Syksyllä 2021 aloitimme ryhmämuotoisen yhteistyön Järvenpään McDonald’sin ja Spesian valmentavan koulutuksen opiskelijaryhmien kanssa. Opiskelijat työskentelevät ryhmänä oman opettajan ohjauksessa ja pääsevät tekemään aitoja työtehtäviä aidossa työympäristössä.

Vastuullisuus on välittämistä ja mahdollisuuksia

McDonald’sin vastuullinen toiminta sisältää monta ulottuvuutta jokapäiväisestä toiminnasta yhteiskuntavastuuseen. McDonald’s haluaa panostaa monimuotoiseen työympäristöön ja tarjoaa joustavasti ja monipuolisesti työmahdollisuuksia aloitteleville, nuorille ja opiskelijoille.

Erilaisuuden ymmärtämisestä ja kunnioittamisesta on tehty Mäkkärillä vahvuus. Siellä rekrytoidaan monipuolisesti erilaisia työntekijöitä ja tuetaan osatyökykyisiä toimimaan osana työyhteisöä. Mäkkäri tarjoaa myös harjoittelupaikkoja opiskelijoille ja niinpä monen työura onkin alkanut juuri Mäkkäristä.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.
Järvenpään McDonalds ulkoapäin.
Kuvateksti: Järvenpään McDonald’s tarjoaa säännöllisen oppimisympäristön Spesian VALMA- ja TELMA-opiskelijoille.

Yhteinen toimintamalli löytyi nopeasti

McDonald’sissa halutaan kehittää ja laajentaa oppilaitosyhteistyötä. Spesian Järvenpään yritysvalmentaja Tiina Perkiö ja McDonald’s Järvenpään ravintolapäällikkö Laura Kainulainen löysivätkin nopeasti yhteisen toimintamallin.

Syksyllä 2021 aloitimme ryhmämuotoisen yhteistyön Järvenpään McDonald’sin ja Spesian valmentavan koulutuksen TELMA- ja VALMA-opiskelijaryhmien kanssa. Kolme ryhmää ilmoittautui heti mukaan ja kävimme tutustumassa  tiloihin sekä sopimassa käytännön asiat.

Tavoitteena on, että opiskelijat pääsevät tekemään aitoja työtehtäviä aidossa työympäristössä. Yhteistyössä Mäkkärin kanssa löydettiinkin helposti sopivat tehtävät. Opiskelijaryhmämme käyvät tiistai-, keskiviikko- ja torstaiaamupäivisin siivoamassa Mäkkärin piha-aluetta, terassia ja lähialueiden ympäristöä.

Yhteistyö sujuu ja siksi laajenee

McDonland’s Järvenpään ravintolapäällikkö Laura Kainulainen kehuu, että opiskelijoista on ollut iso apu piha-alueiden siistimisessä:

– Ryhmät ovat oma-aloitteisia ja yhteistyö on sujunut tosi hienosti. Myös viestintä on toiminut ja Spesian yhteyshenkilöt ovat ilmoittaneet, jos on tullut muutoksia työskentelyaikatauluihin. Yhteistyö on ollut helppoa ja joustavaa, nyt laajennamme työtehtäviä salin puolelle.

Jatkossa tehtävät siis laajenevat, kun opiskelijaryhmä tulee kerran viikossa puhdistamaan salin puolella pöydät ja tuolit.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.
Kaksi opiskelijaa keltaisissa ulkotyövaatteissa puhdistamassa McDonaldsin ulkonäyttöjä.
Kuvateksti: Spesian opiskelijat puhdistamassa McDonald’sin näyttöjä.

Opettaja Annukka Ilvola kertoo, että yhteistyö on ollut helppoa ja joustavaa:

– Välillä on ollut haasteellista saada opiskelijoita lähtemään, mutta kun on päästy työmaalle niin töitä on tehty innokkaasti ja jokaiselle on löytynyt sopiva työtehtävä. Muutaman opiskelijan mielestä roskapihdeillä roskien kerääminen on ollut se paras homma ja tietysti myös se, että saatiin ylläri Mäkkärilounas.

Toivomme, että pystyisimme laajentamaan yhteistyötä McDonald’sin kanssa myös muille Spesian toimipaikkakunnille. Kotkan Spesian toimipaikka onkin ottanut koppia ja seuraavana on suunnitelmissa aloittaa yhteistyö Kotkan McDonland’sin kanssa vuoden 2022 alkupuolella.

Tiina Perkiö
yritysvalmentaja
Spesia Työelämäpalvelut