Spesian opiskelijat hoitivat aerosolipakkaamo Pentisol Oy:n pakkausurakan, kun yrityksellä oli kiiretilanne. Samalla Spesiaan syntyi uusi palvelu yrittäjille – Urakka.

Järvenpääläinen aerosolipakkaamo Pentisol on perheyritys ja alansa innovatiivisin toimija Suomessa. Monipuolisuus ja joustava toimintatapa ovat tärkeä osa yrityksen menestystä, ja yhteistyö Spesian kanssa on tuttua entuudestaan. Spesian opiskelijoiden yritykselle tekemä työ oli osa opiskelijoiden opintoja ja sujui hyvin, yhdessä sovitussa aikataulussa.

– Meillä oli sopivan kokoinen urakka muutaman tuhannen aerosolipullon pakkaamisessa. Meillä on ollut aiemmin Spesian opiskelijoita koulutussopimuksella ja myöhemmin heitä on työllistynytkin meille. Niinpä päätimme ottaa yhteyttä ja kysyä, voiko Spesia ottaa työn hoitaakseen oppilaitoksen tiloissa, kertoo työnjohtaja Urho Riikonen Pentisol Oy:stä.

Työ sopi opiskelijoille mainiosti. Sen hoitamisesta sovittiin yhdessä Spesian Järvenpään toimipaikan ja Pentisol Oy:n kesken. Urakan toteuttivat useat valmentavan koulutuksen VALMA- ja TELMA-opetusryhmät syyskuun aikana.

Oppilaitoksen tiloissa, opiskelijavoimin

Tuotteet ja tarvikkeet kuljetettiin koululle, ja pakkaaminen tapahtui täysin oppilaitoksen tiloissa. Työ koostui monesta eri vaiheesta:

 1. Pakkaustyö aloitettiin siitä, että pakkausmateriaalit eli tuotteen yksittäispakkauslaatikot taiteltiin valmiiksi.
 2. Aerosol-pullot rullattiin ohjeen sisään ja pakattiin laatikoihinsa.
  Aerosol-pulloa rullataan pöydällä ohjepaperin sisään.
 3. Yksittäispakkaukset ladottiin isompiin kuljetuslaatikoihin.
  Aerosoleja pakataan pahvilaatikkoon.
 4. Aerosolipullot ohjeineen ja oheistarpeineen pakattiin valmiisiin laatikoihin. Myös Spesian harjoitustoimiston palveluja käytettiin ohjeiden valmistelussa.
  Pitkä rivi avonaisia pahvilaatikoita, joiden sisällä on pienempiä pahvipakkauksia.
 5. Lopulta Spesian logistiikkaopiskelijat valmistelivat tuotteet pakkauslavoille valmiiksi odottamaan lähetystä.
  Pino valmiiksi pakattuja laatikoita hulissa eli vetokärryssä.
 6. Tuotteen lähtivät koululta.
  Kuormalavaa pakataan kuorma-autoon, lavalla on pahvilaatioita.

Spesian ahkerat opiskelijat useista VALMA- ja TELMA-ryhmistä jakoivat tehtäviä niin, että viikon jokaiselle päivälle oli allokoitu eri ryhmä Urakkaa tekemään. Nämä ryhmät työskentelivät opettajan ja avustavan henkilökunnan kanssa Urakan parissa sovitut viisi viikkoa Spesian työhönvalmentajien johdolla ja ohjauksessa.

Aidot työt ja aito hyöty

Käytännön työ on osa opiskelijoiden opetussuunitelmaa. Urakassa Spesian opiskelijat pääsevät koulun omassa oppimisympäristössä tekemään aitoja työelämän töitä ja osoittamaan omaa osaamistaan ja ammattimaista työotetta.

– Minusta oli mukava tehdä tätä työtä Spesian turvallisessa ympäristössä. Kiva oli myös tietää, että oman työn tulokset lähtevät ulkomaille asti. Pakkaustyö oli mukavaa vaihtelua tavalliseen opetukseen verrattuna, sanoo Spesian opiskelija Laura.

Urakassa työt siirrettiin toteutettavaksi oppilaitokseen, mikä helpotti monenlaisia käytännön järjestelyjä.

– Työ ja sen tekeminen oli hienosti organisoitu muuttuvissa ja varmasti välillä haasteellisissakin oloissa. Homma toimii ja tuloksia syntyy. Ja mikä tärkeintä, opiskelijoilla on työtilaisuuksia. Kaikki ovat tyytyväisiä, summasi mahdollisuudesta iloinnut opettaja Päivi Laine-Sievers.

Urakkaan turvaudutaan mielellään toistekin Pentisolissa

Urakkaluonteinen työ on jatkossakin erittäin tervetullut työmuoto sekä spesialaisille että paikallisille yrityksille.

– Yhteistyö oli helppoa ja sujuvaa. Kun työ oli sopivan suoraviivaista, päästiin hommiin nopeasti käsiksi ja valmista tuli sovitussa ajassa. Se auttoi meitä kiireisessä tilanteessa paljon. Varmasti käytämme Spesian Urakan palveluja jatkossakin, kun sopivia töitä taas löytyy, Upi Pentisolilta toteaa.

Urakka yritysten käyttöön

Yhteistyön kautta Spesiaan syntyi Työelämäpalveluiden koordinoimana uusi palvelutuote, jota kutsutaan Urakaksi. Urakkaan otetaan vastaan nopeasti omaksuttavia ja suoraviivaisia työtehtäviä, joihin ei sisälly vaaraa tekijöille tai ympäristölle. Jokaisesta Urakasta sovitaan aina erikseen.

Urakka-yhteyshenkilö: Simo Liikanen, simo.liikanen@spesia.fi, p. 050 5650 558


Elina Ranta, Simo Liikanen ja Anna-Maija Mellin

Ammattiopisto Spesia