Job Shadow Day on vuosittainen työn seurannan päivä, joka toteutetaan ympäri Eurooppaa. Suomessa päivää koordinoi Vates-säätiö sr. Päivän aikana järjestetään onnistuneita kohtaamisia työnantajan ja työn seuraajan välillä.

Työn seuraajalla on päivän aikana mahdollisuus tutustua turvallisesti ja ohjatusti unelmatyöhön oikealla työpaikalla sekä nähdä sopisiko työ hänelle. Job Shadow Day eli työn seurannan päivän kesto Spesian opiskelijoilla vaihteli tunneista kokonaiseen työpäivään. Useat Spesian VALMA- ja TUVA-opiskelijat tutustuivat päivän aikana unelmien työpaikkaan tai -tehtävään.

Työpaikan tai sopivan työnantajan löytämisessä opettajan ja ohjaajan apuna toimi Spesian työelämäpalveluiden työvalmentajat.

Muusikon, ompelijan ja eläintenhoitajan matkassa

Työn seurannan päivään osallistui Jyväskylän, Pieksämäen ja Järvenpään opiskelijoita. Kun kaikki oli mahdollista, opiskelijat löysivät tiensä mitä erilaisimpiin yrityksiin ja tehtäviin.

Jyväskylässä opiskelijat saivat tutustua paikallisen Prisman hyllytystyöhön sekä muusikon, lastenvaatteiden suunnittelijan ja ompelijan työtehtäviin.

Pieksämäellä KappAhlissa opiskelija seurasi tekstiilialan kaupan eri työtehtäviä ja yhteistyötä ollaan myös kehittämässä eteenpäin.

Järvenpäässä opiskelija oli etäyhteydessä Pohjois-Savoon Leppävirralle, jossa opettaja, taiteilija ja Valokuva- ja mediataideyhdistys Valmed ry:n puheenjohtaja Katariina Karppinen esitteli animaation ihmeellisen maailman opiskelijalle. Opiskelija sai Katariinalta hyviä vinkkejä animaation tekemisen alkeisiin ja animaatiohahmojen valmistamiseen. Tämä hieman poikkeavakin JSD toteutus oli erittäin mielenkiintoinen, jossa opiskelija pääsi tutustumaan valokuva- ja mediataiteeseen taidemuotona.

Myös taidemaalari Anne Kovalanen antoi mahdollisuuden tutustua työpäiväänsä.

Järvenpää-talolla opiskelija tutustui kellariteatterin tiloihin sekä harrastenäyttelijä Anja Veckin teatteriharrastukseen. Anja kertoi kaikista produktioista, joihin hän on vuosien varrella osallistunut. Anja esitteli opiskelijalle teatterin lavasteita sekä puvustamon, joka oli jo täynnä tänä syksynä ensi iltansa saavan Titanic-suurmusikaalin puvustoa. Työn seurannan päivänä opiskelija sai selkeän kuvan teatterin arjesta sekä kommelluksista.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY päästi opiskelijan seuraamaan eläintenhoitajan työpäivää Helsingissä sijaitsevassa kissatalossa.

Korjaamolla, maatilalla, leipomossa ja leffateatterissa

Kolme autoalasta kiinnostunutta opiskelijaa seurasi Mäntsälän Carpoikien ja Vianorin autoalan työtehtäviä. He tutustuivat myös asennus- ja huoltotöiden lisäksi peltikorjaamon, tuulilasikorjaajan ja rengaspuolen työtehtäviin. Lisäksi tutuiksi tulivat toimisto- ja varaosavaraston työntekijöiden työt.

Mäntsälän Hautjärvellä sijaitsevalla Latolan tilalla maanviljelijä Jyrki Peltola kertoi maatilan töistä ja esitteli lypsytilan navetan sekä maatilalla käytettävät koneet, joita opiskelija sai ihailla ja valokuvata.

Leipurin työpäivä tuli tutuksi Leipomo Rönttösrouvassa Järvenpäässä ja Gigantissa opiskelija sai seurata työskentelyä kodinelektroniikan parissa.

Järvenpään Studio123ssa saatiin seurata elokuvateatterin työntekijän päivää ja seurakunnan iltapäiväkerhossa kerho-ohjaajan työtä. Ammattiurheilijan työstä kiinnostunut opiskelija puolestaan tapasi paraurheilija Matti Räisäsen, joka kertoi omasta työstään.

Kiitos näiden kokemuksien mahdollistamisesta kaikille yhteistyökumppaneille sekä Vates-säätiölle, joka koordinoi Job Shadow Day -tapahtumaa.

Tehdään yhdessä unelmista totta!

Sari Råman
yritysvalmentaja
Spesia Työelämäpalvelut
Ammattiopisto Spesia

Job Shadow Day