Yrittäjyys ja siihen liittyvät taidot ovat tärkeä osa ammatillista koulutusta. Opiskelijoiden mielestä parhaat tavat oppia yrittäjyyttä olivat monipuoliset opetusmenetelmät, yritysyhteistyö ja yrittäjätarinoiden kuuleminen. Opiskelijat arvostivat myös autenttisia yrittäjäkokemuksia, kuten harjoitusyritystoimintaa tai tiimiyrittäjyyttä. Tiedot käyvät ilmi Karvin vuonna 2018 tekemästä tutkimuksesta.

Ammattiopisto Spesiassa yrittäjyys halutaan tuoda aktiivisesti ja eri tavoin osaksi opetusta ja arkea. Syyskuussa vietettävää kansallista yrittäjien päivää vietettiin tänä syksynä niin, että kutsuimme vieraaksi Spesian eri paikkakunnille yrittäjiä jakamaan ajantasaista tietoutta työelämästä. Yrittäjät kertoivat omasta urapolustaan yrittäjiksi, auttaen opiskelijoita miettimään millaisia taitoja työelämä vaatii? Ohessa opiskelijamme kirjoitus Turun teemapäivästä.

Yrittäjyys-teemapäivä koulussamme 6.9.2019

Meidän koulussamme järjestettiin Valtakunnallisen yrittäjyyden päivän kunniaksi yrittäjyysaiheinen teemapäivä auditoriossa. Sinne kutsuttiin koulustamme, turun oppilaitoksesta, kaikki keväällä 2020 valmistuvat opiskelijat.

Meille esiintyi neljä yrittäjää, jotka olivat Tremola Oy:n Tapio Haapanen, Enkeli Group Oy:n Eija Riihilahti, KAS! DESIGNin Marja-Leena Venäläinen ja Parturi-kampaamo Turquoisen Marjo Sjöholm. Ja lisäksi sanottiin, että minä ja luokkalaisemme esittelisimme meidän Merkonomi-ketju NY:n. Oli oikeastaan aika mukavaa ja jännittävää mennä auditorion eteen tietämättä aluksi, että meidän pitäisi kertoa siitä ja kertoa kaikille mikä NY:n idea oli ja miksi perustimme sen. Mutta sitä vartenhan olemme koulussa ja opimme uutta joka tilanteesta.

Tremola Oy:n Tapio Haapanen kuuluu Varsinais-Suomen nuorten yrittäjiin ja hän on Yes-kummi, joka toimii vapaaehtoisena koulujen työelämäyhteistyössä.

Enkeli Group Oy:llä omistaa mm. Käsityöläismuseon kupeessa olevan Kahvila-EnkelinKisälli, Turun Konserttitalon Catering-palvelun, Åbo Svenska teater:n Café Tiljanin ja Merimaskussa olevan Viherlahti-leirikeskuksen.

KAS! DESIGNin perustaja Marja-Leena Venäläinen on opettajana koulussamme, ja minulle tuli yllätyksenä, että hän on yrittäjä.

Parturi-kampaamo Turquoisen omistaja Marjo Sjöholm toimii kampaajana olemisen lisäksi myös Turun ammatti-instituutissa kosmetologi ja parturi-kampaaja ammatillisena ohjaajana.

Yrittäjien esityksen lisäksi meillä oli myös Kahoot-tietovisa yrittäjyydestä ja yksi toiminnallinen tehtävä, jossa meidän piti jakautua ryhmiin ja suunnitella itsellemme yritys ja sen lisäksi keksiä mikä olisi meidän yrityksemme nimi ja liikeidea.

Minusta oli todella kiinnostavaa kuunnella, miten he olivat päätyneet yrittäjiksi ja kertoivat myös, miksi halusivat ryhtyä yrittäjiksi. Kun myös itseäni yrittäjyys kerran kiinnostaa, kuuntelin todella tarkkaan mitä he kertoivat. Olin itseasiassa yllättynyt kuinka paljon erilaisia hommia he olivat tehneet ennen yrittäjyyttä.

Heidi Kellin
opiskelija