Tämä on pieni matkapäiväkirja siitä, miltä Spesia ja sen arki näyttää valokuvaajan silmin. Turussa työskentelevä graafinen suunnittelijamme Jarno Virtanen kävi kuvaamassa Jyväskylän ja Järvenpään koulutuksia ja opiskelijoita. Vaikka olemme kaikki yhtä ja samaa oppilaitosta, on eri toimipisteessä vieraileminen aina mielenkiintoinen ja silmiä avaava kokemus, varsinkin kun pääsee tällä tavoin kameran kanssa sukeltamaan suoraan arjen ytimeen. Tervetuloa siis pienelle Jyväskylän ja Järvenpään Spesia-kierrokselle Jarnon ja kameran kanssa!

Aikainen lähtö, pitkä matka

Turku 19.9.2018 klo 5.00
Kello lyö jo viisi ja kameravarustuksella pakatun autoni ratissa suuntaan kohti Jyväskylää. Pimeässä ajo ei ole lempijuttujani, mutta kellon lyödessä kuusi piristyy kuskin mieli, kun radiossa Suomipopin aamulypsyn väki saa hymyn huulille välillä jopa ala-arvoisilla jutuillaan. Aamuisen auringon valaistessa taivaanrannan alkaa myös vastaantulevien ajovalojen lisäksi muuta liikennettä näkymään, paljon on peuroja pitkin Loimaan peltoja – onneksi pysyttelevät etäällä tiestä tällä kertaa.

Tampereen kohdilla pieni happihyppely, venyttely ja take away -kahvit – matka jatkuu taas virkeänä.

Perillä Jyväskylässä

Jyväskylä 9.30
Täällä ollaan ja kun hyvissä ajoissa ennen sovittua niin pieni kertaus, mitä tänne tulinkaan tekemään:

Sain mukavan työtehtävän päivittäisen koneen äärellä vietetyn ajan lomaan. Pääsen taas hyödyntämään rakasta pitkäaikaista harrastustani valokuvausta työasioissa, kun tehtävänäni on kuvata Ammattiopisto Spesian koulutusalojen opiskelijoita opintojensa äärellä.
Mutta nyt kamerat kantoon ja oivan oppaani Mirjan (Niskala) matkaan ja kohti opetustiloja käypi tiemme.

Estetiikka ja visuaalisuus

Nuo kaksi ovat itselleni tärkeitä termejä, mikä selittynee sillä että graafisen suunnittelijan töihin olen ajautunut. Jyväskylä on Spesian toimipaikoista se, jossa silmäruokaa on takuuvarmasti aina tarjolla kun artesaaniopiskelijoiden kätten jälkiä pääsee paikan päälle todistamaan. Vaikka kauniista esineistä ja niiden valmistustavoista kovasti pidän, niin en edes yritä alkaa tarkemmin tähän ”avaamaan” erilaisia työvälineitä ja -tekniikoita, joihin artesaanien töiden keskuudessa törmäsin.

Painamista, huovutusta, kudontaa ja ompelua. Lasinsulatusta, keramiikkaa, taidetta, mosaiikkia, paperia, lasihelmien valmistusta ja tiffany-tekniikkaa – siinä pieni otos joko koviin tai pehmeisiin materiaaleihin suuntautuneiden opiskelijoiden opinnoista.

Uunipellille tiedän monta käyttötapaa mutta ei ole tullut aiemmin mieleen, että on myös oiva työkalu tekstiilin värjäämiseen.

Pöllön, liskon ja koiran valmistumista seuraan silmä tarkkana. Lasi, mosaiikki, -ja miniatyyrisavityöt vetävät huomioni myös puoleensa.

Apuvälineitä ja aamunavauksia laajasti aisteja hyödyntäen

Useammassa luokassa on käyty läpi päivän lukujärjestystä ja myös päivän kuumimmat uutiset puhuttavat. Monia apuvälineitä löytyy opiskelijoiltamme opintojen tueksi ja kaikkia aisteja myös tehokkaasti hyödynnetään.

Valokuvaajia valokuvaamassa

Jyväskylässä kuvallisen ilmaisun toteuttajan koulutus keskittyy valokuvataiteen ja valokuvatuotannon toteutukseen, joten innolla lähden tutustumaan heidän päiväänsä.

Valokuvaamisen kuvaaminen on laji, jota harvemmin tulee tehtyä mutta varsin mukavaa on seurata opiskelijoiden toimintaa kameransa kera syksyn sävyttämässä luonnossa. Ja luonnollinen jatkumo kuvauksien perään on siirtyä koneen äärelle katsomaan, karsimaan ja editoimaan päivän otoksia.

Vielä pari 360-kuvaa

Nopeasti tämä päivä Jyväskylän toimipisteessä on mennyt ja pää pyörällä olen paikasta toiseen viestinnän työparini Mirjan (Niskala) perässä kameroitani kiikuttanut. Kaikkea näkemääni en edes nyt pysty muistamaan, mutta päivän päätteeksi vielä otettavana muutama 360-asteen kuva toimivista tiloista (360-asteen aulakuva).

Matka jatkuu

Jyväskylä 15.00
Kamerakalusto autoon ja matka jatkukoot kohti Järvenpäätä!

Ja vihdoin Järvenpäässä

Järvenpää 18.30
Noin 550 km ajeluiden perään maistuu hyvältä tallustella pitkin Järvenpään ilta-aurinkoisia katuja ja hiukan jo käyn uteliaana kampuksen pihamailla katsastamassa Spesian tiluksia. Scandic-hotellille kävelen Spesian toimipisteestä muutaman minuutin ja päätän jatkaa työpäivääni koneen äärellä päivän kuvia karsien ja peruskäsitellen ”jakokuntoon”.

Hommien edettyä tutulla kaavalla huomaan kellon juosseen niin vauhdilla, että nyt jos koskaan on aika käydä hotellin saunaosastolla päivän pölyt pesemässä ja altaassa polskimassa. Tovin vielä silmät pysyvät auki, joten loppurutistus kuvien kanssa ennen hyvin ansaittuja unia.

Uuteen aamuun uudessa osoitteessa

Järvenpää 20.9 klo 08.20
Täällä ollaan, Mannilantie 27-29! Opo Sirpa (Koppinen) ottaa minut iloisesti vastaan ja päivän kuvaussuunnitelmat käydään yhdessä läpi ”kuvausassistenttini” kanssa (;

Logistiikka-alan opiskelijat ovat jo täydessä työ/kuvausvalmiudessa ja heidän kanssaan vaihdetaan Spesia-tervehdyksiä ja hauskaa on ollut huomata kuinka persoonallisia voivat tervehdyksemmekin olla – olemmehan kaikki yksilöitä.

Postipalveluissa on vauhtia jo aamusta ja niin paketit kuin kirjeetkin ovat valmiina matkaan oikeisiin osoitteisiin.

Einolan kirjasto ja esteetön asuntola upeine aulatiloineen on niin viihtyisä ja tyylikäs tila, että 360-kamera pitää esille kaivaa ja kuvat tätäkin ympäristöä tovin (kuva aulasta).

Einolasta Kuntolaan marssimme Sirpan kanssa vikkelään, sillä siellä meitä odottavat useat opiskelijat innolla odottaen kuvattavaksi pääsemistä.

Lounasta valmistuu pannulla, tekstiilihuolto pelaa, wc-tilat puhdistuvat ja upean aistihuoneen tilat puhdistetaan huolella seuraaville vierailijoille.

Spesiassa korjataan myös pyöriä ja puodissa pöydät pullollaan upeita tuotteita.

kiinteistöhuollon pojat pitävät spesian tilukset niin sisältä kuin viheralueidenkin osilta kunnossa,

autopuolen tulevaisuuden ajoneuvoasentajat korjaavat ja tuunaavat!

Osaava ja asiantunteva henkilöstö

Iltapäivän lähestyessä klo 14 alkaa pirteä ja markkinointihenkinen henkilöstömme olemaan jo valmiina pienelle ulkoistetulle kahvihetkelle.

Loppuaatokset

Kahden päivän vauhdikas kuvaussessio on nyt takana ja siihen liittyen lyhyesti loppuattoksiani:

Kiitos kovasti Mirja ja Sirpa kuvattavien ja paikkojen organisoinnista ja kuvaajan opastamisesta ”pelipaikoilla”. Ilman Sirpan loistavaa navigointiapua pyörisin vieläkin pitkin Järvenpään kampuksen tiluksia ja tuskin montaakaan kuvaa kameralle olisi tallentunut (

Näiden kuvausmatkojen perään tulee aina se sama fiilis, että niin paljon arvokasta työtä laadukkaasti toimipisteissämme toteutetaan ja olen varsin onnekas kun tuon kaiken toiminnan kameran läpi pääsen kokemaan. Voi kunpa mahdollisimman moni henkilöstöstä saman pääsisi jossain vaiheessa kokemaan omin silmin. Järvenpään toimintaan tutustuminen varsinkin oli antoisaa settiä kun ihan ensimmäistä kertaa paikalle pääsin.

Paljon positiivisuutta ja iloa kameran läpi omaan päähäni tallentui ja kiitoksia haluan toivottaa kaikille kuviin uskaltautuneille opiskelijoille ja opettajille jotka kuvaajan ottivat mukavasti vastaan!

Jarno Virtanen
graafinen suunnittelija
Ammattiopisto Spesia, Turku