Vuoden 2019 TaitajaPLUS-finalistit ovat nyt selvillä. Semifinaalit järjestettiin tammikuun viimeisellä viikolla Jyväskylässä, Järvenpäässä ja Nurmijärvellä. Järjestämisestä vastasi Ammattiopisto Spesia.

TaitajaPLUS-kilpailut käytiin kolmessa lajissa, joista jokaisen kuusi parasta etenee toukokuussa Joensuuhussa järjestettävään loppukilpailuun. Finalistien joukosta löytyy melko tasaisesti kaikkien neljän suurimman ammatillisen erityisoppilaitoksen opiskelijoita sekä lisäksi muutamia muita.

Finalistit

P1 TaitajaPLUS Puhtaus- ja kiinteistöpalveluala (kiinteistönhoidon osaamisala)

 • Janne Kumpula, Ammattiopisto Luovi
 • Eemeli Happonen, Kiipulan ammattiopisto
 • Miro Hirvenoja, Kiipulan ammattiopisto
 • Timo Peltoniemi, Ammattiopisto Spesia
 • Laura Pihlström, Ammattiopisto Live
 • Jesse Nöjd, Helsingin kaupunki

P2 TaitajaPLUS Logistiikka

 • Joni Hakola, Ammattiopisto Spesia
 • Roni Seppälä, Ammattiopisto Spesia
 • Jari Kärkinen, Kiipulan ammattiopisto
 • Ville Koskinen, Kiipulan ammattiopisto
 • Elias Aho, Ammattiopisto Luovi
 • Toni Lahtinen, Ammattopisto Live

P3 TaitajaPLUS Asiakaspalvelu ja myynti

 • Maxim Myrä, Ammattiopisto Live
 • Noora Linden, Tampereen kaupunki
 • Ida Hartikainen, Ammattiopisto Luovi
 • Nenna Matson, Ammattiopisto Live
 • Johannes Koivunen, Tampereen kaupunki
 • Kasper Parkkinen, Ammattiopisto Spesia

Jyväskylässä voittaja otti täydet pisteet

TaitajaPLUS 2019 kiinteistönhoidon semifinaali, kilpailija ja kaksi tuomaria tarkistavat koottua kombi-konetta

Janne Kumpula

Semiinaali järjestettiin Ammattiopisto Spesiassa Jyväskylässä. Päivän aikana nähtiin sekä loistavia onnistumisia että muutamia kirveleviä virheitä, joita harjoittelussa ei ollut tapahtunut. Suoritusten helmaksi nousi Janne Kumpulan virheetön suoritus, josta hän sai täydet 100 pistettä.

– Opiskelijat ottivat todella rauhallisesti, fiilistelivät porukassa ja nauttivat tilanteesta! Meidän opettajien pitäisi varmaan ottaa enemmän mallia opiskelijoiden rauhallisuudesta, kiinteistönhoidon opettajana toimiva lajivastaava Hannu Pahajoki nauraa.

Kilpailutilanteessa on aina jännitys-momentti mukana, joten onnistuneeseen suoritukseen tarvitaan myös hyviä kisailija-taitoja, rauhallisuutta ja kykyä keskittyä omaan suoritukseen.

Jyväskylässä koneet ja laitteet tarjosi Stihl, ja tuomarit tulivat TL-Maint Oy:sta, Gradia-kiinteistöiltä ja RTK-palveluilta. Tuomarit saivat kiitosta myös ulkopuolisilta konkareilta hyvästä työstä.

Logistiikassa kisattiin kaksi päivää

TaitajaPLUS 2019 logistiikan semifinaali Nurmijärvi, tuomari seuraa työskentelyä varastossa

Logistiikan kilpailu järjestettiin kaksipäiväisenä Nurmijärvellä. Kisatehtävä oli haastava ja monipuolinen, ja sen suunnittelussa ja toteutuksessa Würth Elektronikin varastopäällikkö Marko Lappin panos oli merkittävä.

Päivien aikana päästiin näkemään paljon hyvää osaamista. Semifinaalin voittaja Joni Hakola erottui kuitenkin joukosta monipuolisella osaamisellaan ja rauhallisella suhtautumisella kisatilanteeseen.

Kisajoukkueilta tuli erityisesti kiitosta mukavasta tunnelmasta, joka auttoi vähentämään jännitystä. Tästä saa osaltaan kiittää kisapaikkana toimineen Würth Elektronikin tarjoamaa oleskelutilaa, josta löytyi muun muassa biljardipöytä ja darts-taulu, jotka kokosivat kisaajat yli oppilaitosrajojen pelaamaan yhdessä.

– Tuomareille pitää vielä antaa erityiskiitos. Rupeama oli raskas, mutta yhteistyö sujui erinomaisesti, ja yrityselämän tuomarit pitivät huolta siitä, että arviointi pysyi tasapuolisena kautta linjan. Hienoa panostamista Stenbackalta ja Würthilta, että saimme heiltä osaavat tuomarit käyttöömme peräti kahden työpäivän ajaksi, summaa opettaja ja lajivastaava Nina Lindroos.

Lindroos korostaa myös, että tuomareiden arvokkaiden kommenttien saattelemana Ammattiopisto Spesian on myös helpompi lähteä rakentamaan Taitaja2020-kisoja

Asiakaspalvelua aidossa työympäristössä

TaitajaPLUS semifinaali asiakaspalvelu ja myynti, Järvenpää, asiakaspalvelutilanne kassatiskillä

Asiakaspalvelun ja myynnin semifinaali järjestettiin Järvenpään Spesia Puodissa, jossa tehtäväksianto saatiin vastaamaan todellista myymälämäistä työympäristöä. Kiitosta järjestäjille tuli huolellisista valmisteluista ja hyvästä meiningistä.

Kaikilla semifinaalin kahdellatoista kilpailijalla oli todella vahvaa asiakaspalveluosaamista ja puoli tuntia suoritusaikaa sen osoittamiseen.

– Tuomareina arvioimme työhön valmistautumista, myymälätyöskentelyä, asiakkaan kohtaamista, englanninkielen käyttöä asiakaspalvelussa, ergonomiaa, työn laatua jne. Päivä sisälsi monta palautekeskustelua kilpailijoiden kanssa ja tiivistä tuomarityöskentelyä, kirjoitti Facebookissa yksi kisan tuomareista, ViaDia Järvenpäässä työskentelevä Janina Varis.

 Työelämää tuomaristossa edusti lisäksi Mervi Virvel Alisev Korusta, Luovin ja Spesian tuomareiden lisäksi.

2019 Joensuu, 2020 Jyväskylä

Taitaja-kilpailu on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa kisataan ammattitaidon Suomen mestaruuksista. Sen yhteydessä järjestettävä TaitajaPLUS-ammattitaitokilpailu on suunnattu erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille.

Taitaja2019 -tapahtuma järjestetään 21.–23.5.2019 Joensuussa. Vuoden 2020 kilpailupaikkakunta on Jyväskylä, ja Ammattiopisto Spesia tulee tuolloin vastaamaan TaitajaPLUS-kisojen järjestämisestä.

Semifinaalien järjestäminen on olennainen vuosittainen perinne järjestämisvastuun siirtämisessä oppilaitokselta toiselle. Henkilöstö saa kokemusta kisojen järjestämisestä, ja Spesiassa kaikilla paikkakunnilla myös opiskelijat olivat tiiviisti mukana kisajärjestelyissä mm. rakentamassa kisapisteitä, valokuvaamassa ja auttamassa päivän sujumisessa.

Lajiperhevastaava Tero Kuusisto toteaakin:

– Tämä on erinomaista yhdessä tekemistä ja oppimista meille kaikille, niin opiskelijoille kuin henkilöstölle. Vuoden 2020 TaitajaPLUS on meille iso urakka, mutta kun näkee miten opiskelijat saa osaamistaan esiin niin kilpailijoina kuin järjestämiseen osallistumalla, niin kyllä tätä ilolla tekee.