Transpen Oy on Ammattiopisto Spesian yksi pitkäaikaisimpia yritysyhteistyökumppaneita. Yhteistyötä on Järvenpäässä takana jo vuosia. Kun homma toimi niin hyvin, miksipä sitä ei laajennettaisi?

Transpen Oy on perheyritys, joka on perustettu vuonna 1959. Yritystoiminta aloitettiin tuomalla kyniä Saksasta Suomeen, nyt toimialana on taloustavaroiden tukkukauppa ja kotipaikkana Kerava.

Yrityksessä työskentelee tällä hetkellä kuusi vakituista henkilöä sekä toimitusjohtaja Erkki Klami. Yrityksen käytännön toiminnasta vastaa Eero Klami, joka toimii myös Ammattiopisto Spesian yhteyshenkilönä.

Alihankintapaja Duunila tuo oikeat työt oppilaitoksen tiloihin

Eero Klami ja Spesian oppimisympäristövastaava Simo Liikanen kehittelivät pitkään oppilaitosyritysyhteistyötä, josta syntyi alkuperäinen idea käynnistää Järvenpään Duunilassa yritysyhteistyö Transpenin kanssa.

Duunila on Spesian oma alihankintapaja oppilaitoksen sisällä. Duunilassa erityisesti valmentavan koulutuksen opiskelijat tekevät alihankintatöitä – niitä oikeita töitä – tutussa ja turvallisessa, oppilaitoksen sisäisessä oppimisympäristössä, tuttujen ihmisten ohjauksessa.

Järvenpään Duunilaan Transpen Oy tarjoaa opiskelijoille monipuolisia alihankinta työtehtäviä. Järvenpäässä Duunilaa koordinoi työvalmentaja Anna-Maija Mellin sekä Duunilan vakituinen ohjaaja.

Transpen Oy on ollut tyytyväinen yritysyhteistyöstä Järvenpään Spesian kanssa, mistä Anna-Maija sai ajatuksen toiminnan laajentamiseen Spesian muihin toimipaikkoihin. Hän keskusteli ideasta Eeron kassa ja asiaa tuumattuaan tämä näytti vihreää valoa.

Anna-Maija ja Simo pääsivät esittelemään Transpenin kanssa tehtyä yritysyhteistyötä Varsinais-Suomen työelämäpalveluille ja opetushenkilöstölle. Henkilöstö innostui, ja tästä innostuksesta syntyi kolme Transpenin satelliittia Lounais-Suomeen: Turkuun, Raumalle ja Uuteenkaupunkiin. Transpen on pitänyt satelliitteja hyvänä jatkumona yritysyhteistyölle Spesian kanssa.

Pakattavia tuotteita pöydällä, taustalla pakkaaja josta näkyy vain kädet.
Kuvateksti: Transpen on taloustavaroiden tukkukauppa, jonka tuotteiden pakkaaminen on sopivaa alihankintatyötä valmentavan koulutuksen opiskelijoille. Kuva Turun Duunilasta. 

Jokaiselle toimipaikalle katsotaan sopivat tehtävät ja tuotteet

Kun ensimmäiset alihankintatyöt saapuivat maaliskuussa, Anna-Maija ja Simo toimittivat ne uusille yhteistyöpaikkakunnille. Tämän jälkeen Turun logistiikka-alan opiskelijat ja opettaja Markus Mansikka ovat jatkaneet tuotteiden ja toimitusten kuljetuksia.

Transpen Oy on miettinyt tarkkaan sopivat työtehtävät sekä tuotteet eri toimipisteisiin, mikä on taannut myös hyvän työn laadun.

Turun, Rauman ja Uudenkaupungin Urakat ovat toimineet nyt kevään ajan, ja sekä oppilaitoksen opiskelijat, henkilökunta että Transpen Oy ovat olleet tyytyväisiä yhteistyöhön. Tuotteet ovat hyvin pakattuja, laatu on hyvää ja työt ovat tulleet tehtyä sovitusti.

Rauma

Sivun alussa olleessa isossa kuvassa eräs Rauman opiskelijoista peukuttaa isosti Urakkaa ja kommentoi:

”Urakka -hommat ovat kivoja, varsinkin avaimenperien pussitus. Työ on monipuolista ja tässä saa toimia itsenäisesti.”

Opettaja, Tiia Valavuo, on samaa mieltä:

”Urakka -hommat ovat sujuneet erinomaisesti ja opiskelijat ovat oppineet eri työvaiheet nopeasti. Urakan ansiosta opiskelijat ovat saaneet harjoitella omassa tahdissaan, turvallisessa ympäristössä, oikeita työelämätaitoja. Tämä on todella tärkeä ja tarpeellinen yhteistyö meille.”


Kuvateksti: Raumalla avustaja Sanna Aaltonen ohjaa opiskelijaa (oik.) Hederin nitomisessa.

Tiia on tyytyväinen etenkin siihen, että jokaiselle valmentavan koulutuksen opiskelijalle on löytynyt eri työvaiheista mielekästä tekemistä:

”Kaikki Urakat ovat olleet hyviä. Olemme pakanneet syömäpuikkoja, avaimenperiä sekä lasinalusia. Jokaisessa Urakassa on ollut monta vaihetta, joten jokaiselle opiskelijalle on löytynyt sopiva työtehtävä ja kaikki ovat pystyneet osallistumaan.”

Myös opiskelija on tyytyväinen:

”Tämä on ihan jees -hommaa, eikä mikään ole vaikeaa.”


Kuvateksti: Rauman opiskelijat tekevät Urakkaa pienissä ryhmissä niin, että jokaisella on oma työvaihe. Hienointa on, kun jokaiselle opiskelijalle löytyy oma vahvuus ja työnjälki näkyy.

Uusikaupunki

Neljä nuorta työskentelee pöydän ympärillä, pöydällä pakkaustarvikkeita ja nitojia.
Kuvateksti: Uudenkaupungin opiskelijat pakkaavat Transpenin tuotteet huolella.

Uudenkaupungin Opiskelijat kehuvat Duunilan tarjoamaa mahdollisuutta harjoitella työelämätaitoja jo oppilaitoksessa. On kiva ja helppo tehdä, kun on tuttu ympäristö ja kaverit:

”Tykkään kaikista pussitustöistä. Tehdään yhdessä hommia kaverin kanssa. Syömäpuikkoja oli kiva pakata.

Uudenkaupungin opettaja Pauliina Kallunen tietää, kuinka tärkeitä askelia Duunilassa koetut onnistumiset ovat matkalla kohti työelämää:

”Duunia on tärkeä osa opiskelua. Opiskelijat löytävät omia vahvuuksiaan työskentelystä ja kokevat onnistumisen iloa.”

Turku

Turussa Transpen Urakkaa koordinoi työvalmentaja Marika Nummela. Kuvissa opiskelijat työssään ja valmiita tuotteita:

Tyttö pakkaa pientä tuotetta pöydän ääressä.    Nuori mies taittelee paperista pakkausta pöydän ääressä.   

Sari Råman
yritysvalmentaja
Ammattiopisto Spesia