Millaista on opiskelu Spesian uusimmassa toimipaikassa Kumpulantiellä, Helsingin Pasilassa? Kun toiminta käynnistyi syksyllä 2021, sitä lähdettiin alusta asti rakentamaan työ edellä niin, että omaa ryhmää ajatellaan harjoittelutyöyhteisönä, lukujärjestyksen sijaan tehdään työsuunnitelma ja oppiminen tapahtuu ensisijaisesti töitä ja erilaisia projekteja tehden, joko sisäisissä tai ulkoisissa oppimisympäristöissä.  

Kysyimme valmentavan koulutuksen opiskelijoilta, mitä mieltä he ovat tällaisesta tavasta oppia ja opiskelustaan  Spesiassa? Tutkintokoulutukseen valmentavan TUVAn ja työhön ja itsenäiseen elämään valmentavan TELMAn lisäksi Helsingissä on mahdollista suorittaa myös liiketalouden perustutkinto ja opiskella merkonomiksi. 

Työtakkeja hengarissa, vain osittain kuvassa näkyvä ihminen tutkii niitä.
Kuvateksti: Erilaisille opiskelijoiden työvaatteille on Helsingissä paljon käyttöä.

Uusien ja jatkavien TUVA-opiskelijoiden mietteitä

Opiskeltuani jo vuoden Helsingin Spsiassa, mielestäni täällä opiskelu on

  • ”…helppoa, hauskaa ja saa hyvin apua.” 
  • ”…ollut hyvä tuki tiellä MT-ongelmista kuntoutumiseen. Pieni ryhmä ja yksilöllisesti mietityt suunnitelmat ja lukujärjestys on tosi positiivinen asia.” 
  • ”…kivaa ja Kaupunkipaja ja Kankaanpainopaja ovat olleet kivaa. Olen suunnitellut esimerkiksi omaa vaatemerkkiä täällä. Täällä voi tehdä kaikenlaisia projekteja. Kävimme Triplassa 2021 tekemässä Tonttuprojektia ja paketoimassa. Kaupunkipajassa kävimme Korkeasaaressa, museossa ja Kauppahallissa.” 
  • ”…kivaa. Olen saanut paljon apua ja tukea asioihin, jotka ovat minulle hankalia tai uusia. On sellainen olo, että saan olla oma itseni, eikä tarvitse ollenkaan hävetä, vaikka tarvitsen apua helppoihin asioihin. Henkilökunta täällä on tosi ystävällistä ja ymmärtäväistä. Minut hyväksytään sellaisena kuin olen. Olen päässyt kokeilemaan uusia juttuja, kuten kankaanpainantaa ja podcastin äänitystä. On ollut kiva päästä tutustumaan erilaisiin paikkoihin ja tehdä retkiä yhdessä. Olen saanut myös kavereita koulusta.” 

Ensimmäisellä opiskeluviikolla Helsingin Spesiassa, minusta tuntuu että opiskelu täällä on…

  • ”…mukavaa. Myös täällä pystyy kivasti tauolla juomaan kahvia, teetä tai kaakaota. Haluaisin tänä vuonna valmistaa itseni lukiota varten ja osallistua yhteiskunnalliseen pajaan, sillä minä olen kiinnostunut politiikasta.”
  • ”…tosi kivaa ja mukavaa. Haluaisin tänä vuonna opiskella kiinteistöhuoltajaksi ja valokuvaajaksi. Mielestäni olen saanut myös erinomaisia kavereita.”
  • ”…ihan mukavaa. Opiskelen vuoden Helsingin Spesiassa, mielestäni opiskelu on täällä kivaa.”

Lähikuva lohifileen leikkaamisesta.
Kuvateksti: Ruoanvalmistus on yksi opeteltava taito.

TELMAlta parhaiten jäänyt mieleen työnteko ja retket

”Käytiin retkellä, käytettiin tietokoneita ja pädejä, tein Kahooteja, käytiin töissä Triplassa Prismassa, syötiin Factoryssa, syötiin makeisia, kävimme pelaamassa, painoin paitaan kuvan, tein matikkaa, vietettiin juhlat. Pelattiin Kahooteja. Käytiin Lammassaaressa.” (Simo, TELMA)

”Tehtiin viime lukuvuonna töitä prismassa ja hotellissa. Kivaa oli kun olin prismassa töissä. Tylsää oli kun piti herätä aikaisin aamulla. Retkeilimme viime lukuvuonna Kiasma museossa. Toiveeni tälle vuodelle on että teen töitä prismassa.” (Topi, TELMA) 

”Ollaan oltu töissä hotellilla puutarhassa prismassa ja retkillä linsille lammassaareen+2  puistoissa. Hyviä kaikki on olleet mukavia päiviä. on tehty   my weekkiä, kahoottia ollaan tehty esitelmiä. Töi öö hyllytys ja siivoomistä pakkaaminen erillaisia tuoteita. Toivon että kaikka oisi ystäviä ja kuuntelis toista ois mukana töissä hyvin ja toivon pääseväni graafiseen alaan.” (Wilma, TELMA)

”Työpäivät oli kivoja ja retket. tylsää oli ne itse arvioinnit. käytiin retkellä Linnanmäellä ja heppa tallilla, oodissa, en muista kaikkia mutta oli kivaa. prisma hotelli puu tarhalla oltiin töissä. Ootan hotelliin ja prismaan pääsyä ja eläinkauppaan töihin, heppa talille töihin. retkiä kauppa torille ja kaivo puisto.” (Olivia, TELMA)

Ammattiopisto Spesiassa opiskelee myös opiskelijoita, joiden äidinkieli ei ole suomi. Seuraavassa kerrotaan, kuinka viime vuodesta on jäänyt mieleen mm. YLE:n haastateltavana oleminen, piirtäminen, nettisivujen tekeminen, joka on vielä vähän vaiheessa. Erityisen mieluisaa on kirjojen lukeminen ja kuunteleminen, varaston pakkaushommat, retket ja vaatteiden teko. Alkavan vuoden suhteen toiveena saada ajankäyttö aiempaa joustavammaksi, toteuttaa esimerkiksi pienimuotoista yritystoimintaa ja päästä matkustamaan esimerkiksi Viroon.

”Get interviewd by YLE. do some drawing. make a website (work in progress). things i liked doing were: reading books this inclueds audiobooks as well , working in the storge packing, going to trips, makeing something like clothing – videos – etc.”

things i wish to do this year are: have negosible or flexable time if possilble the reson is ussaly i want to make impruvements this year coldnt make it cause of a took alot of time and when i wanted to make impruvents  i were exsasted – do somethings that havent been done like dunno runnig a small buissnes or a dillvery service or maybe  go some out contry trips to like estonia but u might not  get evryone cause do to most of these stundent dont have ISIC and so tickets might get expensive and is unlikely do get a chep or good deal with out a ISIC or a vikingline card”  (Yarman, TELMA)

Lähikuva käsistä ja paperista leikatuista irtokirjaimista.
Kuvateksti: Näin syntyy itse suunniteltu painatus vaatteeseen.