Ammattiin valmistuvalla opiskelijalla on yleensä kova halu päästä hankkimaan kokemusta ja käyttämään osaamistaan. Tänä keväänä tie töihin voi olla tavallista haasteellisempi. Omalla aktiivisuudella on kuitenkin suuri merkitys ja myös palkkatuki voi auttaa alkuun. Juuri näillä eväillä Kim Mabunga pääsi kiinni työelämään.
Datanomi kiinnostui Digitalentsista
Kun Kim Mabunga valmistui Ammattiopisto Spesiasta keväällä 2019 datanomiksi, jatkosuunnitelma-ajatuksina olivat jatko-opinnot tai työelämä. Jatkokoulutuspaikka ei auennut, joten työnhaku tuli ajankohtaiseksi.
Helsingin Oodi-kirjastossa Kim tutustui Digitalents Helsingin toimintaan. Hän päätti ilmaista kiinnostuksensa työtä kohtaan hakemuksella ja lisäsi mukaan myös CV:n.
Helsingin kaupungin alainen Digitalents Helsinki -hanke mahdollistaa alle 30-vuotiaalle, koulutetulle ICT-ammattilaiselle määräaikaisen työsuhteen, joka antaa paremmat valmiudet henkilön jatkotyöllistymiselle. Hankkeen päämääränä on edistää toisen asteen IT-alalta valmistuneiden nuorten osaamista sekä työelämätaitoja.
Asenne ja motivaatio vakuuttivat
Kimin matka töihin eteni hänen hakemuksensa ja CV:n pohjalta työhaastatteluun.
Haettavassa työssä kriteereinä olivat ICT perusosaaminen, helsinkiläisyys sekä palkkatukioikeus, jotka täyttyivät hänen kohdallaan. Työhaastattelussa olivat mukana Digitalents Helsingin uraohjaaja ja Seppo Rouhiainen, Head of Digitalents:
– Kiinnostuimme erityisesti asenteesta yleensä työntekoa kohtaan sekä motivaatiosta uuden oppimiseen, Rouhiainen kehuu Kimiä.
Työtehtävät Digitalents ICT:ssä pyritään ohjaamaan kunkin työntekijän osaaminen, kiinnostuksen kohteet ja ominaisuudet huomioiden. Digitalents ICT tekee yhteistyötä Helsingin kaupungin ICT-organisaation kanssa sekä panostaa IT-alan yrittäjien kanssa muodostuvaan yhteistoimintaan mahdollisimman laajasti.
Kim työllistyi Digitalents Helsinkiin kahdeksaksi kuukaudeksi palkkatuella ja hän pitää työstään.
– Työ vastaa tavoitteitani urallani, joten toivoisin tulevaisuudessa löytäväni samankaltaisen työn. Unelmatyössäni nykyisten työtehtävien lisäksi saisin tehdä asiakaspalvelutyötä ja auttaa ihmisiä, Kim unelmoi.
Liikuntarajoite ei estä työntekoa
Liikuntarajoite ei estä Kimin työn tekoa tässä työssä, mutta työnantaja on huomioinut Kimin sähköisen pyörätuolin käytön. Työpaikalle asennettiin rappusille ramppi, jotta Kim pääsee kulkemaan tuolillaan työpisteelleen.
– Olipa opiskelijan tai työntekijän rajoite liikkumisessa, hahmottamisessa, oppimisessa tai missä tahansa, työnteko onnistuu, kun etsitään yhdessä sopiva ”ramppi”. Eri ihmisille se tarkoittaa eri juttuja, mutta usein ne ratkaisut työpaikalla on lopulta aika yksinkertaisia, Spesian työvalmentaja Anu Paso rohkaisee työnantajia.
Paso kannustaakin työnantajia rekrytoimaan nuoria tuijottamatta liikaa mahdollista tuen tarvetta:
– Jos näet nuorella motivaatiota, vahvuuksia ja halua oppia, rajoitteet kyllä pystytään ratkaisemaan.
Myös oikeus palkkatukeen kannattaa tarkistaa. Se auttaa madaltamaan työllistämisen kynnystä silloin, kun se on syystä tai toisesta liian korkea. Palkkatuki hyödyttääkin yhtä lailla työntekijää kuin työnantajaa, auttaa näitä yhteisen matkan alkuun.