Uudenmaan TE-toimisto ja Ammattiopisto Spesia päättivät yhdessä järjestää Järvenpäässä vähän erilaisen rekrytapahtuman, joka yhdistäisi elämyksiä ja rentoa tunnelmaa tietoon ja kohtaamisiin tärkeän asian äärellä. Täsmärekry-tapahtumassa olivat mukana olivat myös Keuda, Ohjaamo, Coronaria, Kuntoutussäätiö, sekä työelämän yhteistyökumppaneita.
Tapahtuman avasivat Niclas Tåg TE-toimistosta ja Linda Helsenius Spesiasta. TE-toimiston henkilökunta piti tietoiskuja palkkatukiuudistuksesta, työolosuhteiden järjestelytuesta ja työkykykoordinaattoreiden tarjoamista palveluista. Puheenvuoron oppisopimuksesta oli pitämässä Miia Nousiainen, joka on liiketoiminnan ammatillinen erityisopettaja sekä oppisopimuksen luotsiopettaja Spesiassa. Kuntoutussäätiön puheenvuoron työnhausta pitivät Marja-Liisa Schiess ja Päivi Häikiö.
Tapahtumassa oli mukana työnantajien edustajia mm. Hoitokoti Päiväkumpu, Suomen Omakotiliiton Uudenmaan piiri ry, sekä yrittäjä Saila Ahlqvist Ahlqvist Groupista. Heidi Foxell oli kertomassa oman selviytymis- ja uratarinansa.
Joulukuu houkutteli joulumuorinkin mukaan esiintymään ja myös taikuri ja kuplataiteilija Taija Taika elävöitti tapahtumaa taidoillaan.
”Tapahtuma oli perinteisestä poikkeava, uudenlainen, elämyksellinen rekrytapahtuma, missä kiinnostavien puheenvuorojen lisäksi tunnelmaan virittivät joulumuori sekä kuplataiteilija Taija Taika esityksillään. Yhteistyö TE-toimiston kanssa on ollut sujuvaa. Kaikki osapuolet hyötyvät vastaavista tilaisuuksista ja toivomme samanlaista yhteistyötä tulevaisuudessakin. Olisi hienoa, että kaikille löytyisi se oma paikka työelämässä”, toteaa työelämäpäällikkö Linda Helsenius Ammattiopisto Spesiasta.
Täsmätyökykyinen pärjää erinomaisesti, kun työ on sopiva
Teksti jatkuu kuvan jälkeenKuvateksti: Johtava asiantuntija Miia Elonen (vas.) ja työkykykoordinaattori Eeva Åkerberg TE-toimistosta muistuttavat ettei töissä tarvitse heti osata kaikkea, vaan tärkeintä on halu oppia uutta ja tehdä parhaansa.
Joulukuussa TE-toimiston teemana oli täsmätyökykyisyys. TE-toimistossa tiedetään, että täsmätyökykyinen henkilö kykenee erinomaisesti työhönsä, jos työpaikka on valmis osoittamaan hänelle sopivan tehtäväalueen.
”Tapahtuma oli kaikin puolin hyvin onnistunut ja paikalle saapui paljon kävijöitä. Yhteistyö Spesian kanssa oli hyvin toimivaa!” Eeva Åkerberg tiivistää.
Paikalla olleilta yrityksiltä kysyimme, mitkä ovat työntekijän tärkeimmät ominaisuudet.
”Halu oppia uutta, sekä se että tekee parhaansa ja muistaa että yksin ei tarvitse olla vaan aina saa pyytää apua”, toteaa avustavia työtehtäviä täsmätyökykyisille tarjoava Päiväkummun edustaja.
Saila Ahlqvist puolestaan arvostaa sitoutuneisuutta siihen mitä tekee, toimeliaisuutta ja maalaisjärkeä.
”Paras tapa ottaa yhteyttä ja hakea koulutussopimus- tai työpaikkaa, on lähettää kohdennettu työhakemus sekä CV”, Saila vinkkaa.
Ampumavälikohtaus oli romuttaa haaveen poliisin urasta, mutta Heidi ei luovuttanut
Heidi Foxell oli kertomassa oman ura- ja elämäntarinansa Spesian täsmärekrytapahtumassa. Hän kertoi, että oli jo 6-vuotiaana sanonut äidilleen, että hänestä tulee poliisi. Hän kertoo halunneensa poliisiksi, koska koki tärkeäksi muiden auttamisen. Ennen poliisiopintoja hän päätti kuitenkin suorittaa armeijan, koska siellä pääsisi harjoittelemaan ryhmässä toimimista ja myös joukkueen johtamista.
Heidin urahaave ja itseasiassa koko elämä oli kuitenkin pysähtyä toukokuussa vuonna 2012, kun hän haavoittui poliisikoulun työharjoittelujakson aikana ampumavälikohtauksessa. Tapahtuman jälkeen hän ajatteli toipuvansa pikaisesti ja palaavansa opiskelemaan ja töihin, mutta aina asiat eivät mene niin kuin itse toivoisi. Erään kirurgin mukaan Heidille on tehty maailmanennätysmäärä leikkauksia ja muita anestesiaa tarvittavia toimenpiteitä ja eräs näistä toimenpiteistä päätyi hoitovirheeseen, minkä surauksena Heidi joutuu käyttämään pyörätuolia.
Vaikeudet eivät suinkaan loppuneet tähän vaan 2016 Heidin ilmoitettiin sairastuneen leukemiaan, josta on sittemmin parantunut. Näistä kaikista vastoinkäymisistä huolimatta, Heidi kuitenkin valmistui poliisiksi vuonna 2023, 11-vuoden jälkeen surullisen tapahtumakulun alkamisesta.
”Monesti toipumisprosessin aikana mieleen on noussut ajatus luovuttamisesta”, Heidi kertoo.
Teksti jatkuu kuvan jälkeen.Kuvateksti: Edes ampumavälikohtaus, kohtalokas hoitovirhe ja leukemia eivät ole estäneet Heidi Foxellia toteuttamasta haaveitaan. ”Haluan luoda toivoa ja uskoa nuoriin, että kaikesta voi selvitä.”
Mutta onneksi esimerkiksi vuonna 2019, kun Heidillä oli vaikea vaihe, poliisikoulun taitava opettaja ohjasi hänet poliiseille tarkoitettuun postraumatyöpajaan, jossa hän sai sanoitettua ensimmäisen kerran omia pelkojaan ja muita masennukseen johtaneita asioita. Tämä työpajajakso oli käänteentekevä toipumisen kannalta, Heidi kertoo. Muita toipumisen kannalta tärkeitä tekijöitä on ollut perheen ja puolison tuki, poliisikoulun- ja yhteisön tuki sekä tietenkin omat koirakaverit.
”Tulevaisuudessa toivon voivani poliisina tehdä työtä, jossa voin omalla esimerkilläni kertoa väkivallan karuimmista seurauksista, mutta haluan myös luoda toivoa ja uskoa nuoriin, että kaikesta voi selvitä. Omaksuin vaikeuksien keskellä taistele tai kuole asenteen ja päätin taistella! Uskon, että unelmien saavuttaminen on mahdollista ja ihminen saavuttaa asioita, kun itse sinnikkäästi panostaa ja pitää huolta itsestään. Pienet välietapit kohti unelmia ovat tärkeitä virstanpylväitä ja henkinen resilienssi kasvaa, kun onnistuu saavuttamaan välitavoitteita”, Heidi toteaa lopuksi.
Pihla Lukinmaa, Elina Ranta ja Satu Kyllästinen
Järvenpään työvalmentajat