Spesian Järvenpään toimipaikka laajentaa koulutusmahdollisuuksiaan aloittamalla uuden pintakäsittelyalan perustutkintokoulutuksen, jonka suuntautumisvaihtoehtona on maalarin opinnot. Ammatillisen erityisopettaja Tea Terhon mukaan uusi linja vastaa opiskelijoiden tarpeeseen.

”Meidän sisustusartesaanikoulutuksessa osa opiskelijoista haluaisi valmistua rakennusmaalariksi ja olemme painottaneet heidän opintojaan siihen suuntaan. Tutkinnot eivät kuitenkaan ole keskenään identtiset, ja rakennusmaalariksi valmistuneet saavat helpommin alan työpaikat. Uudelle koulutukselle on kysyntää”, kertoo Terho.

Maalarin koulutuksessa on tutkintonimike, joka kertoo työnantajalle tutkinnon suorittajan osaamisalueet. Maalarin tehtäviin kuuluvat esimerkiksi kaikki pintatyöt ja ulkomaalaus.

Jo nyt maalaripuolen opintoihin painottuneet opiskelijat ovat löytäneet helposti harjoittelupaikat ja usein työllistyneet samoihin paikkoihin valmistumisensa jälkeen.

”Sisustusartesaanin työssä kunnostetaan sisäpintoja, ja työt loppuvat usein huhtikuussa, jolloin siirrytään ulkopintoihin. Silloin työpaikat tarvitsevat ulkomaalaustyöhön tekijöitä, jolloin maalareita tarvitaan”, sanoo Terho.

Rinnakkain kulkevissa rakennusmaalarin ja sisustusartesaanin koulutuksissa etuna on mahdollisuus yhdistää tutkinnon osia. Tällöin tutkinnosta tulee entistä laajempi kokonaisuus. Molemmat koulutukset sopivat hakijoille, jotka haluavat tehdä asioita. Opiskelijalla on hyvä olla värisilmää ja intoa nähdä kättensä jälki.

(teksti jatkuu kuvan jälkeen)
Ammatillinen erityisohjaaja Tea Terho työvarustuksessaan.
Kuvateksti: Tea Terho kertoo Järvenpään olevan suosittu kaupunki opiskelijoiden keskuudessa.

”Tutkinnot sopivat meneville tai rauhallisille, mutta luoville henkilöille, jotka tykkäävät tehdä. Työssä näkyy heti oman käden jälki ja onnistumisesta saa erityisen hyvän mielen. Asiakkaan tyytyväisyys palkitsee myös opiskelijaa”, kertoo Terho.

Tutkinnossa kaikki harjoitustyöt pyritään tekemään asiakastöinä, jolloin käytännön harjoitusta tulee paljon. Kaikissa Spesian tutkinnoissa rakennetaan opiskelijalle sopiva opintopolku ja annetaan tarvittava tuki, mutta maalarin tutkinnossa oma polku pystytään järjestämään erityisen hyvin.

”Pystymme räätälöimään yksilölliset opintopolut erityisen hyvin. Meillä pakollisten opintojen jälkeen opiskelijat valitsevat itse, mitä haluavat tehdä, ja me järjestämme opetuksen”, kertoo Terho.

Tutustu maalarin opintojen tutkintokuvaukseen Spesian sivuilla