Jo usean vuoden ajan S. ja A. Bovalliuksen säätiö sr on tarjonnut kesätyömahdollisuuksia Spesian opiskelijoille. Niin tänäkin vuonna. Tällä kertaa kesätyöpaikkoja oli tarjolla ennätyksellisen paljon; yhteensä 28 paikkaa! Bovallius-säätiö on toinen Ammattiopisto Spesian omistajaorganisaatioista, ja sen tarjoamat kesätyöt ovat opiskelijoille erinomaista harjoitusta niin työn hakemiseen kuin tekemiseen.

Mistä kesätyötä? Ei hätää, työvalmentaja auttaa!

Viimeistään kevätauringon alkaessa sulattelemaan lumia, on opiskelijan aika kääntää ajatukset kesätyön hakemiseen. Se ei aina ole helppoa, mutta onneksi apua on saatavilla. Ammattiopisto Spesian työvalmentajat ovat opiskelijoiden tukena työnhakuprosessissa alusta loppuun saakka.

Motivaatio kesätyön hakemiseen on selvä; päiviin halutaan tekemistä, työkokemuksen toivotaan karttuvan ja tietenkin myös palkka motivoi. Opettajan valama usko työtehtävien sopivuudesta juuri omiin taitoihin lisää omalta osaltaan opiskelijoiden rohkeutta hakea kesätyötä.


Kuvateksti: Spesian opiskelijoille oli kesätöitä tarjolla mm. kiinteistönhoidon parissa. Tukea ja kannustusta työn hakemiseen saa työvalmentajilta ja opettajalta.

Bovalliuksen kesätyöt monelle ensiaskel kohti työelämää

Opiskelijoille tarjoutui keväällä 2022 mahdollisuus hakea Bovalliuksen kesätyötä viideltä eri paikkakunnalta. Tehtäviä oli monipuolisesti tarjolla niin puhtaus- kuin kiinteistönhoitoaloilla, Spesia Puodeissa ja harjoitustoimistossa sekä ajoneuvojen huoltotehtävissä.

Monelle opiskelijalle S. ja A. Bovalliuksen säätiö sr:n tarjoaman kesätyön hakeminen ja saaminen on ensimmäinen askel kohti työelämää. Tämä kesätyömahdollisuus onkin hieno tilaisuus kartuttaa työnhakutaitoja, harjoitella työelämän pelisääntöjä ja tietenkin vahvistaa ja kasvattaa koulussa opittua ammattitaitoa. Ja kylläpä kesätyöntekijät lähes poikkeuksetta kertovat oppineensa kesätyön tiimellyksessä myös aivan uusia taitoja.

Lotta Virtanen on yksi kesätyöpaikan saaneista. Lotta on huolehtinut Jyväskylässä Spesian autojen sisä- ja ulkoputsauksesta sekä pienistä huoltotöistä. Lotta aloitti ajoneuvoasentajan opinnot hiihtoloman jälkeen, joten kaikki alan työkokemus on tervetullutta. Työ autojen parissa olikin juuri sitä, mitä Lotta kesätyöltä toivoi:

– Kesätöissä oli mukavaa siksi, että pääsi tekemään mieleisiä hommia.


Kuvateksti: Ajoneuvoasentajaksi opiskelevan Lotta Virtasen kesätyö oli mm. huolehtia Spesian Jyväskylän autojen putsauksesta sekä pienistä huoltotöistä.

Kiitosta täsmällisyydestä, tunnollisuudesta ja asenteesta

Kesätyöt tehdään pääsääntöisesti koulun kevätlukukauden päättymisen jälkeen, kesäkuun kahden ensimmäisen viikon aikana ja työparina työnteossa toimivat Spesian ohjaajat. Työparityöskentely tukee ensiaskelissa kohti työelämää tarjoten samalla mahdollisuuden esimerkiksi työtehtävien ja vastuun jakamiseen sekä oman työnteon arviointiin ja pohdintaan.

Kesätyöt on koettu mukavana ja työtehtävät monipuolisina eikä tämäkään kesä ollut poikkeus. Kesätyöntekijät saivat tänäkin vuonna ohjaajiltaan hyvää ja hyödyllistä palautetta. Erityisesti kiitosta tuli työaikojen noudattamisesta, annettujen työtehtävien suorittamisesta tunnollisesti ja hyvästä asenteesta työntekoa kohtaan.

Nyt kun kesätyöt ovat tältä erää tehty ja kesäloma alkanut, saavat kesätyöntekijät ansaitun palkan lisäksi työtodistukset tekemästään työstä sekä rutkasti onnistumisen kokemuksia työelämästä. Karttunut kokemus ja työtodistus ovat tärkeitä ansioluettelon täydennyksiä ja auttavat tulevaisuuden työnhaussa.


Kuvateksti: Spesia Puodit tarjosivat kesätyöläisille kaupan alan työtä. Järvenpäässä paikalliset tietävät, että Spesia Puoti löytyy kävelykadulta sinisten lintujen kohdalta.

Tiia ja Iiris tekivät siistiä jälkeä Lounatuulessa

Tiia Peippo ja Iiris Laitonen ovat tehneet kesätöitä Spesian työelämäkumppanin, yhteisötalo Lounatuulen tiloissa. Nuoret naiset ovat tehneet monipuoliesti puhtaanapidon töitä, joihin on kuulunut yleisten tilojen ylläpitosiivousta viidessä kerroksessa, käytävien ja kokoustilojen konettamista, tekstiilihuoltoa sekä noja- ja kangastuolien höyry- ja vesipesua. 

Ohjaaja Merita Valonen tunsi toimitilahuoltajaksi opiskelevan Tiian entuudestaan, ja tiesi että tämä osaa siivota hyvin. Hän kuitenkin yllättyi iloisesti kuinka hienosti myös sisustustekstiilien valmistajaksi opiskeleva Iiris oppi siivouksen salat. Kaiken kaikkiaan Meritalla on kesätyöntekijöistä pelkkää hyvää sanottavaa:

– Todella luotettavia ja reippaita kesätyöläisiä. Aina ajoissa paikalla työvaatteet vaihdettuna ja alkaneet heti itsenäisesti varustaa siivousvaunua. Siistiä ja tarkkaa työjälkeä.

Kolme naista rinnakkain kesäisissä asuissa, mukana laukut ja käsissään pitkät pahviputket.
Kuvateksti: Iiriksen ja Tiian työ oli isolta osin Lounatuulen ylläpitosiivousta, mutta tässä ollaan tulossa vähän erilaiselta työkeikalta.

Aika Lounatuulessa meni nopeasti ja työporukalla oli oikein mukavaa yhdessä. Työ on myös opettanut.

– Mukavaa on ollut uuden oppiminen siivousalasta ja kokeilin rohkeasti koneita, summaa Iiris tyytyväisenä saamaansa työkokemusta.

Koneiden käyttö oli mieluisaa myös Tiialle:

– Kivaa ja mukavaa, kun on päässyt käyttämään yhdistelmäkonetta ja I-moppia pitkästä aikaa. 

Kehuja saa myös kiva ohjaaja, ja onhan se mukavaa, kun kesätyöläisenä on samanikäinen työpari. Tekemistä on riittänyt todella paljon ja jos se muuten olisi jossain kohdin loppunutkin, remonttipölyjen pyyhkimisen kanssa ei pääse tulemaan valmista. Työn palkitsevimmaksi asiaksi Tiia ja Iiris lausuvatkin kuin yhdestä suusta sen, että näkee oman työn jäljen.

– Olemme tehneet puhdasta jälkeä, he toteavat ammattiylpeyttä äänessään.


Kuvateksti: Tiia Peippo (tumma tukka) ja Iiris Laitonen (vaaleampi tukka) kiittelivät työn monipuolisuutta ja työkavereita. Parasta oli, kun näki oman työnsä jäljen.

Riikkaliina Laulainen
& muut työvalmentajat
Ammattiopisto Spesia