NYT-yrittäjyydellä on Spesiassa pitkät perinteet esimerkiksi liiketoiminnan, kiinteistönhoidon ja kodinhuoltajien koulutuksessa. Vuodeksi kerrallaan perustettava, opintojen osana pyöritettävä NYT-yritys sopii loistavasti osaksi Spesian työvaltaista tekemällä oppimista. Siksi toiminta onkin laajenemassa jälleen uusille aloille.

Turvallinen tapa tutustua yrittäjyyteen

NYT-yrittäjyys on turvallinen tapa tutustua yrittäjänä toimimiseen opintojen aikana. Opiskelija voi perustaa Nuori Yritys -yrityksen (NYT, aiemmin NY) korkeintaan vuoden ajaksi. NYT-yrittäjyydellä on monenlaisia muotoja yhden hengen yrityksestä koko ryhmän voimin toimiviin yrityksiin saakka. Toiminnassa käydään läpi kaikki yrityksen vaiheet perustamisesta lopettamiseen, mutta kyse ei ole elinkeinonharjoittamisesta eikä yrityksellä ole Y-tunnusta.

NYT-yrittäjyydellä on Spesiassa pitkät perinteet monilla aloilla, esimerkiksi liiketoiminnan, kiinteistönhoidon, kodinhuoltajien ja pienkonemekaanikkojen koulutuksessa. Jyväskylän kiinteistönhoidon opiskelijoiden Yard Boys NY esimerkiksi selvitti vuonna 2018 tiensä ohjelman valtakunnalliseen Uskalla Yrittää -finaaliin voitettuaan Keski-Suomen osakilpailussa paras palvelu -sarjan.

Tänä lukuvuonna NYT-toimintaa laajennetaan Spesiassa uusille aloille, joissa yrittäjyys tai itsenäinen työskentely on luontevaa. Eräs tällainen ala on sisustusalan osaamisala, jossa tulevat artesaanit suorittavat taideteollisuusalan perustutkintoa. Tuotteen valmistuksen osaamisalalla toimintaa on ollut jo aiemmin, ja kokemus on osoittanut NYT-yrityksen toimivan luovalla alalla hyvin.

Huomio-työvaatteisiin pukeutuneita ihmisiä kaatamassa isoja puita talviessa järvenrannassa.
Kuvateksti: Uskalla Yrittää -kisassa Keski-Suomen parhaalla palvelulla menestynyt Yard Boys sekä toinen kiinteistönhoidon opiskelijayritys Apaja puusavotassa 2018. 

Sisustusalan NYT-uranuurtajat

Cecilia, Jessica ja Henna (artikkelikuvassa) ovat Spesiassa sisustusalan uranuurtajia, sillä ennen heitä alalla ei ole Spesiassa NYT-yrityksiä ollut. Kukin opiskelija luotsaa omaa NYT-yritystään ja tekee omaa jälkeään itselleen sopivimmalla tavalla osana opintojaan.

– Alkuun rakentaminen NYT-yrityksen kautta jännitti, mutta äkkiä siihen tottui, kuvailee Jessica vasta alkanutta NYT-yrittäjätaivaltaan.

Jessican NYT-yritys keskittyy kokonaan sisustusasennukseen. Cecilia puolestaan tekee sisustusasentamisen lisäksi esimerkiksi kakkuja. Myös Cecilialla on oma NYT-yritys.

– Kun aloin markkinoimaan NYT-yritystäni sosiaalisessa mediassa, tilauksia alkoi vyörymään enemmän kuin oli aikomus tehdä, kertoo Cecilia.

Henna taas keskittyy opintojensa tässä vaiheessa NYT-yrityksessään oman tuotevalikoiman luomiseen. Tuotteet tulevat myyntiin oppilaitoksen oppimisympäristönä toimivassa Spesia Puodissa, jonka tuotevalikoima koostuu suurelta osin paikallisesta käsityö- ja lahjatavarasta.

Ensimmäistä kertaa NYT-yrityksiä luotsaava sisustusasentajien erityisopettaja Tea Terho sanoo yritysten perustamisen olleen hyvin tarkoituksenmukainen ratkaisu opiskelijoille.

– Tarkoitus on avata opiskelijoille niin yrittäjyyden hyviä puolia kuin arkeakin. Yrittäjyys sopii sisustusasentaja-alalle hyvin, ja tarkoitus olisikin, että lähes kaikki kolmannen vuoden opiskelijat jatkossa pääsisivät kokeilemaan yrittäjyyttä vaikkapa NYT-yrittäjyyden kautta, Terho kertoo.

NYT-yrittäjyys raivaa tietä työelämään

Kehittämisohjaaja Hannu Lemmetti kertoo, kuinka Spesiassa NYT-toiminnassa painotetaan myös B-to-B-mallia. Ajatuksena on, että opiskelijat saisivat rakentaa yhteyksiä ja näyttää osaamistaan suoraan yrityksille. Spesiassa uskotaan vahvasti sen parantavan työllistymismahdollisuuksia valmistumisen jälkeen, vaikkei yrittäjyys olisikaan valmistuneen opiskelijan pääasiallinen tavoite.

– Tätä tarkoitusta varten teemme hankkeessa paljon työnantajakäyntejä ja tunnustelemme sopivia kumppanuusyrityksiä NYT-yrittäjillemme. Ahkerat yrityskäynnit ovatkin tuottaneet jo hyviä kumppanuuksia, Lemmetti kertoo.

Spesiassa NYT-yrittäjyyttä laajennetaan Euroopan Unionin osarahoittamalla Me Osataan! -ESR+ -hankkeella. Hankevastaava Simo Liikanen on tyytyväinen hankkeensa saavutuksiin ja etenemiseen.

– On ilo seurata, kuinka innoissaan opiskelijat NYT-yrittäjyydestä ovat. Olemme saaneet laajennettua NYT-toimintaa lupaavasti jo nyt, vaikka hanke jatkuu vielä vuoteen 2025 saakka, Liikanen kertoo.


”Me osataan! Omilla taidoilla työelämään” on Euroopan unionin osarahoittama ESR+ -hanke. Se toteutetaan aikavälillä 3/2023–10/2025. Hankkeessa vahvistetaan opiskelijoiden yrittäjyyttä ja työelämän monimuotoisuutta. Hanketoimijoina ovat Ammattiopisto LIVE!, STEP-koulutus ja Invalidiliitto ry. Lue lisää hankkeesta.

NYT-yrittäjyyttä koordinoi Nuorten yrittäjyys ja talous NYT. Nuorten NYT työskentelee sen edistämiseksi, että lapset ja nuoret saavat koulussa valmiuksia muuttuvan työelämän tarpeisiin ja oman arkensa hallintaan. Lue lisää NYT-yrittäjyydestä.

EU-lippu ja teksti "Euroopan unionin osarahoittama".