kaunokkikujan pihassa on hyvä esimerkki siitä, kuinka Pieksämäellä järjestetään aktiivisesti ja ennakkoluulottomasti monenlaista tekemistä.

Sirpa Hahtala
palvelupäällikkö
Ammattiopisto Spesia