Mitkä ovat keskeisimmät asiat työprosessien videoinnissa? Miten videoiden tekeminen edistää oppimista ja työllistymistä? Millaisia valmiuksia ohjaajalta toivotaan, kun videoita tehdään yhdessä opiskelijoiden kanssa? Muun muassa näitä kysymyksiä pohdittiin, kun kansainvälisen PaViVET-hankkeen (pavivetproject.com) kumppanit kokoontuivat lokakuussa viikoksi Helsinkiin.
Videotyöskentelyssä opiskelijat harjoittelevat monipuolisia taitoja, kuten tarinankerrontaa, kuvakäsikirjoituksen tekemistä, kuvaamista ja editointia. Opiskelija pohtii kuvattavan työprosessin vaiheita ja sitä, miten työtehtävä opetetaan vertaisille videon muodossa.
”Videon tekeminen on työprosessin analysointia”, tiivistää Alexander Krauss, saksalaisen Institut für sozialwissenschaftliche Beratung:n johtaja.
Opiskelijat saavat rohkeutta myös kameran edessä esiintymisestä. Tämä auttaa vähentämään jännitystä, joka voi liittyä oman osaamisen esittämiseen videon välityksellä. Filosofi Esa Saarisen tunnettu sanonta ”Raa’an puolesta ylikypsää vastaan” kuvaa hyvin, kuinka hankkeessa lähestytään videotyöskentelyä: rohkeasti kokeillen ja opiskelijoiden omia vahvuuksia korostaen.
(juttu jatkuu kuvan jälkeen)
Kuvassa vasemmalta oikealle: Marta Gómez (DG F.P, Espanja), Nuria Llandres (Fundeun, Espanja), Alexander Krauss (SoWiBeFo/ISOB, Saksa) ja Fabian Lieb (KJF Werkstätten, Saksa).
Opitaan tekemällä ja yhdessä oivaltaen
Videotyöskentelyssä oppiminen tapahtuu käytännön tekemisen kautta ja yhdessä muiden kanssa – ”learning by doing” ja ”learning from each other”. Videoiden avulla opiskelijoiden erilaiset oppimistyylit ja -tarpeet voidaan huomioida.
Videoita kuvataan pienryhmissä, joissa jokainen voi tuoda esiin omat vahvuutensa ja oppia muilta. Videoprojektissa ohjaajan rooli on keskeinen. Ohjaajat auttavat opiskelijoita käsikirjoituksen, kuvaamisen ja editoinnin eri vaiheissa, tukien heitä askel askeleelta.
”Videon tekemisessä mukana olleet asiakkaat muistavat opittavan sisällön paremmin. Tämä oli hieno kokemus”, kertoo Fabian Lieb saksalaisesta KJF Werkstätten -järjestöstä.
Opiskelijat pääsevät kokeilemaan uusia taitoja, ja osa innostuu esiintymään videolla. Nämä onnistumisen hetket ovat arvokkaita niin opiskelijoille kuin ohjaajillekin – ja ne vahvistavat opiskelijan uskoa omiin kykyihinsä.
Maria Plenk KJF Werkstättenistä kertoo, että videotyöskentelyllä on ollut positiivisia vaikutuksia asiakkaiden itsetuntoon. He ovat ylpeitä saadessaan tehdä tämän projektin ja näyttää valmiin videon muille. He ovat vielä ylpeämpiä huomatessaan, että joku toinenkin voi hyötyä heidän tekemästään videosta.
Luottamusta ja motivaatiota tukeva oppimisilmapiiri auttaa opiskelijoita kokeilemaan rohkeasti uutta.
”Teknologia ei välttämättä ole henkilöstömme erikoisalaa. Positiivinen asenne asiakkaitamme kohtaan on tärkeää. Luomme hyvän oppimisilmapiirin ja keskitymme asiakkaan vahvuuksiin haasteiden sijaan. Olemme kärsivällisiä ja uskomme heidän oppimisensa onnistumiseen. Tämä on meidän erikoisuutemme”, kuvailee Fabian Lieb.
Kaksivuotisen PaViVET-hankkeen keskeisenä tavoitteena on lisätä yksilöllistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden työelämävalmiuksia sekä digitaalista osaamista. Hanketoimijoita ovat espanjalaisen koordinaattorin, Fundeunin, lisäksi DG F.P (Espanja), SoWiBeFo (Saksa) ja KJF Werkstätten (Saksa).
Jutta Kaipainen
työvalmentaja
Jarkko Korhonen
opetusteknologian asiantuntija