Mikä on Vaski-haaste?

Pienillä teoilla on iso merkitys. Meistä jokainen voi toimia vastuullisuusteeman ja vihreän siirtymän puolesta. Vaskihaasteen tavoitteena on haastaa oppilaitoksen opiskelijat, johtajat, opettajat, ohjaajat ja muu henkilöstö tekemään omat vastuullisuuslupauksensa.  

Vaski-hanke on osa Opetushallituksen kestävän kehityksen ja vihreän siirtymän kehittämisohjelmaa. Ohjelman tavoitteena on tukea Agenda 2030-tavoitteiden toteuttamista ammatillisessa koulutuksessa sekä vahvistaa kestävää kädenjälkeä. Ammattiopisto Spesia on mukana hankkeessa 61 muun ammatillisen oppilaitoksen kanssa.

Opiskelijat tekivät omat kestävän kehityksen lupauksensa

Spesian opiskelijat halusivat lähteä mukaan Vaskihaasteeseen. He kertoivat omia ajatuksiaan vastuullisuudesta ja tekivät kestävän kehityksen lupauksensa.

”Vastuullisuus lähtee jokaisen omasta toiminnasta. Jokainen voi kantaa kortensa kekoon aloittamalla pohdinnan siitä, miten ajatuksemme muuttuvat teoiksi.

Voimme esimerkiksi heittää tavaraa roskiin, koska se on helppo tapa toimia. Kierrättämällä tavarat kannamme kuitenkin vastuuta kestävämmästä tulevaisuudesta. Kiertotalous on merkittävä osa kestävää kehitystä. Emme hävitä raaka-aineita vaan kierrätämme ne uusiokäyttöön.

Muita vastuullisuuteen liittyviä teemoja ovat esimerkiksi itsensä kehittäminen ja toisten huomioiminen. Spesiassa kunnioitetaan rohkeasti erilaisuutta ja kaikkia kohdellaan yhdenvertaisesti. Voit omilla asenteillasi vaikuttaa ihmisten asenteisiin ja tekoihin ja siihen, millaiseksi tulevaisuus muodostuu. Tee oma kestävän kehityksen lupauksesi eli kekelupauksesi!”

Opiskelijoiden lupaukset:

En heitä roskia luontoon.

Olen tasa-arvoinen muita kohtaan. Syön enemmän kasviksia. Liikun kävellen tai polkupyörällä ja käytän julkista liikennettä.

Jos näen roskan maassa, lupaan kierrättää sen.

Sammutan valot siitä huoneesta, jossa en käy, ja en valuta vettä turhaan.

Kävelen enemmän.

Pistän valot pois päältä aina, kun poistun huoneesta tai tilasta.

Sähkötön päivä Spesiassa ja ledilamput käyttöön. Sähköä menee todella paljon. Virta pois tietokoneesta.

En heitä ruokaa roskikseen.

(teksti jatkuu kuvan jälkeen)

Tekstissä mainitut opiskelijoiden käsinkirjoittamat kestävän kehityksen lupaukset lapuilla.

Kuvateksti: Opiskelijat saivat kirjoittaa ylös omat lupauksensa kestävän kehityksen toimien puolesta.

(teksti jatkuu kuvan jälkeen)

Julisteessa Agenda 2030 -tavoitteet listattuna ja juliste ohjaa maailma.fi -sivustolle.

Kuvateksti: YK:n Agenda2030-toimintaohjelman kestävän kehityksen 17 tavoitetta, joita Spesian opiskelijat tutkivat.

Lue lisää Vaskihaasteesta ja kampanjasta Vaskin omilta sivuilta.