Kisataan hajautetusti, seurataan virtuaalisesti

Perinteikäs Ammattitaidon SM-kilpailu Taitajat on jokakeväinen ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma. Vuonna 2020 koronakevät pakotti perumaan Jyväskylän tapahtuman viime metreillä, mutta tänä vuonna kisataan taas! Taitaja2021-tapahtuma tarjoillaan yleisölle virtuaalisella tapahtuma-alustalla 18.−20.5.2021. Tapahtumaa voi siis seurata helpommin kuin koskaan!

Spesiasta mukana on neljä opiskelijaa kahdessa lajissa. Tsemppiä Taitaja2021-finaaliin Antti, Kaisa, Kim ja Riku!

Alkujaan Ouluun kaavailtu tapahtuma on hajautettu koronaturvallisesti 13 eri paikkakunnalle, jotta 360 semifinaaleista jatkoon päässyttä kilpailijaa voivat kisata turvallisesti 51 eri lajissa. Yleisö pääsee seuraamaan tapahtumaa kaikille avoimena livelähetyksenä. Sisäänpääsylinkki tapahtumaan tulee taitaja2021.fi-etusivulle. Tapahtuman tallenteet ovat katsottavissa virtuaalialustalla 3.6. saakka.

Yleensä Taitaja-tapahtuma kerää järjestämispaikkakunnalle kymmeniä tuhansia vierailijoita, mutta tänä vuonna kuka tahansa voi tutustua tapahtumaan suorina verkkolähetyksinä mistä päin Suomea tahansa, matalalla kynnyksellä ja matkustamatta. Erityisesti tapahtuma voi suositella niille, jotka vielä miettivät omaa ammatinvalintaansa.

Spesian joukkueenjohtaja Christian Falenius suosittelee hyödyntämään tilaisuuden:

”Tänä vuonna kannattaa ehdottomasti tulla katsomaan, mitä Taitajissa tapahtuu, kun kisoja on helpompi seurata kuin koskaan! Jos esimerkiksi olet kiinnostunut osallistumaan tulevina vuosina, nyt on helppo saada esimakua siihen, millaista kisoissa on.”

”Vaikeinta semifinaalissa oli aika”

Finaalissa jokaisen lajin mitalisijoista kilpailee kuusi kilpailijaa, jotka lunastivat paikkansa semifinaaleissa. Ammattiopisto Spesiasta tiensä Taitaja-finaalin TaitajaPLUS-lajeihin selvitti neljä kilpailijaa. Logistiikan P1-lajiin osallistuvat Antti Mört Järvenpäästä ja Riku Kuukkanen Jyväskylästä. Liiketoiminnan P2-lajiin osallistuvat Kim Dahlgren Järvenpäästä ja Kaisa Pölkki Jyväskylästä.

Spesian opiskelijoita voit seurata seuraavissa lajeissa:

  • TaitajaPLUS Logistiikka: keskiviikkona 19.5. klo 10–11
  • TaitajaPLUS Liiketoiminta: torstaina 20.5. klo 15–16

Vuonna 2021 Taitaja-semifinaalit järjestettiin korona-poikkeusoloista johtuen kunkin kilpailijan omassa oppilaitoksessa. Myös Spesiassa opiskeleva Kaisa Pölkki suoritti semifinaalin Jyväskylän Spesia Puodin tiloissa. Vaikka kauppakeskus Forumissa sijaitseva Puoti ja sen yhteydessä toimiva luokkatila ovat Kaisan jokapäiväinen oppimisympäristö, semifinaali jännitti.

”Alussa epäröin osallistumista, mutta sitten kun tajusin, että se oli yhdenkerran elämässä tapahtuva tapahtuma, ja että siinä pääsee haastamaan itseään, en voinut jättää sitä käsistä. Kun kotona sain vielä kuulla, että siskoni oli ollut kanssa taitajakisoissa ja päässyt finaalissa kolmanneksi, niin sekin innosti minua osallistumaan”, Kaisa Pölkki kertoo kisaan mukaan lähtemisestä.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)Taitaja2021-semifinaali, liiketalous, Kaisa Pölkki tekee kisasuoritusta.
Kuvateksti: Vaikka semifinaalissa aluksi jännitti, Spesiassa merkonimiksi opiskeleva Kaisa Pölkki selvitti hienosti tiensä P2 Liiketoiminta -lajin finaaliin.

Kaisan mielestä semifinaali meni kokonaisuudessa hyvin, eikä siinä mikään jäänyt suuresti vaivaamaan. Tehtävät olivat sopivan vaikeita, mutta vaikeimmaksi asiaksi muodostui lopulta aika.

”Vaikeinta kisassa oli aika. Kun itse teen hommia, niin teen ne omaan tahtiin. Nopeassa ajassa minulta helposti jäi asioita välistä ja keskittyminen hyppeli asioista toiseen”, Kaisa kertoo. Hän kuitenkin näkee semifinaalin antaneen hyvää kokemusta finaalia varten: ”Vaikka aika oli haastava, se opetti minua pysymään rauhallisena ja piti minut liikkeellä.”

Semifinaalin jälkeen Kaisa kertoo jatkaneensa harjoittelua ja valmistautuneensa finaaliin iloisin mielin. Finaali on varmasti vielä jännittävämpi kokemus, kun pääsee kisapaikalle tekemään suoritusta. Kaisa on kuitenkin hyvillään finaalipaikasta ja päätöksestään lähteä mukaan Taitajiin.

”Olen todella tyytyväinen siitä, että osallistuin. Semifinaali opetti minulle uusia asioita ja vahvisti minua lisää.”

Koko Spesian porukka toivottaa onnea ja menestystä Kaisalle, Antille, Kimille ja Rikulle finaaleihin!