Ammattiopisto Spesian viides Spesia Puoti avattiin Pieksämäelle 17.3.2022. Puoti sijaitsee historiallisessa miljöössä vanhoilla Veturitalleilla. Tilojen vanhimmat osat ovat 1800-luvulta! Veturitalleilla toimii muutamia yrityksiä ja kaupungin nuorisotoimi. Kokonaisuuden kruunaa iso tapahtumatila, upea Veturitori.

Oppilaitoksella on Puodit myös Jyväskylässä, Järvenpäässä, Kotkassa ja Turussa. Spesia Puodeissa myydään eri alojen opiskelijoiden sekä lähialueen pientuottajien valmistamia tuotteita, etenkin käsitöitä ja lahjatavaraa. Tuotevalikoimat vaihtelevat eri Puodeissa. Esimerkiksi Pieksämällä on myynnissä myös Jyväskylän artesaaniopiskelijoiden valmistamia käsitöitä, ja joissakin Puodeissa myydään lisäksi urheiluseurojen fanituotteita.

Kauppa ja monipuolinen oppimisympäristö

Spesia Puoti on oppilaitoksen ylläpitämä kauppa ja samalla oppimisympäristö, jossa opiskelijat pääsevät tekemään aidossa ympäristössä monipuolisia työtehtäviä, mm. tuotteiden hinnoittelua, esille laittoa, markkinointiviestintää, asiakaspalvelua, myyntiä, kassan käyttöä ja liiketilojen puhtaanapitoa.

Myyjä Sanna Saarela ohjaa opiskelijoita Pieksämäen Spesia Puodissa.

– Opiskelijat ovat tykänneet tosi paljon! Tässä saa tehdä kaikenlaista, ja on turvallinen ympäristö harjoitella vaikka kassakoneen käyttöä. Tutulta ohjaajalta opiskelijan on helppo kysyä apua, toteaa Sanna Saarela.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)
Lähikuvassa värikkäitä Satuko-merkkisiä lankakeriä. Mehuja ja muita herkkuja esillä Puodissa. Persoonallisia, uniikkeja, keraamisia lintuhahmoja, joilla vaatteet, hatut ja silmälasit.
Kuvateksti: Puodin valikoima tarjoilee asiakkaille paikallisuutta, väriloistoa, herkkuja ja persoonallisia käsitöitä.

Alunperin ajatuksena oli avata Spesia Puoti oppilaitoksen tiloihin kaupungin toiselle laidalle. Syksyllä 2021 päädyttiin kuitenkin etsimään tiloja kaupungin ydinkeskustasta, läheltä asiakkaita ja muuta liiketoimintaa. Samalla päätettiin siirtää liiketoiminnan opetus Puodin yhteyteen, mikä opettaja Ulla Nyrösen mukaan on oppimisen kannalta loistava ratkaisu.

– Upeat ja esteettömät tilat löytyivät Veturitalleilta. Opetustilat ja Puoti sijaitsevat vierekkäin, joten opiskelijat pääsevät päivän aikana helposti Puodin puolelle töihin, kertoo liiketoiminnan opettaja Ulla Nyrönen.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)
Yleiskuva korkeasta tiiliseinäisestä luokkatilasta, joka sijaitsee Spesia Puodin yhteydessä Veturitalleilla.
Kuvateksti: Myös liiketoiminnan uudet luokkatilat sijaitsevat Veturitalleilla, Spesia Puodin yhteydessä.

Avajaisten järjestäminen osa tekemällä oppimista

Spesian keskeisiin toimintaperiaatteisiin kuuluu opetuksen käytännönläheisyys ja tekemällä oppiminen. Tätä tarkoitusperää palvelevat myös Puodit. Aito oppimisympäristö tekee opiskelusta mielekästä ja opettaa aitoja työelämässä tarvittavia taitoja.

Pieksämäellä, Kotkassa, Jyväskylässä ja Järvenpäässä Puodit toimivat ensisijaisesti liiketoiminnan oppimisympäristönä, mutta soveltuvat muillekin Spesian opiskelijoille.

Pieksämäellä myös Puodin rakentamiseen ja avajaisten toteuttamiseen osallistui useiden eri koulutusalojen opiskelijoita. Valmentavan koulutuksen (VALMA) opiskelijat kasasivat myymälän kalusteita ja puutarhurit tekivät upeat kukka-asetelmat. Kokit valmistivat ihania herkkuja Puodin avajaisten iltatarjoiluihin, sekä vastasivat virallisen avajaispäivän kahvi- ja pullatarjoiluista Veturitallilla.

– Tilaisuudet olivat loistavaa harjoittelua valmistukseen, esille laittoon ja asiakaspalveluun, iloitsee ravintola- ja catering-alan opettaja Paula Kylmänen.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)
Kolme henkilöä valmistaa herkkuja Puodin tiloissa. Runsas oranssi-vihreä-sävyinen kukkakimppu.
Kuvateksti: Avajaiset syntyivät eri alojen opiskelijoiden yhteistyönä. Ohjaaja Hanne Auvinen, opettaja Paula Kylmänen ja opiskelija Timo Pyötsiä valmistavat herkkuja. Upeat kukkakimput olivat puutarhuriopiskelijoiden sitomia. 

Tekemällä oppimista, kummiyrityksiä, somea, näyttöjä…

Opiskelijat ovat valinneet Puodin kumppaneista itselleen kummiyritykset, joiden toimintaan ja tuotteisiin perehtyvät tarkemmin. Kummiyritysten myötä opiskeltavat asiat ja sisällöt konkretisoituvat.

– Opiskelijat toivovatkin pääsevänsä vierailemaan omassa kummiyrityksessään, jotta näkevät ihan livenä tuotteiden valmistusta ja yrityksen pyörittämistä, kertoo Ulla Nyrönen.

Puodilla on Facebook- ja Instagram-tilit, joihin opiskelijat ohjatusti suunnittelevat ja toteuttavat somepäivityksiä. Päivityksissä tuodaan esille mm. Puodin tuotteita, kumppaniyrityksiä ja opiskelijoiden työtehtäviä. Valinnaisissa opinnoissa on tarjolla tutkinnon osa Markkinointiviestintä ja sisällöntuotanto, jossa opiskelija pääsee laajemmin suunnittelemaan ja seuraamaan viestintää ja sen vaikuttavuutta.

Opiskelijat voivat tehdä Puodeissa ammatillisen perustutkinnon näyttöjä useista eri tutkinnon osista. Pieksämäellä osa liiketoiminnan opiskelijoista teki avajaisten suunnitteluun ja toteutukseen liittyen näyttöjä eri tutkinnon osiin, kuten esimerkiksi: henkilöstön tukipalvelut, tapahtumatuotanto ja projektissa toimiminen.

– Puoti toimii oppimisympäristönä myös esimerkiksi tutkintoon valmentavassa koulutuksessa. Puoti on mitä parhain paikka tutustua kaupan alan työtehtäviin, toteaa koulutusjohtaja Jaana Myyryläinen.

Tervetuloa ostoksille ja seuraamaan somessa!

Spesia Puoti ja opiskelijat toivottavat kaikki lämpimästi tervetulleeksi ostoksille ympäri vuoden. Puoti on avoinna myös oppilaitoksen loma-aikoina, ja kesällä osa opiskelijoista pääsee Puotiin kesätöihin.

Aukiolo: Puoti on avoinna maanantaista perjantaihin klo 10–17. Erilaisten tapahtumien ja sesonkien myötä Puoti voi olla avoinna myös viikonloppuna.

Osoite: Pieksämäen Spesia Puoti sijaitsee Veturitalleilla, osoitteessa Tallikankaankatu 3, Pieksämäki.

Some:  Kuvia, kuulumisia ja ajankohtaiset tiedot löytyvät Spesia Puoti Pieksämäen Facebook-sivulta ja Instagramista. Kannattaa seurata!