Kuvateksti: Kieltenopettaja Minna Sandberg vaihtamassa ajatuksia opiskelijoiden kanssa videosta, jossa tarkastellaan kaupan kassalla työskentelyä.
Tuhti paketti luovuutta ja tiimityöskentelyä, sitä on ollut maaliskuussa alkanut Järvenpään liiketoiminnan opiskelijoiden videoprojekti. Videotyöskentelyssä oppiminen tapahtuu käytännön tekemisen kautta ja yhdessä muiden kanssa.
Videoiden aiheena ovat olleet mm. töistä myöhästyminen ja miten selittää myöhästyminen pomolle. Tämä aihe syntyi opiskelijoiden pohdinnoista ja keskusteluista siitä, mitä työelämässä tulisi välttää.
”Mä mietin pitkän aikaa, että mitä viime aikoina on tapahtunut semmoista mitä olisi ehkä syytä välttää työelämässä ja keksin sitten tuon jutun myöhästymisestä,” yksi opiskelijoista kertoi.
Hyötyä työelämään
Videoprojekti tarjosi opiskelijoille oppimiskokemuksia, jotka ovat arvokkaita myös työelämässä. Ryhmätyöskentely ja tehtävien jakaminen opettivat yhteistyön merkitystä.
”Opettavaisinta oli ehkä se, että miten ryhmätyössä saatiin kaikki hommat jaettua neljän hengen kesken,” opiskelija pohti.
Toinen opiskelija mietti:
”Mä oon yleensä semmoinen, että kun teen jotakin ja jos ei se mene kerrasta niin mä luovutan. Se on vähän huono, siitä pitäisi kyllä päästä eroon. Tää ryhmätyö on auttanut siinä.”
Lisäksi videoprojekti auttoi heitä esiintymään luontevammin kameran edessä, mikä on hyödyllistä esimerkiksi videotyöhakemuksien tekemisessä.
Vinkkejä videoprojekteihin
Opiskelijat jakoivat myös vinkkejä muille, jotka tekevät vastaavia videoprojekteja. Kaikki korostivat, että on tärkeää pitää hauskaa ja lähteä rohkeasti kokeilemaan.
”Jos ei aluksi keksi aihetta videoon, niin voi lähteä jostain vitsistä liikkeelle kuten mekin tehtiin,” yksi opiskelijoista neuvoi.
Heille videointiteemaksi kehkeytyi tilanne, jossa olet kaupan kassalla töissä ja paikalle saapuukin ryöstäjä – aiheesta syntyy kaksi eri versiota eli mitä kannattaa tehdä ja mitä ei missään nimessä ole syytä tehdä.
Opiskelijoiden mielestä hauskinta tähän mennessä on ollut se, että sekä videoita kuvatessa että editoitaessa on saanut nauraa.
”Pokan pitäminen on ollut vaikeinta meidän kohdalla. Tosi mielenkiintoista nähdä se video sitten kun se tulee valmiiksi.”
PaViVET-hankkeen keskeisenä tavoitteena on lisätä yksilöllistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden työelämävalmiuksia sekä digitaalista osaamista. Maaliskuussa ryhmä liiketoiminnan opiskelijoita pilotoi videointiprosessia kielten oppitunneilla – opiskelijat loivat videoituja oppimateriaaleja omista lähtökohdistaan. PaViVET-hankkeen toimijoita ovat espanjalaisen koordinaattorin, Fundeunin, lisäksi DG F.P (Espanja), KJF Werkstätten (Saksa) ja SoWiBeFo (Saksa).
Jarkko Korhonen
Opetusteknologian asiantuntija