Ammattiopisto Spesia on palkinnut jälleen vuoden parhaita työelämäyhteistyökumppaneitaan. Vuoden Paras -tunnustuspalkinnot jaettiin tänä vuonna viidessä eri kategoriassa. Palkituista yksi oli opiskelijakunnan valinta ja neljä palkintoa jaettiin Spesian henkilöstöltä tulleiden ehdotusten ja perustelujen pohjalta. Palkitsemisella halutaan kiittää yrityksiä ja työelämän edustajia erinomaisesta yhteistyöstä ja osallistumisesta erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden työelämäpolkujen luomiseen.

Opiskelijat valitsivat ensimmäistä kertaa oman suosikkinsa

Tänä vuonna täysin uusi palkintokategoria oli Vuoden Paras Työssäoppimispaikka, joka oli opiskelijakunnan valitsema. Palkinnon sai Raision Kauppakeskus Myllyssä toimiva New Yorker. Perusteluna tunnustukselle oli, että työpaikassa oli rento ja iloinen ilmapiiri. Työntekijät olivat aina valmiina vastaamaan kysymyksiin sekä neuvoivat ja ohjasivat todella hyvin. Työntekijät olivat ymmärtäväisiä ja kertoivat rakentavasti työpaikan ohjeista ja miten toimitaan.

Myymäläpäällikkö Taija Peltokangas kertoo, että yhteistyö Ammattiopisto Spesian kanssa lähti käyntiin vauhdilla eikä heillä ollut aiempaa kokemusta tai tietoa Spesiasta. He ovat kuitenkin kokeneet yhteistyön erittäin opettavaiseksi ja antoisaksi. Oppimiskokemus on ollut molemminpuolinen, sillä sen lisäksi että New Yorkerin henkilökunta opasti ja opetti opiskelijaa, myös hän vastavuoroisesti opetti työyhteisölle paljon.

Myymäläpäällikkö Peltokangas toteaakin, että jokainen meistä on yksilö ja meillä kaikilla on omat vahvuutemme, jotka riittävällä kommunikaatiolla ja yhteistyöllä saadaan puhkeamaan kukkaan.

Muut Vuoden Paras -tunnustuspalkinnot jakautuivat seuraavasti:

  • Vuoden paras Työllistäjä: K-Citymarket Järvenpää
  • Vuoden Paras työelämäkumppani: Lounatuulet Yhteisötalo ry Turusta.
  • Vuoden Paras työpaikkaohjaaja: Satu Ahtiainen Osuuskauppa Suur-Savon ABC! Pieksämäki -liikenneasemalta.
  • Vuoden Paras oppisopimustyöpaikka: Mainiokoti Kaunisharju Vaajakoskelta Jyväskylästä (artikkelikuva).

Vuoden Parhailla korostuu monipuolisuus ja sujuvuus

K-Citymarket Järvenpää palkittiin tänä vuonna Vuoden Paras Työllistäjä -palkinnolla. Perusteluna tunnustukselle oli, että Citymarket on pitkäaikainen yhteistyökumppanimme, joka on työllistänyt Spesiasta valmistuneita opiskelijoita ja tarjoaa myös kesätöitä opiskelijoillemme. Palkinnon vastaan otti kauppias Markku Hautala, joka kertoo kokevansa pitkäaikaisen yhteistyön Ammattiopisto Spesian kanssa antoisaksi ja merkitykselliseksi. Molemminpuolisen tyytväisyyden taustalla on, että toimintaa kehitetään yhdessä.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Neljä henkilö rinakkain katsoo kameraan ja hymyilee. Heistä kolme tunnistaa asusteista Spesialaisiksi ja neljännellä on kunniakirja kainalossa.
Kuvateksti: Järvenpään Citymarket oli Vuoden paras Työllistäjä. Palkinnon otti vastaan kauppias Markku Hautala.

Turussa toimiva Lounatuulet yhteisötalo ry palkittiin Vuoden Paras Työelämäkumppani -palkinnolla. Yhteistyö on ollut monipuolista ja mutkatonta. Lounatuulet tarjoaa opiskelijoille monipuolisia oppimiskokemuksia aidossa työympäristössä. Turun keskustassa sijaitseva Lounatuulet Yhteisötalo on sote-alan asiantuntijoiden kotipesä, jossa työskentelee useiden eri järjestöjen, säätiöiden ja yksityisten palveluntuottajien edustajia, sekä heidän keskuudessaan myös Ammattiopisto Spesian opiskelijoita. Spesiasta valmistuneita opiskelijoita on työllistynyt yhteisötalolle, ja toimitilahuoltajaopiskelijat huolehtivat yleisten tilojen siisteydestä päivittän. Myös Spesian opiskelijoiden pyörittämä kahvila Tähtihetki ja Turun Spesia Puoti sijaitsevat Lounatuulten tiloissa.

Vuoden Parhaan Työpaikkaohjaajan tunnustuspalkinto tuli Pieksämäelle, Osuuskauppa Suur-Savon ABC!-liikenneaseman palvelupäällikkönä toimivalle Satu Ahtiaiselle. Osuuskauppa Suur-Savo ja S-ryhmä ovat ottaneet yhteiskuntavastuun osaksi strategiaansa. Ammattiopisto Spesialla ollaan tyytyväisiä sujuvaan ja mutkattomaan yhteistyöhön. ABC! Pieksämäki on myös Spesian opiskelijoiden keskuudessa suosittu työssäoppimisympäristö, sillä saatu tuki ja ohjaus ovat olleet ensiluokkaista ja opiskelijoiden yksilölliset tarpeet huomioivaa.
– Työpaikka ei vain anna opiskelijalle vaan opiskelija tuo valtavasti työpaikalle, Satu Ahtiainen toteaa ja jatkaa, että työyhteisön on oltava avoin harjoittelijalle. Jokaisella on oikeus olla osa yhteiskuntaa ja myös osa työyhteisöä.
Vaajakoskella toimiva Mainiokoti Kaunisharju palkittiin tänä vuonna Vuoden Paras Oppisopimustyöpaikka -palkinnolla. Työpaikka tarjosi oppisopimusta hyödyntäen opiskelijalle hienon ja harvinaisen mahdollisuuden työelämässä oppimiseen. Lisäksi Jyväskylän toimitilahuoltaryhmästä on käynyt 1-3 opiskelijaa ohjaajan kanssa tekemässä ylläpitosiivousta kaksi kertaa kuukaudessa. Yksikönjohtaja Katja Salonen kertoo, että työyhteisö on saanut Spesialta hyvin tukea ja yhteistyötä tehdään mielellään myös jatkossakin. Myös Pieksämäen kodinhuoltajien erityisopettaja Liisa Väänänen kehuu yhteistyön toimivuutta:
– Yhteistyö on ollut hyvää koko ajan ja opiskelija otettiin tosi lämpimästi vastaan koko talon puolesta. Ilmapiiri on ollut niin hyvä, että opiskelija viihtyi alusta alkaen. Opiskelija on saanut kokeilla tehtäviä laidasta laitaan ja ohjaus on ollut asiantuntevaa ja ammattitaitoista, sekä opiskelijan näkökulman huomioivaa. Opiskelija on saanut ottaa vastuuta esimerkiksi pyykkihuollosta ja se on tuonut runsaasti onnistumisen iloa. Tämä kaikki on lisännyt itseluottamusta ja uskoa omiin kykyihin.

Voittajat palkittiin diplomein ja herkkukorein. Onnea vielä voittajille!

Jos sinua kiinnostaa yhteistyö Spesian kanssa, yritysvalmentajamme keskustelevat mielellään erilaisista vaihtoehdoista tehdä yhteistyötä.

Ota yhteyttä: Palvelut työelämälle.