Spesian opiskelijoiden ja 24 mukaan lähteneen yrityksen yhteistyön tuloksena Mall of Triplan kauppakeskuksessa on käynnissä suuri tonttupiilojen etsintä. Tonttujen etsintä on kolmiviikkoinen kampanja, joka näkyy ja kuuluu Triplassa, näytöillä ja nettisivuilla. 

Ammattiopisto Spesian Helsingin toimipaikan opiskelijoiden ja yritysten yhteistyönä tonttuja on piiloutunut 24 Triplan liikkeeseen. Tontut ovat kaikki omanlaisiaan (niin kuin tontut aina), koska ne on valmistettu Järvenpään Spesian tonttupajalla opiskelijoiden tekeminä.

Näin osallistut tonttujen etsintään

Tonttuja voi etsiä 1.–19.12.2021 Triplan liikkeiden ikkunoista ja oviaukkojen läheisyydestä. Kun kerrot meille löytämiesi tonttujen numerot verkossa tai INFO-pisteestä saatavalla lomakkeella, osallistut kolmen tuotepalkintoja sisältävän lahjasäkin arvontaan (arvo  noin 80 €). Tutustu tarkemmin arvonnan sääntöihin. Jos osallistut paperilomakkeella, palauta se Spesian postilaatikkoon Sokos Hotellin edustalle.

Voit osallistua arvontaan, vaikka et löytäisi kaikkia tonttuja – ovathan tontut niin salaisia, ettei niitä aina näe!

Etsi tonttupiiloja ja osallistu kolmen lahjasäkin arvontaan! Aloita etsintä ja avaa lomake tästä

Käsin tehtyjä, kauranjyvillä täytettyjä tonttuja.
Kuvateksti: Tontut ovat salaisia eivätkä kaikki halua tulla löydetyiksi. Onneksi etsintään ja arvontaan voi osallistua, vaikka ei löytäisi niitä kaikkia.

Opiskelijoiden ja yritysten yhteistyönä

Tonttupiilojen toteutus eli niin kutsuttu ”tonttuhuoneprojekti” on Ammattiopisto Spesian ja Mall of Triplan 24 myymälän yhteistyön tulos.

Ammattiopisto Spesian uusin toimipaikka aloitti syksyllä 2021 Helsingissä, Pasilassa, lähellä Mall of Triplaa. Spesiassa asiat opitaan tekemällä, ja Helsingin toimipaikassa työelämälähtöisyys painottuu erityisen voimakkaasti, joten luonnollinen yhteistyökumppani löytyi melkein naapurista.

Tonttuhuoneprojekti oli Spesian uuden toimipaikan ensimmäinen iso yhteistyöavaus työelämän kanssa. Tämä muutaman kuukauden kestänyt projekti on ollut oiva mahdollisuus Spesian opiskelijoille, ohjaajille ja opettajille tutustua ison kauppakeskuksen toimintaan ja liikkeisiin.

Näin Helsingin opiskelijat kommentoivat tonttuprojektia:

 • ”Me halutaan, että siellä on joulumieltä.”
 • ”Mukavaa vaihtelua.”
 • ”Hauskaa, koska saa tehdä oman näkösen.”
 • ”Vähän tuntuu oikeen mukavalta.”
 • ”Magee nähdä omat jutut Triplassa.”

Lukuisat käynnit yhteistyökumppanien luona ovat mahdollistaneet opiskelijoille arvokkaita oppimiskokemuksia. Kiitos niistä kaikille mukana olleille!

[juttu jatkuu kuvan jälkeen]
Käsin askarreltu tonttupiilo, jossa tonttu ja pikkutavaroita rekvisiittana.
Kuvateksti: Tontut ja tonttupiilot ovat Spesian opiskelijoiden tekemiä ja kaikki omanlaisiaan.

Järvenpään VALMA:lta joulusomistus Sokos Hotel Triplaan

Koska Helsingin toimipaikassa suunniteltu ja aloitettu Triplan tonttuprojekti oli iso kokonaisuus, johon liittyi tonttupiilojen lisäksi somisteiden toteutus Sokos Hotel Triplaan, myös Järvenpään Spesian opiskelijoita osallistui tonttujen valmistamiseen. Tonttujen ja muiden joulukoristeiden tekeminen aloitettiin syyskuun viimeisellä viikolla.

Tarkoitus oli valmistaa joulukoristeita Original Sokos Hotel Triplan aula- ja aamiaisbuffettiloihin.

– Toiveena oli, että koristeet ja niiden materiaalit noudattaisivat mahdollisimman pitkälle hotellin tyylin ja brändin mukaista linjaa. Triplan Original Sokos Hotellissa yhdistyvät aito suomalaisuus ja rento mutkattomuus, ja tässä hengessä lähdimme luomaan koristeita lähinnä luonnon materiaaleja monipuolisesti käyttäen, työhönvalmentaja Elina Ranta kertoo mielenkiintoisesta toimeksiannosta.

Ryhmät ja opiskelijat VALMA-luokilta tarttuivat toimeen ja varasivat Järvenpään Urakan luokasta tilan sekä työhönvalmentajan ohjaamaan toimintaa. Ryhmät tulivat kukin vuorollaan oman luokan henkilökunnan kanssa valmistamaan erilaisia koristeita ja somisteita.

Taitavien opiskelijoiden käsissä syntyi monenmoisia tuotteita. Muun muassa kauratonttuja tonttulakkeineen ja vihreine villahuiveineen. Samoin tehtiin terrakottaruukkuja vihreine sammal- ja marjakoristeineen sekä jouluoksia ja kuusia erilaisine mobile- ja kuusenkoristeineen, joita oli valmistettu mm. pihlajanmarjoista ja vanhoista kirjansivuista.

– Vielä kun lisäsimme yksivärisiä jouluisia valosarjoja näihin sinänsä yksinkertaisiin mutta näyttäviin asetelmiin, niin joulutunnelma muodostui käsinkosketeltavaksi siinä samassa, kun valot syttyivät, Elina Ranta ihastelee lopputulosta ja tavoitettua tunnelmaa.

[juttu jatkuu kuvan jälkeen]Jouluinen koristekokonaisuus, jossa tonttuja ja muita yksityiskohtia sammalen keskellä.
Kuvateksti: Luonnonmateriaalit ja luovuus olivat tonttuprojektin tuotosten tärkein raaka-aine.

Luokat innostuivat askarteluista ja kokivat, että tällainen jouluinen puuhastelu ja askartelu oli mukavaa vaihtelua muun koulutyön ohessa ja moni luokka päättikin jatkaa projektia vielä omissa luokissaankin. Opiskelijat ottivat mukaansa, jos jonkinlaisia materiaaleja, kuten lankoja ja kauroja ja lupasivat tehdä vielä lisää koristeita ajan kanssa.

VALMA-opiskelijoiden innostusta lisäsi, että tonttujen ja koristeiden tekeminen oli monipuolista ja jokaiselle löytyi omat suosikkitekniikat:

 • ”Pajassa oli kiva tehdä sorminäppäryyttä vaativia tehtäviä, kuten esimerkiksi pihlajanmarjojen pujottamista lankaan.” (Sharon)
 • ”Eniten tykkään tehdä tonttupajassa asetelmia ja sommitelma.” (Anna)
 • ”Minusta mieluisinta tonttupajassa oli kun sain maalata ja tykkäsin myös pujottelutyösta.” (Emilia)

Alla olevista kuvista saa varmasti hieman käsitystä siitä, mitä kaikkia tuotteita tässä jouluisessa pajassa syntyikään.

Joustavaa ja monipuolista win-win-yritysyhteistyötä

Triplan yritysten kanssa toteutettu tonttuprojekti on hyvä osoitus siitä, että yhteistyö työelämän kanssa voi tarkoittaa monenlaisia asioita.

Spesialaisille joustava yhteistyö erilaisten yritysten kanssa on tärkeää. Etsimme aktiivisesti toimintatapoja, joissa yritykset hyötyvät samalla, kun opiskelijat oppivat moninaisia taitoja käytännön töitä tekemällä.

Ammattiopisto Spesian vahvuus onkin tarjota monipuolisia ratkaisuja erilaisiin tilanteisiin ja työtehtäviin, joissa opiskelijat voisivat olla avuksi. Toimeksiantoja voidaan hoitaa esimerkiksi joko yrityksen tai oppilaitoksen tiloissa.

Ota yhteyttä, jos sinulle tulee mieleen jotain yhteistyötä, jossa voisimme olla avuksi!

Mukana Spesian ja Triplan yhteisessä tonttupiiloprojektissa ovat seuraavat Mall of Triplan yritykset. Suurkiitos yhteistyöstä kaikille!

 • Kruunukukka
 • Apteekki 51
 • Ihmeotus
 • Jesper Junior
 • XS Lelut
 • Prisma  Tripla
 • Granit
 • Watch Wear
 • Ruohonjuuri Tripla
 • 4Homes sisustusmaailma
 • Partyland
 • Roasberg
 • INFO Mall of Tripla
 • Original Sokos Hotel Tripla
 • Kaivokukka Tripla
 • Riipisen Riistaherkut, Riista- ja matkamuistomyymälä
 • Candytown
 • Picnic
 • Pasilan Apteekki
 • Kitty’s Milkshake Bar
 • Synsam
 • QualiTea
 • Ritazza

Mukavaa joulun odotusta ja löytämisen iloa, jos käytte Triplassa moikkaamassa tonttujamme!

Opiskelijoiden joulutarina

”Joulupukin tonttulakki on kadonnut. Se on kadonnut apteekissa. Kaikki ihmiset pitävät päässään samanlaista hattua, joten joulupukin hattua on vaikea löytää. Joulupukki lupaa löytäjälle palkinnoksi minkä tahansa joululahjan tämä haluaa.

Tontut lähtevät etsimään joulupukin hattua kaikkialta Triplasta. Tuhat tonttua jakautuu ympäri Triplaa kaikkiin kerroksiin. Tontut eksyvät Triplaan, eivätkä enää löydä toisiaan.

Onneksi joulupukki on laittanut oman nimensä ja puhelinnumeronsa hattuunsa. Tontut antavat ihmisille valkosuklaatoffeita, jotta saavat katsoa ihmisten hattuja.

Ykköstonttu löytää lopulta oikean hatun ja vie sen joulupukille. Ykköstonttu ojentaa hatun joulupukille ja sanoo: ”Ole hyvä!” Joulupukki on iloinen ja vastaa: ”Kiitos paljon, iso lahja.”

Ykköstonttu toivoo palkinnoksi kaikille maailman ihmisille ruokaa, vaatteita ja pieniä lahjoja.”