Tammikuussa 2025 Suomessa käynnistyi 45 uutta työllisyysaluetta, kun julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyi valtiolta kunnille ja kuntien muodostamille yhteistoiminta-alueille. Osa kunnista oli valmiimpia muutokseen osallistuessaan työllisyyden kuntakokeiluihin vuosina 2021–2024, mutta monille kunnille työllisyyspalveluiden käynnistäminen on uutta. Yksi varma asia on kuitenkin se, että muutos on käynnissä – ja juuri sitä uudistuksella tavoiteltiin.
Alueellisten tarpeiden huomioiminen työllisyyspalveluissa
Uudet työllisyysalueet hoitavat lakisääteiset tehtävänsä, mutta myös räätälöivät palveluitaan alueen elinkeinoelämän ja asiakasryhmien tarpeiden mukaan. Erityisesti tukea tarvitsevien henkilöiden palvelutarpeiden huomioiminen on jatkossa keskeinen kysymys.
Myös työelämän tarpeet ovat muuttuneet: kiire, tuottavuusvaatimukset ja työvoimapula luovat paineita. Yksi mahdollinen ratkaisu työvoimapulaan on työn muokkauksen keinot ja työyhteisön moninaisuuden tukeminen. Onko työelämässä riittävästi tietoa täsmätyömahdollisuuksista ja niiden hyödyntämisestä?
Kuva 1. Euroopan unioinin osarahoittama.
Ketjut kuntoon -hanke käynnistyi
Ammattiopisto Spesia käynnisti tammikuussa 2025 valtakunnallisen, Euroopan unionin osarahoittaman *Ketjut kuntoon ESR+ -hankkeen*. Hankkeen kesto on 1.1.2025–30.6.2027. Hanke on osa ryhmähanketta, jonka päätoteuttaja on Hämeen ammattikorkeakoulu, ja Spesian lisäksi osatoteuttajia ovat Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Kiipulasäätiö, STEP-koulutus ja Vates-Säätiö. Hankkeessa yhdistyy vahva asiantuntijatausta vaativan erityisen tuen opetuksesta, erityisopettajankoulutuksesta sekä tuen tarpeista.
Työkykyä tukevat toimenpiteet ja Spesian rooli
Hankkeen tavoitteena on kehittää työkykyä tukevia toimenpiteitä, palveluja ja ohjausta, jotka helpottavat siirtymistä työelämään ja mahdollistavat työskentelyn omien voimavarojen mukaan.
Spesian rooli hankkeessa on keskittyä erityisesti vaikeasti työllistyvien nivelvaiheen onnistuneeseen palvelupolkuun. Tämä edellyttää opetus- ja ohjaushenkilöstön osaamista nivelvaiheen palveluista, opiskelijoiden oman osaamisen sanoittamista, sujuvaa tiedonsiirtoa työllisyyspalveluihin, tietoa työllistymistä tukevista palveluista ja tukimuodoista, työyhteisön valmiutta monimuotoisuuteen sekä kykyä muokata työtehtäviä täsmällisesti yksilöllisiin tarpeisiin.
Toimenpiteet seuraavan kahden ja puolen vuoden aikana
**Ketjut kuntoon -hanke** tarttuu näihin toimenpiteisiin seuraavan kahden ja puolen vuoden aikana, tuottaen koulutuksia, pilotoiden ja mallintaen opiskelijoiden palvelupolkuja, luoden uusia yhteistyömalleja erityisesti käynnistyvien työllisyysalueiden kanssa sekä tukien yrityksiä rekrytoinneissaan.
Tiia Leikas-Tikkanen, hankevastaava, Ketjut kuntoon ESR+