Kevät on jännittävää aikaa ysiluokkalaisille, pian peruskoulunsa päättäville nuorille. Alkaa olla käsillä se hetki, kun pitäisi hakea opiskelemaan ja tehdä valintoja elämänsä suhteen. Päässä pyörii ajatus: ”Mikä minusta tulee isona?”

Ammatillista koulutustarjontaa selaillaan nyt ahkerasti niin kouluissa kuin kotona perhepiirissä. Kevään haku vaativana erityisenä tukena järjestettävään ammatilliseen koulutukseen alkaa 11.3. ja päättyy 1.4.2020.

Kevään hakuaika on tarkoitettu erityisesti peruskoulunsa päättäville tai muuten vielä ilman ammatillista tutkintoa oleville hakijoille. Muina aikoina vapaita opiskelupaikkoja voi hakea jatkuvan haun kautta.

Valmentavalta vauhtia

Jos hakuajan lähestyessä omat toiveet ja vahvuudet eivät vielä ole hahmottuneet, tulevaisuuden suunnittelu ja alan valinta voi tuntua vaikealta. Myös itsenäistymiseen ja asumisjärjestelihin liittyvät asiat pohdituttavat. Etenkin erityistä tukea tarvitsevilla nuorilla niillä on usein suuri vaikutus paikkakunnan ja siten opiskelupaikan valintaan.

Siirtymävaihetta toiselle asteelle kuitenkin pehmentää se, että monilla ensimmäinen askel on hakeutua valmentavaan koulutukseen.

– Jos ammattiala ei ole selvillä tai tuntuu vähän epävarmalta, VALMA-vuotena pääsee kaikessa rauhassa ja ohjatusti tutustumaan aloihin, työpaikkoihin ja oppilaitoksiin, kehuu Spesian opinto-ohjaaja Marjaana Jauhiainen.

Jos suunta on myöhemmin kohti perustutkintoa, suuntaa ja itsenäistymisen rohkeutta voi hakea juuri ammatilliseen koulutukseen valmentevasta VALMA koulutuksessa.

Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava TELMA-koulutus taas on taitojen kartuttamisen ja itsenäistymisen väylä paljon tukea tarvitsevalle nuorelle, jolla ei ole tähtäimessä tutkinnon suorittaminen.

Eri tutkintonimikkeitä Spesian koulutustarjonnasta löytyy 20. Uutta näiden osalta on kevään 2020 haussa ainakin se, että datanomin tutkintoa ei enää ole, mutta nyt voit hakea IT-tukihenkilöksi tai ohjelmistokehittäjäksi!

Ammattiopisto Speisian opinto-ohjaajat vilkuttavat

Ota rohkeasti yhteyttä Spesian mukaviin opoihin!

Tukiverkko ja opot auttavat

Omaa suuntaa ja alaa hakiessa tutustumispäivät ja koulutuskokeilut ovat yksi mainio tapa varmistua siitä, että koulutus tuntuu omalta. Jos opiskelujen aloittaminen jännittää tai valinnoissa on paljon pohdittavaa, monilla on myös hyvä tukiverkko auttamassa valinnoissa.

Myös Spesian opinto-ohjaajat auttavat ja opastavat kaikissa hakemisen vaiheissa. Marjaana Jauhiainen rohkaisee:

– Meihin opoihin kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä! Autamme ja opastamme ihan kaikessa hakemiseen liittyvässä. Myös Spesian avoimet ovet 4.2.2020 ovat hyvä tilaisuus tavata opoja.

Katso sivuiltamme Spesian kaikki paikalliset haku- ja opintoneuvonnan yhteystiedot.

Ohjeita hakemiseen

Koulutukseen haetaan sähköisesti osoitteessa www.opintopolku.fi. Sähköinen hakusivusto ohjaa ja tukee hakemista, tarkistaa syötetyt tiedot sekä antaa neuvoja eri kohdissa. Hakemusta täyttäessäsi tarvitset henkilötunnuksesi sekä koulu- ja työtodistuksesi.

Yhteishaussa voit merkitä hakemukseesi 1–5 hakutoivetta siinä järjestyksessä, kun haluaisit tulla niihin valituksi. Hakutoivejärjestys on sitova, eli mikäli sinut hyväksytään järjestyksessä ylempään hakutoiveeseesi, et voi tulla valituksi muihin alempiin hakutoiveisiisi.

Tutustu Ammattiopisto Spesian koulutustarjontaan osoitteessa opintopolku.fi tai Koulutustarjonta-sivullamme. Lisätietoja löydät myös sivulta kevään haku.

Hakijan muistilista

  • Hakusivusto opintopolku.fi
  • Hakuaika on 11.3.–1.4.2020 klo 15
  • Liitteet 9.4. mennessä
  • Tieto valinnoista 11.6.2020 alkaen
  • Paikan vastaanotto viimeistään 25.6.2020