Spesiassa VALMA-opettajana työskentelevä Jaana Vakkala muutti Etelä-Suomesta Pieksämäelle vuonna 2019. Jaanan juuret ovat Savossa ja kaipuu palata voimistui, kun lapset muuttivat omilleen. Vaikka kaikki muu oli vielä auki, Jaana osti vuonna 2018 Pieksämeältä mummonmökin, koska ”elämä ei voi olla sit kun”.

Olen Jaana Vakkala, VALMA-ryhmän vastuuopettaja ja ammatillinen erityisopettaja Ammattiopisto Spesiassa.

Ennen muuttamista Pieksämäelle olin yhdeksän vuotta töissä Järvenpään Spesiassa. Olen kotoisin Mikkelistä ja äitini on Pieksämäeltä, joten Savoon muuttaminen jossain vaiheessa on tuntunut oikealta ratkaisulta.

Kun lapset aikuistuivat ja muuttivat omilleen, aloimme avopuolison kanssa kaipaamaan tekemistä. Etsinnässä oli punainen mökki ja perunamaa. Ennakoin tulevaa lähtöä jo kesällä 2018 ja ostin mummonmökin Pieksämäen Jäppilästä. Pää oli aika pyörällä, miten kaikki järjestyisi, mutta elämä ei voi olla sit kun -elämää, vaan haluan sen elämän nyt.

Mitään ei tapahdu, jos ei uskalla toimia.

Täydellinen yhdistelmä kaupunki- ja maalaiselämän

Muuttamisen kannalta ratkaisevaa oli, kun sain lukuvuodeksi 2019–2020 määräaikaisen työsuhteen Pieksämäen Spesiasta. Muutimme koiran ja avomiehen kanssa Pieksämäelle elokuussa 2019. Uskoin tulevaan sekä työllistymiseen paikkakunnalla tai lähialueella, mikäli työt Spesiassa eivät jatkuisi.

Mummonmökki toimii vapaa-ajan asuntona kesät ja talvet. Kaupungissa Pieksämäellä meillä on toinen koti, joten perheemme ei tarvitse kuin yhden auton. Linja-autokin kulkee arkisin harvakseltaan. Nautin suunnattomasti kaupunki- ja maalaiselämästä, kun molemmissa on omat huvitukset.

Palaset loksahtivat pysyvästi paikoilleen, kun vuoden 2021 keväällä toistaiseksi voimassa oleva työsuhteeni siirrettiin Järvenpäästä Pieksämäen toimipaikkaan. Myös avomieheni on saanut toistaiseksi voimassa olevan työsuhteen Pieksämäeltä. Elämä asettui Savoon.

Vaativa antoisa ensimmäinen vuosi

Ensimmäinen vuosi Pieksämäellä oli erikoinen, koska niin moni asia muuttui kerralla. Spesiassa on yhteiset toimintaohjeet, mutta monessa arjen asiassa käytännöt ovat erilaisia eri paikkakunnilla. Uutta itselle oli myös siirtyminen TELMAsta VALMAan, eli mitään valmista omaa oppimateriaalia tai aikaisempia opiskelijakirjauksia ei ollutkaan käytettävissä.

Spesiassa opettajan työparina toimii aina ohjaaja. Minun ryhmässäni myös ohjaaja oli uusi, joten aluksi kumpikaan meistä ei tiennyt vielä talon tavoista. Olemme hitsautuneet yhteisen alun ponnistusten saattamana erittäin hyväksi työpariksi, ja myös muilta työkavereilta on aina saanut tukea. Pienemmässä työyhteisössä kaikki tuntevat toisensa ja myös opiskelijat oppii tuntemaan paremmin. Prosessitkin ovat ketteriä.

Vaikka ensimmäisen puoli vuotta tunsinkin olevani vähän pihalla, olin myös kovin innoissani. On sanottava, että työpaikan vaihtaminen on erittäin virkistävää, työn imu vetää ihan uudella tavalla!

Opettaja Susanna Luhtala, ohjaaja ja kaksi opiskelijaa keskustelevat pöydän ääressä.
Kuvateksti: Ensimmäinen vuosi VALMA-opettajana oli vaativa, mutta innostava. Jaana Vakkala opettaa ammatilliseen koulutukseen valmentavassa koulutuksessa nuorille opiskeluun ja itsenäistymiseen liittyviä taitoja, samalla kun auttaa heitä löytämään omat vahvuutensa ja sopivan koulutusalan.

Tuttavallinen ja avoin Savo

Viihdyn Pieksämäellä. Savossa ylipäänsä ollaan avoimia, suoria ja rehellisen vilpittömiä. Savolaisuuden huomaa ihan kaikkialla. Tapoihin kuuluu puhella vieraittenkin ihmisten kanssa eli ollaan paljon enemmän tuttavallisia.

Pieksämäki on myös pirteä pikkukaupunki, jossa on hyvät liikunta- ja kulttuuritarjonnat sekä hieno luonto marjoineen ja sienineen sekä upea Pieksänjärven hiekkaranta.

Pieksämäellä on helppoa työskennellä työelämän ja muiden tahojen kanssa. Haasteena pienillä paikkakunnilla on työvoiman saatavuus. Osaajia tarvittaisiin lisää ja omasta kokemuksesta voin lämpimästi suositella savolaista elämänmenoa, jossa hyvä tekemisen meininkin yhdistyy leppoisuuteen.

Edullista asumista ja tilaa hengittää

Pieksämäen kaupunki on omalta osaltaan tehnyt kädenojennuksen: kaupunki tarjoaa tukea vuokra-asumineen vähintään vuoden mittaisissa työsuhteissa maksamalla 6 kuukauden vuokrat. Vuoden aikana voisi vaikka käydä haistelemassa tuulia. Ilma onkin täällä raitista ja tilaa riittää.

Jos kiinnostaa kokeilla, miltä elämä Etelä-Savossa tuntuu, mutta on oma asunto muualla, sen voi laittaa alkuun vuokralle. Asuminen täällä on edullista, halusitpa asua omassa tai vuokralla. Sillä rahalla, mitä maksaa etelässä kerrostalosta, saa täällä jo unelmien omakotitalon, jos sen ei tarvitse olla ihan uusi.

Kyse ei ole kuitenkaan ole rahasta, vaan elämän arvoista. Itse ainakin olen saanut paljon uusia virikkeitä elämääni, oppinut remontoimaan, entisöimään, viljelemään ja rentoutumaan sekä tuntenut itseni todella tervetulleeksi Pieksämäelle!

Ei ku vua Savvoon!

Jaana Vakkala
ammatillinen erityisopettaja
Ammattiopisto Spesia