Toimitilahuoltajaksi Spesiasta valmistunut Tiia on juuri saanut hyviä uutisia: työkokeilu Turun Lounatuulet Yhteisötalossa vaihtuu työsuhteeksi. Spesian alumnitoiminnassakin mukana olevasta Tiiasta huokuu vankka positiivinen asenne työelämään, sekä aito ja lämminhenkinen kiitollisuus siitä, että saa toteuttaa itseään alalla, jonka kokee omaksi.

GDPR-asetuksen piilottamaa sisältöä
Hyväksyttyäsi evästeet sivuston ulkopuolinen sisältö (esim. Youtube-videot) ladataan sivulle

Katso Tiian tarina myös videolta.

Polku työhön alkoi jo opiskeluaikana ja kesätöillä

Tiia tulee työssään Yhteisötalo Lounatuulen toimitilahuoltajana vastaan usein iloisesti hymyillen ja aidosti työstään iloitsevalla asenteella. Mukava työympäristö ja lämminhenkinen ilmapiiri varmasti vaikuttavat hänen työpäiväänsä, mutta hänen oma iloinen asenteensa ja ahkeruutensa tarttuu, ja hän saa muutkin helposti iloiselle mielelle.

Tiia opiskeli Turun Spesiassa toimitilahuoltajaksi, ja valmistui opinnoistaan kesällä 2023. Spesiassa opiskelu on käytännönläheistä ja työvaltaista, tavoitteena rakentaa jatkopolkuja työhön jo opintojen aikana.

Tiian polku työelämään oli hänen omien sanojensa mukaan tuntunut mukavan helpolta. Hän kuuli työpaikasta opettajansa kautta ja häneltä olikin kysytty, haluaisiko hän kesätöihin ja sitä kautta työkokeiluun Lounatuuleen. Hän kiinnostui työstä, haki siihen, ja pääsi haastatteluun.

–  Mielenkiintoa oli, kun pääsi opiskeluaikana jo Lounatuulessa työympäristöön kiinni.

Tiia on vakuuttanut aktiivisuudellaan ja osaamisellaan: nyt työkokeilu on vaihtumassa työsuhteeksi.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)
Tummiin työvaatteisiin pukeutunut nuori nainen pyyhkii toimistomaisen aulatilan lattiaa.
Kuvateksti: Positiivinen arkirealismi, hyvä vastaanotto ja tunne oman alan löytymisestä saa Tiian viihtymään Lounatuulessa ja toimitilahuoltajan työssä. 

Palkitsevinta on nähdä oman työn jälki

Tiia työskentelee Lounatuulessa neljässä eri kerroksessa, pitää niiden yleisiä tiloja puhtaana, siivoaa käytävät, vessat, keittiöt sekä kokoustilat. Hänen työpäiväänsä sisältyy paljon työtehtäviä ja hän mainitseekin, että on tärkeää osata aikatauluttaa työn rytmi siten että eri tehtävät tulee suoritettua ajallaan.

Tavanomaisen työpäivänsä hän aloittaa ensin siivouskeskuksessa varustamalla vaununsa, ellei ole ennättänyt tekemään sen jo edellisenä iltapäivänä valmiiksi. Siitä hän siirtyy varsinaisiin työtehtäviinsä, ja hänen työpäivänsä kestää aamu yhdeksästä iltapäivä kahteen.

Parhainta työssään Tiia kertoo olevan sen, että pääsee näkemään heti omien kättensä jäljen. On ilahduttavaa nähdä oman työnsä tulos, se kasvattaa omaa ammattiylpeyttä ja tuo hyvää mieltä. Haasteellisimpana puolena hän mainitsee tarkan aikatauluttamisen, jotta työtehtävät valmistuvat ajallaan eikä mikään jää kesken ennen taukoja tai työpäivän päättymistä.

Positiivista arkirealismia

Tiia on kokenut, että hänet on otettu työpaikalla hyvin vastaan, ja iloitsee että siinä on varmasti osittain auttanut sekin, että hänen työpaikallaan oli jo entuudestaan tuttuja kasvoja vastassa.

Tiiasta huokuu positiivinen asenne ja virkistävä arkirealismi. Hän kokee, että työtä tekemällä saa rahaa elämiseen ja arkeen.

–  Jotenkin täytyy saada ruokaa kotiin ja pöytään.

Tämän hän sanoo hymyssä suin ja ylpeän oloisena ammattiosaamisestaan.

Harrastaminen työn tasapainona

Vapaa-aikanaan Tiia ehtii harrastamaan paljon. Hän esimerkiksi frisbeegolfaa, harrastaa geokätköilyä ja tekee käsitöitä.

Hän kokee alumnitoiminnan olleen myös tärkeää vapaa-ajan toimintaa, jossa hän on saanut nähdä opiskeluaikojensa vanhoja tuttuja, mutta on sitä kautta ilokseen saanut myös uusia tuttavuuksia.

Tiia haluaa lähettää kaikille nykyisille opiskelijoille terveisiä:

–  Spesiassa jokainen saa loistaa ja olla oma itsensä!

Ansku Granholm
työvalmentaja
Ammattiopisto Spesia