Ammattiopisto Spesian kiinteistönhoidon opiskelijoiden yritys GreenPower NYT on valittu parhaaksi vastuulliseksi yritykseksi valtakunnallisessa Uskalla Yrittää -kilpailussa. 

Palkinto tuli, tuotteet meni

Uskalla Yrittää -finaali kilpailtiin Helsingissä 24. – 25.4.2024. Spesian opiskelijoiden palkitun GreenPower NYT -yrityksen kärkituote on ekologisesti valmistettu hake, joka on värjätty luonnonvärisävyillä. Upean okralla värjätyn Okrasen ja tyylikkään hiilenmustan Nokelaisen kanssa kasvit ovat edukseen yhtä lailla sisällä kuin ulkona.

Mall of Triplassa järjestetyssä finaalissa nuoret pitivät yritysesittelyt tuomaristolle, mutta myös esittelivät ja myivät tuotteitaan ja palveluitaan omilla esittelypisteillään kauppakeskuksessa liikkuvalle messuyleisölle

Jyväskyläläisopiskelijoiden tuote vakuutti tuomariston lisäksi myös kilpailuosastolla vierailleet asiakkaat, että melkein kaikki mukaan otettu myös myytiin.

– Ihmiset oli tosi kiinnostuneita! Suurin osa mitä otettiin mukaan myös jäi sille tielle, summaa päivän menekkiä kiinteistönhoidon ryhmää opettava Hannu Pahajoki tyytyväisenä.

Näkymä kauppakeskukseen, jossa paljon ihmisiä, esiintymislava ja sen taustalla teksi Uskalla Yrittää.
Kuvateksti: Opiskelijoiden kierrätyshakkeet kiinnostivat yleisöä ja tekivät hyvin kauppansa Mall of Triplassa.

Innovatiivisuus ja suunnitelmallisuus vakuuttivat tuomarit

Kiinteistönhoidon opiskelijoiden NYT-yrityksen tie Uskalla Yrittää -finaaliin aukesi, kun kierrätyshaketta kekseliäästi jalostava yritys nousi helmikuussa Keski-Suomen aluekilpailun parhaaksi toisen asteen NYT-yritykseksi.

Finaalista lähdettäessä Parhaan vastuullisen yrityksen titteli oli opettaja Hannu Pahajoen mukaan juuri se, mistä porukan kanssa oltiin ennakkoon uskallettu haaveilla:

– Tämä oli se palkinto mitä lähdettiin hakemaan, ja mikä meidän mielestä oli mahdollinen ja ansaittu: tuotehan on kerta kaikkiaan ekologinen ja hyvä, ja se oikeasti kiinnostaa ihmisiä.

Uskalla Yrittää -finaalin voitti Hunajaheput NYT Etu-Töölön lukiosta.

Kilpailun tuomaristo koostui liike-elämän ja opetusalan ammattilaisista, jotka haastattelivat ja arvioivat NYT-yritykset. Spesian opiskelijoiden saaman Paras yhteiskunnallinen yritys -palkinnon jakoi OP.

Näin tuomaristo perusteli:

”Vastuullisuus on liiketoiminnan ytimessä ja vastuulliset toimintatavat hyödyttävät yrityksen sidosryhmiä ja ympäristöä. Ylijäämätuotteesta innovoitu ekologinen design-tuote, jonka voi käytön jälkeen kierrättää. Yrityksellä on potentiaalia työllistää useampia ihmisiä ja kasvuun on olemassa selkeä suunnitelma.”

Täydellinen päivä ja tulkeilla kädet täynnä töitä

Kuusihenkistä yritystä lähtivät finaaliin edustamaan sen toimitusjohtaja Alex Marin sekä Oskari Lehtonen. Kaksikko jaksoi esitellä yritystä ja sen tuotteita upeasti koko kaksipäiväisen kilpailun ajan, keskustella kauppakeskuksen vilinässä asiakkaiden kanssa ja vastailla kysymyksiin.

Kaksi nuorta miestä seisoo kauppakeskuksessa esittelypöydän takana, päällään samanlaiset vihreät hupparit ja kaulassaan nimikortit. Pöydälllä on värjättyä haketta ruukuissa.
Kuvateksti: Kuusihenkistä GreenPower NYT -yritystä edustivat finaalissa Oskari Lehtonen ja yrityksen toimitusjohtaja Alex Marin. (kuva: nuortennyt.fi)

Kuten kaikissa yrityksissä, myös NYT-yrityksissä on erilaisia rooleja. Toimitusjohtajana Alex pitää tiimissä lankoja käsissään ja hallitsee yrityksen talousasiat.

Oskari puolestaan hoitaa myyntiä ja markkinointia. Hän on elementissään kommunikoidessaan asiakkaiden kanssa, joten viittomakielisen opiskelijan kahdella tulkilla olikin kisapäivien aikana kirjaimellisesti kädet täynnä töitä.

Opettaja Hannu Pahajoki ei voinut kuin ihailla opiskelijoidensa suoritusta ja olla tyytyväinen:

–  Tämä meni ihan täydellisesti: kaikki sujui hyvin, mukavaa oli ja opiskelijat ylsivät parhaimpiinsa. Mitä enempää voisi toivoa? Todella hieno kokemus!

Vuodeksi kerrallaan, mutta jatkuvuuteen panostaen

Jyväskylän kiinteistönhoidon opiskelijat ovat perustaneet GreenPower NYT-yrityksen lukuvuoden ajaksi, ja pyörittävät sitä osana opintojaan, henkilöstön ohjauksessa – Vuosi Yrittäjänä -toimintaidean mukaisesti.

Vaikka NYT-yritys toimii aina vain vuoden kerrallaan, se ei ole jatkuvuuden ja pitkäjänteisen tekemisen este. GreenPowerin yritysideaa on tarkoitus jalostaa perustamalla ensi lukuvuodeksi uusi NYT-yritys sen jatkajaksi. Tällä tavalla hyvin alkanutta toimintaa voidaan kehittää eteenpäin.

Puuhaketta kupissa ja kasana pöydällä, kahdessa kupissa värijauhetta, okran väristä ja mustaa. Kaksi kasvia ruukuissa, niiden juurella ja kasana vieressä oranssia ja mustaa puuhaketta.
Kuvateksti: Nokelaisen tumma sävy on peräisin Kimkööri-nokiväristä ja Okrasen upea oranssi okra-maaväristä.

Nokelainen ja Okranen ovat jo nyt myynnissä viidessä Spesia Puodissa Järvenpäässä, Jyväskylässä, Kotkassa, Pieksämäellä ja Turussa. Tulevaisuuden suunnitelmissa on mm. selvittää valmistuksen skaalautuvuutta sekä laajentaa markkinointia ja jakelua.

– Haluamme jatkaa tämän toimintamallin kehittämistä ja laajentamista. Se ei ainoastaan valmista opiskelijoita työelämään, vaan auttaa heitä löytämään omat vahvuutensa ja intohimonsa.

Lue koko haastattelu: Hannu Pahajoki: Yrittäjyysopinnot sopivat erityisopetukseen (nuortennyt.fi)

Kolme henkilöä lavalla palkintojenjaossa. Taustalla seinän kokoinen dia jossa teksti: GreenPower NYT, Paras vastuulllinen yritys.
Kuvateksti: GreenPowerin edustajille Paras yhteiskunnallinen yritys -palkinnon luovutti OP.

Mirja Niskala