TaitajaPLUS-lajit on tarkoitettu erityistä tukea tarvitseville osaajille, ja niitä on tänä vuonna viisi: ravintola- ja cateringpalvelut, kiinteistöhoito, liiketoiminta, puhdistuspalvelu ja logistiikka. 

PLUS-lajien päivämäärät, semi-paikkakunnat ja järjestävä oppilaitos:

  • P1 Catering 29.-31.1.2024, Helsinki (Ammattiopisto Live)
  • P2 Kiinteistönhoito 31.1.-1.2.2024, Janakkala (Kiipulan ammattiopisto) ja Jyväskylä (Ammattiopisto Spesia)
  • P3 Liiketoiminta 1.2.2024, Jyväskylä ja Järvenpää (Ammattiopisto Spesia)
  • P4 Puhdistuspalvelu 31.1.-1.2.2024, Jyväskylä (Ammattiopisto Spesia)
  • P5 Logistiikka 31.1.-1.2.2024, Jyväskylä (Ammattiopisto Spesia)

Tehtävät rakennetaan tutkinnon perusteista

Spesian Jyväskylän toimipiaikassa liiketoiminnan opettajana toimiva Johanna Purokari (päääkuvassa) on tänä vuonna yksi TaitajaPLUS-semifinaalien järjestäjistä. Purokari on ollut Taitaja-kisoissa mukana aiempina vuosina muilla tavoin, kuten opiskelijoiden tukena, mutta astuu nyt ensimmäistä kertaa järjestäjän rooliin.

– Paljon on mietittäviä asioita käytännön järjestelyihin liittyen alkaen siitä, missä tapahtuu mitäkin ja millä aikataululla.

Haastavinta Purokarin mielestä järjestelyissä on rakentaa kilpailutehtävät.

– Kilpailutehtävien rakentamisessa on monta asiaa, jotka pitää ottaa huomioon. Tehtävien pitää olla yhtenäisiä tutkinnon perusteiden kanssa ja pisteytyksen tulee olla kohdillaan. Mietimme, mitä kilpailijoiden suorituksesta arvioidaan ja mistä pisteet syntyy.

Sekä yleiset lajit että PLUS-lajit haastavat kilpailijoita tutkinnossa opituissa taidoissa. Purokari järjestää Jyväskylän P3 Liiketoiminta -lajin semifinaalia, joka pidetään Kauppakeskus Forumissa sijaitsevassa Spesia Puodissa. Muut Jyväskylän kilpailulajit järjestetään pääkampus Vasaralla, Seppälässä.

Osaamista näytetään monipuolisesti, tuomarit työelämästä

Aiempina vuosina liiketoiminnan semifinaalissa on tehtäväksi annettu esimerkiksi asiakaspalvelun ja myynnin perusosaamista mittaava tehtävä. Kilpailijan on kyettävä annetussa ajassa palvelemaan asiakkaita, myyntikunnostamaan tuotteet ja asettaa ne esille ohjeiden mukaisesti sekä hoitaa hinnoittelu ja sen esillepano ohjeiden mukaisesti. 

Tuomarit arvioivat suorituksen aikana useita eri osa-alueita, kuten asiakkaan tarpeiden huomioon ottamista ja palvelutaitoa vieraalla kielellä.

Kilpailutehtävien tulee haastaa kilpailijoita ja pisteytyksen tulee olla perusteltua. Kisoihin hankintaan työelämäkumppaneiden avulla puolueettomia tuomareita työelämästä arvioimaan kilpailijoiden suorituksia. Purokari kertoo, että tasapuolisuuden varmistaminen on myös muilla tavoin järjestelyjen keskiössä.

– Liiketoiminnan ja kiinteistönhoidon semifinaalit järjestetään kahdessa paikassa, joten meidän tulee varmistaa, että jokaiselle kilpailijalle mahdollistetaan samanlainen kilpailutilanne.

(teksti jatkuu kuvan alla) Opiskelija järjestelee pöydällä olevia sisustustuotteita Spesia Puodissa.
Kuvateksti: Jyväskylän liiketoiminnan PLUS-lajin finaali järjestetään Spesia Puodissa, Kauppakeskus Forumissa. Myös merkonomiopiskelija Eros Hänninen lähtee semifinaaleihin kisaamaan pääsystä Taitaja2024-finaaleihin, jotka järjestetään toukokuussa Kuopiossa. 

Spesian Taitaja-into näkyy, mukana peräti 27 kilpailijaa

Tänä vuonna spesialaiset lähtivät helposti ja innokkaana osallistumaan Taitaja-kisoihin, semifinaaleihin osallistuu peräti 27 Spesian opiskelijaa, joista suurin osa PLUS-lajeihin sekä kaksi yleisiin lajeihin. 

– Joskus opiskelijoita pitää suostutella enemmän lähtemään mukaan. Semiin osallistuminen itsessään on jo hieno tilaisuus. Mukaan lähtemiseen auttaa se, jos on ollut aiempana vuonna itse katsomassa kisoja paikan päällä, jolloin opiskelijat tietävät etukäteen, mistä on kyse, kertoo Purokari.

TaitajaPLUS-kisat ovat opiskelijoille tärkeä juttu, jota varten harjoitellaan myös etukäteen. Osa opiskelijoista on ehtinyt aloittaa harjoitukset jo joulukuun puolella, vaikka harjoitukset pyörähtävät käyntiin yleensä vasta tammikuussa.

– Treenimäärät vaihtelevat sen mukaan, missä vaiheessa tuleva kilpailija on opinnoissaan. Työelämäjakson aikana aikataulu on tiukka, mutta ajatus on irrottautua treenaamaan kaikkien kanssa. Harjoittelemme Spesian Puodissa leppoisin mielin.

Kilpailijat kannustavat toisiaan Taitaja-kisoissa

Itse semifinaalien tunnelmaa Purokari kuvaa innostuneeksi ja kannustavaksi.

– Siellä on kiva kilpailutunnelma, mutta ei kuitenkaan kilpailla veren maku suussa. Opiskelijat kannustavat toisiaan ja toimivat yhdessä positiivisessa hengessä, kuvailee Purokari.

Jännitystä kisoihin tuo usein uusien ihmisten tapaaminen ryhmätehtävissä. Myös tuomareiden pyöriminen kilpailijoiden ympärillä lisää painetta ja kilpailuhenkeä positiivisella tavalla. Myös merkonomiksi opiskeleva Eros Hänninen allekirjoittaa tämän.

 Kisoihin osallistuminen tuntuu kivalta, mutta on vähän jännittävää, Eros tiivistää varmasti monelle kilpailijalle tutut tunnelmat.

Tulevien semifinaaleiden kohdalta Purokari toivoo, että järjestelyt toimivat ja Spesian semeihin osallistuville noin 80 kilpailijalle jää hyvä tunne tehtävistä. Taitaja-kisat ovat tärkeä ja ainutkertainen kokemus opiskelijalle.

– Haluan, että opiskelijalle jää hyvä fiilis ja kaikki saavat onnistumisen kokemuksen. Tämä on kiva juttu, mitä voi myöhemmin muistella, pääsi finaaliin tai ei, Purokari summaa.