Pieksämäellä, kauniin Vangasjärven rannalla sijaitseva Ysimajat on kaunis paikka, jossa voi nauttia maukasta lounasta, majoittua viehättävissä huoneissa, viettää ikimuistoisia juhlia tai pitää koulutuksia ja kokouksia viihtyisissä puitteissa. Ysimajat ovat osa Aki Kontron Ysiysi-rakennus Oy:n monipuolista yritystoimintaa.

Yhteistyössä on voimaa

Kun Spesian auto kaartaa Ysimajojen pihaan, se on merkki opiskelijoiden saapumisesta oppimaan työelämään yhteistyökumppanin apuna. Ammattiopisto Spesian VALMA-opiskelijat ovat käyneet kevään 2022 aikana viikoittain siistimässä Ysimajojen majoitustiloja.

Edellisenä syksynä kokkiopiskelijat olivat tarvittaessa apuna juhlakattausten valmistelussa ja astiahuollossa. Järjestely oli yritykselle joustava.

– Meillä on sopimus kokkiopettajan kanssa, että voin pyytää tarvittaessa apua juhlatilaisuuksiin.” kertoo Ysimajojen työntekijä Sanna Naukkarinen.

(artikkeli jatkuu kuvan jälkeen)

Kuva 2. Majoitustilojen siistiminen on opiskelijoille hyvä ja selkeä työtehtävä ja yritykselle iso apu.

Työelämässä oppimisesta se kaikki alkoi

Yhteistyö Ysimajojen kanssa alkoi vuonna 2020, kun Ammattiopisto Spesian kokkiopiskelija aloitti työelämäjakson keittiöllä. Jakso sujui hyvin ja yhteistyöhön oltiin tyytyväisiä molemmin puolin.

Sujuva yhteistyö sai Ysimajojen Sanna Naukkarisen pohtimaan yhteistyön laajentamista. Ei aikaakaan, kun pihalla häärikin joukko kiinteistönhoitajaopiskelijoita, jotka ylläpitivät piha-alueiden siisteyttä ja tekivät pieniä rakennuksen sekä ympäristön huoltotöitä.

(artikkeli jatkuu kuvan jälkeen)

Kuvateksti: VALMA-opiskelijoille ryhmänä työskentely on hyvä tapa hankkia työkokemusta ja kehittää valmiuksia tutkintokoulutukseen.

Monipuolinen yhteistyö palvelee kaikkia osapuolia

Työelämäyhteistyö on usein molemminpuolinen hyöty; yrittäjä saa apua arkeen opiskelijoiden tarjoamista lisäkäsistä ja vastaavasti opiskelijat saavat arvokasta työkokemusta työelämästä.

Sujuvaksi työelämäyhteistyön tekee se, että opiskelijaryhmän ohjauksesta vastaa ryhmän vastuuopettaja tai ohjaaja, joka on saanut perehdytyksen yritykseltä sovittuihin työtehtäviin.

(artikkeli jatkuu kuvan jälkeen)

Kuvateksti: Opiskelijoiden ammattimainen työote on ollut positiivinen yllätys, samoin se kuinka iso apu heistä on ollut.

”Olen tosi kiitollinen ja onnellinen yhteistyöstä”

Ysimajojen työntekijä Sanna Naukkarinen on ollut tyytyväinen opiskelijoiden työpanokseen ja kokee, että se on ollut isona apua yrityksen arjessa:

– Alkuun mietitytti, että jos nyt vähän saadaan apua, mutta olen positiivisesti yllättynyt, miten iso apu yhteistyöstä on meille ollut. Positiivisesti yllätti myös se, miten ammattimaisesti työtä tehdään ja että opiskelijoilla on mukanaan tarvittavat työvälineet, kuten vaikkapa lehtipuhaltimet.

Sanna on kokenut yhteistyön Spesian kanssa mutkattomana ja helppona.

– Aina on saanut yhteyden ja asioista sopiminen on ollut helppoa ja joustavaa.

Lopuksi Sanna pohtii, että mahtavatkohan muut yritykset tietää tällaisesta yhteistyömahdollisuudesta Spesian kanssa?

Blogi on osa hanketta: ”Koulutusportti – Etelä-Savon pito- ja vetovoiman vahvistaminen koulutusmaakuntana hanketta”
Valokuvat: Nina Hendrikse, VALMAn ohjaaja
Kuvissa esiintyy: Ammattiopiston Spesian VALMA B-ryhmä

Riikkaliina Laulainen
työvalmentaja
Ammattiopisto Spesia

Euroopan unioni Euroopan sosiaalirahasto logo      Vipuvoimaa EU:lta logoElinkieino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY) logo.