Asuminen Järvenpäässä

Järvenpäässä on kaksi asuntolaa, Einola ja Nuorten talo

Asuminen Järvenpäässä

Tämä sivu on tarkoitettu sinulle asumisen oppaaksi Spesian Järvenpään asuntoloissa: Einolassa ja Nuorten talossa.

Kaikkia Spesian asuntoloita koskevat yhteiset tiedot löydät sivulta: Tietoa asumisesta.

Tällä sivulla:

Yleistä Järvenpään asuntoloista

Aukiolo

Asuntolat ovat auki maanantaista perjantaihin. Loma-aikoina ja viikonloppuisin asuntolat ovat kiinni. Asuntolat avautuvat maanantaisin klo 8 ja sulkeutuvat perjantaisin klo 15 mennessä (ma klo 8 –> pe klo 15). Einolassa asuvat pitkämatkalaiset voivat erikseen pyytää mahdollisuutta saapua jo sunnuntaina kello 17 jälkeen.

Tilat

Järvenpäässä opiskelijoilla on käytössä asumisen tilojen lisäksi kirjasto, kuntosali ja sauna. Olohuoneissa voit viettää aikaa yhdessä muiden asukkaiden kanssa esim. lautapelien tai television parissa. Einolan ja Nuorten talon tiloista on kerrottu tarkemmin myöhemmin tällä sivulla.

Yhteisöllisyys ja itsenäistyminen

Toiminta asuntoloissa on yhteisöllisyyteen tähtäävää, sillä mielestämme ryhmään kuuluminen on tärkeää.

Asuminen perustuu omatoimisuuteen ja itsenäistymiseen, eli asuntolassa asuminen edellyttää opiskelijalta valmiuksia huolehtia itsestään ja ottaa vastuu toiminnasta. Arjen asioiden opettelu ja niistä kiinni pitäminen ovat osa asumista. Spesia on turvallinen paikka opetella itsenäistymistä ohjatusti.

 

Asuntola Einola

Einola on tarkoitettu liikuntarajoitteisille ja avustusta tai muuta tukea tarvitseville opiskelijoille, sekä pitkänmatkalaisille.

Einolassa on 48 opiskelijahuonetta. Huoneista on 22 yhden hengen huoneita, jotka on tarkoitettu esteetöntä tilaa tarvitseville opiskelijoille. 26 huonetta on kahdenhengen huoneita. Aamuisin ja iltaisin vuorossa on ohjaajia tarpeen mukaan, öisin on 1-2 ohjaajaa.

Ensimmäinen päivä: Saapuminen Einolaan

Minne tulen?
 • Mannilantie 27 – 29, 04401 Järvenpää
 • Sisäänkäynti sisäpihan puolelta. Asumisenohjaajien toimisto sijaitsee Einolan asuntolan ala-aulassa.
Milloin tulen?

Saapuminen asuntolaan 6.8.2024 uudet opiskelijat klo 14.00 eteenpäin ja asuntolassa aikaisemmin asuneet jatkavat opiskelijat klo 18.00 eteenpäin. Saapuminen viimeistään klo 20.00 mennessä.

Mikäli saavut majoittumaan myöhemmin tai sinulla on kysymyksiä majoittumista koskien, olethan yhteydessä omaan asuntolaasi. Toivomme yhteydenottojen tapahtuvan asuntolan yhteiseen alla mainittuun numeroon.

Ohjaajat tavoitat numerosta: 040 7482807 5.8.2024 alkaen. Tallenna numero etukäteen itsellesi, suosittelemme myös, että huoltaja/ lähiomainen tallentaa numeron itselleen.

Mitä tapahtuu?

Saapumisen yhteydessä täytetään vielä muutamia lomakkeita asumista koskien sekä opastetaan asumisen alkuun liittyvät välttämättömät asiat. Toivomme, että niin opiskelija, kun huoltaja varaisitte hetken aikaa saapuessanne täyttääkseen tarvittavat lupalomakkeet. Tulopäivänä ohjaajat tarvitsevat turvallisen asumisen järjestämiseksi välttämättömät tiedot koskien terveyteen ja avustamiseen liittyviä asioita. Ohjaajat tekevät tarkemman tulohaastattelun asumisen alun aikana, jossa kartoitetaan vielä tarkemmin avustamisen, tuen ja ohjauksen tarvetta.  

Huomioithan, että saapumispäivänä ei ole tarjolla päivällistä koulun ruokalassa! 

Mitä mukaan Einolaan?

Tuo mukanasi
 • astiat ja ruoanvalmistusvälineet 
 • henkilökohtaiset tavarat 
 • säännölliset lääkkeet viikkoannoksena dosetissa
 • tarvittavia lääkkeitä pieni määrä, esim. särkylääke  
 • omat henkilökohtaiset peseytymisvälineet 
 • hygienia- ja hoitotarvikkeet (pesulaput, kronarit, vaipat) 
 • vaatteet 
 • opiskeluvälineet jne. 
 • liikuntavarusteet + uima-asu 
 • herätyskello tarvittaessa 
 • jos haluat, voit ottaa mukaan oman television ja tietokoneen  
 • halutessasi polkupyörä 
 • pyykinpesuaineet (hajusteeton) 
 • omat liinavaatteet (aluslakana, pussilakana, tyynyliina) 
 • pyyhkeet (kylpy- ja käsipyyhe) 
 • roskapussirulla
Asuntolassa on valmiina
 • Huonevarustus
  • sänky
  • petivaatteet (peitto, tyyny, päiväpeitto)
  • kirjoituspöytä ja tuoli
  • vaatekaappi
  • jääkaappi
  • mikroaaltouuni
  • liesitaso (ei uunia)
  • tiskiaine
  • wc-paperit
  • suihku, wc
  • verhot (paloturvallisuussyistä ei voida vaihtaa omiin)
 • oleskelutila, jossa on televisio ja lautapelejä
 • pyykinpesukone ja kuivausrumpu, käyttö maksutonta
 • siivousvälineet ja yleispuhdistusaine

Arki Einolassa

Einolassa on kaksi yhteistä oleskelutila, joista yksi sijaitsee 2. kerroksessa ja toinen 1. kerroksessa. Toisessa kerroksessa on harjoituskeittiö, jossa voi halutessaan valmistaa ruokaa. Asuntolan asioita voi käyttää keittiötiloissa, mutta niitä ei saa viedä huoneisiin.

Nuoren omalla vastuulla on huoneen siivoaminen viikoittain. Arjen toimintoihin on mahdollista saada ohjaajan opastusta. Tarvittaessa voi lähteä kauppareissulle asumisenohjaajan opastuksella. Einolassa järjestetään yhteinen kauppareissu viikottain.

Opiskelijoiden tulee olla huoneissaan viimeistään klo 21.30. Asuntolassa tehdään aamuisin ja iltaisin kierrot opiskelijoiden huoneisiin. Aamukierrot klo 8.45 – 9.30 ja iltakierrot klo 21.00 – 21.45 välisenä aikana. Kierto perustuu turvallisuuteen ja opiskelijoiden hyvinvoinnin seuraamiseen.

Aukiolo

Asuntola aukeaa pitkänmatkalaisille sunnuntaina klo 17 ja muille maanantaina. Asuntolasta tulee poistua viimeistään perjantaina klo 15 mennessä. 

Einolassa asuvat pitkämatkalaiset opiskelijat voivat erikseen anoa mahdollisuutta saapua asuntolaan sunnuntaina kello 17 jälkeen. Luvan myöntää palvelupäällikkö Triin Vares. 

Asumisenohjaajat ja avustaminen

Asuntolassa on käytössä hälytyskutsujärjestelmä ja asumisenohjaajat ovat tavoitettavissa kaikkina vuorokauden aikoina. Asumisenohjaaja ohjaa asumisen arjessa sekä tekee yhteistyötä sinun, oppilaitoksen henkilökunnan ja huoltajan kanssa. Tämän yhteistyön tarkoituksena on varmistaa asumisen ja opintojen sujuminen.

Mikäli tarvitset avustamista päivittäisissä toimissa ja/ tai vapaa-aikana, tulee sinulla olla kotikuntasi vammaispalvelusta vammaispalvelupäätös henkilökohtaisen avustajan saamiseen. Jos tarvitset avustusta lääkehoidon toteuttamiselle asuntolassa, niin asiasta sovitaan tukipyyntölomakkeella majoituttaessa.

Henkilökohtaiset avustajat siivoavat niiden opiskelijoiden huoneet, jotka eivät itse siihen kykene.

Opiskelijat, joilla on avustaja päivittäisiin toimiin sekä vapaa-aikaan, suunnittelevat viikoittain yhteistyössä asuntolan työntekijöiden kanssa seuraavan viikon avuntarpeet ja vapaa-ajan menot.

 

Henkilökohtainen avustaminen Einolassa

Oletko aloittamassa opintoja Ammattiopisto Spesiassa, saanut asuntolapaikan Einolasta ja tarvitset henkilökohtaista apua?

Ammattiopisto Spesia järjestää henkilökohtaisen avun koulupäivän aikana. Jos tarvitset avustajaa myös vapaa-aikana, sinulla pitää olla oman kotikunnan vammaispalvelun myöntämä maksusitoumus henkilökohtaiseen apuun.

Henkilökohtainen apu järjestyy suoraan Ammattiopisto Spesiasta, voit toimia itse työnantajana tai valita alueellisen palvelutuottajan.

Jos päädyt valitsemaan palvelutuottajaksi Ammattiopisto Spesian, saat henkilökohtaista apua toimiin ennen koulun alkua, koulun jälkeen ja sunnuntai-iltaisin. Henkilökohtainen apu mahdollistaa osallistumisen myös vapaa-ajan toimintaan ja harrastuksiin. Palvelu toteutetaan valintasi mukaan niissä toimissa, joihin haluat apua. Ammattiopiston Spesian opiskelija-asuntolat ovat suljettuna viikonloppuisin ja loma-aikoina.

Ammattiopisto Spesian henkilökunnalla on pitkä kokemus opiskelijoidemme avustamisessa. Henkilökuntamme on ammattitaitoista ja kokenutta, talon omaa iloista väkeä.

Miten saada henkilökohtainen apu käyttöön?

Palvelun järjestymiseksi tarvitset vammaispalvelupäätöksen henkilökohtaisen avustajan saamiseksi ja se tulee osoittaa suoraan palvelun tuottajille.

Kotikunnasta haettavat tuntimäärät henkilökohtaisen avustajan saamiseksi päivittäisiin toimiin ja vapaa-aikaan:

 • Jos tarvitset paljon apua päivittäisissä toimissa, niin avustustunteja kannattaa hakea 120–160 h/kk
 • Jos selviydyt päivittäisistä toimista osittain itsenäisesti, niin avustustunteja kannattaa hakea 80–120 h/kk.
 • Jos tarvitset vähän apua päivittäisissä toimissa, niin avustustunteja kannattaa hakea 40–80 h/kk.
 • Vapaa-ajan avustaminen: (harrastuksissa, asioinnissa, sosiaalisten suhteiden ylläpitämisessä) 30h/kk
 • Tarjoamme henkilökohtaista apua hintaan 23€/tunti. Pyhäpäivinä 100 %:n korotus.

Jos tarvitset lisätietoa henkilökohtaisesta avusta, voit olla yhteydessä palvelupäällikkö Triin Varekseen.

Avain

Saapuessa saat huoneesi avaimen. Jos avain katoaa tai unohtuu huoneeseen, ota yhteys ohjaajaan. Kadonneesta avaimesta peritään erikseen maksu. 

Huoneen avain sopii myös asuntolan ulko-oveen. Sisäänkäynti iltaisin klo 16.30 jälkeen sisäpihan puolelta parkkipaikan puoleisesta päädystä. Tarvittaessa opiskelija saa käyttöönsä ympäristönhallintalaitteen, joka mahdollistaa kulkemista. Avain/ ymppäri tulee palauttaa viikonlopuksi ohjaajille toimistoon. 

Einolassa on kaikilla opiskelijoilla asuntolaan palaamisaika viimeistään klo 21.00. Tämän jälkeen eivät opiskelijoiden avaimet toimi ulko-oviin.

Pysäköinti

Oppilaitoksen ja asuntolan alueella pysäköintipaikkoja on rajatusti. Pysäköintilupa haetaan asuntola palvelupäälliköltä.

Lääkkeet

Jos tarvitset avustusta lääkehoidon toteuttamiselle asuntolassa, niin asiasta sovitaan tukipyyntölomakkeella majoituttaessa. Asuntolaan saa ottaa mukaan vain viikon lääkkeet kerralla. Lääkkeiden tulee olla dosetissa. Dosetin takana täytyy näkyä käytettävät lääkkeet ja määrät. 

Nuorten talo

Nuorten talo eli tuttavallisemmin ”NT” sijaitsee Mannilantientiellä, lähellä värikästä Kuntola-rakennusta. Nuorten talossa on 38 opiskelijahuonetta. Huoneet sijaitsevat kolmessa asuinkerroksessa.

Aamuvuorossa asuntolassa on töissä 1-3 ohjaajaa, iltaisin 3-4 ohjaajaa ja yöaikaan 1 ohjaaja.Ohjaajien toimisto sijaitsee pohjakerroksessa aulassa.

Tekstejä lumella, väritettynä

Ensimmäinen päivä: Saapuminen Nuorten taloon

Milloin tulen?

Saapuminen asuntolaan tapahtuu opintojen alkua edeltävänä päivänä 8.8.2023. Uudet opiskelijat majoittuvat asuntolaan klo 14-18:00 ja jatkavat opiskelijat klo 18:00 alkaen.

Mikäli saavut majoittumaan myöhemmin tai sinulla on kysymyksiä majoittumista koskien, olethan yhteydessä omaan asuntolaasi. Toivomme yhteydenottojen tapahtuvan 3.8.2023 alkaen asuntolan yhteiseen alla mainittuun numeroon.  

Ohjaajat tavoitat numerosta: 044 7650602. Tallenna numero etukäteen itsellesi, suosittelemme myös, että huoltaja/ lähiomainen tallentaa numeron itselleen.  

Minne tulen?

Asuntola sijaitsee osoitteessa: Mannilantie 12, 04401 Järvenpää. Auton voi muuttopäivänä pysäköidä asuntolan pihalle (maksulliset parkkipaikat) tai Mannilantien varteen (parkkikiekollisia paikkoja). Ohjaajien toimisto sijaitsee pohjakerroksessa/ 0.kerroksessa aulassa. Rakennuksessa toteutetaan myös opetusta päiväaikaan.  

Ohjaajat tavoitat numerosta: 044 7650 602. Tallenna numero etukäteen itsellesi, suosittelemme myös, että huoltaja/ lähiomainen tallentaa numeron itselleen.  

Mitä tapahtuu?

Saapumisen yhteydessä täytetään vielä muutamia lomakkeita asumista koskien sekä opastetaan asumisen alkuun liittyvät välttämättömät asiat. Toivomme, että niin opiskelija, kun huoltaja varaisitte hetken aikaa saapuessanne täyttääkseen tarvittavat lupalomakkeet. Tulopäivänä ohjaajat tarvitsevat turvallisen asumisen järjestämiseksi välttämättömät tiedot koskien terveyteen ja ohjaamiseen liittyviä asioita. Ohjaajat tekevät tarkemman tulohaastattelun asumisen alun aikana, jossa kartoitetaan vielä perusteellisemmin tuen ja ohjauksen tarvetta. 

Mitä mukaan Nuorten taloon?

Tuo mukanasi
 • astiat ja ruoanvalmistusvälineet (säilytetään omassa huoneessa, muista myös leivinpaperi) 
 • henkilökohtaiset tavarat 
 • säännölliset lääkkeet viikkoannoksena dosetissa 
 • tarvittavia lääkkeitä pieni määrä, esim. särkylääke  
 • omat henkilökohtaiset peseytymisvälineet ja hygieniatuotteet (esim. shampoo ja pesuaine)  
 • vaatteet 
 • opiskeluvälineet  
 • liikuntavarusteet + uima-asu halutessasi  
 • herätyskello tarvittaessa  
 • jos haluat, voit ottaa mukaan oman television ja tietokoneen, sekä polkupyörän 
 • pyykinpesuaineet (hajusteeton) 
 • liinavaatteet (aluslakana, pussilakana, tyynyliina) 
 • pyyhkeet (kylpy- ja käsipyyhe) 
 • omaan huoneeseen voi tuoda halutessaan mikron, kahvikeittimen, vedenkeittimen, leivänpaahtimen ym. Irtohellalevyt ja airfryerit ovat turvallisuussyistä kiellettyjä 
 • majoituksen alkuun kannattaa vara aamu- ja iltapalatarvikkeita
    Asuntolassa on valmiina
    • huonevarustus: 
     • sänky+ patja+ petauspatja
     • peitto, tyyny, päiväpeitto 
     • kirjoituspöytä ja tuoli 
     • vaatekaappi 
     • jääkaappi 
     • verhot (paloturvalliset, ei saa vaihtaa) 
     • suihku, wc 
     • yhteiskäytössä oleva keittiö (mikro, liesi ja uuni, tiskiainetta, ei kokkausvälineitä) 
           • oleskelutiloja, jossa on televisio, tietokone, pelejä ym. vapaaseen käyttöön 
           • pyykinpesukone ja kuivausrumpu, käyttö maksutonta 
           • siivousvälineet (imuri, lattiamoppi, yleispuhdistusaine ym.) 
           • wc-paperi 

             

            Arki Nuorten talossa

            Ohjaajat ovat nuorten tukena ja apuna itsenäistymisessä. Arjen toimintoihin ja niiden opetteluun on mahdollista saada ohjaajan opastusta. Ohjaajat osallistuvat aktiivisesti vapaa- ajan toiminnan toteutukseen ja tätä tehdään myös pienryhmätoimintoina kohdennetusti.

            Jokaisessa asuinkerroksessa on yhteinen keittiötila, jossa voi valmistaa ruokaa omia välineitään käyttäen. Tiloista löytyy joitakin asuntolan astioita, joita voi käyttää keittiötiloissa, mutta niitä ei saa viedä huoneisiin. Pohjakerroksessa on lisäksi harjoituskeittiö eli harkkis, jossa voidaan yhdessä kokkailla tai leipoa.

            Iltaisin 21.00–21:30 välillä ohjaajat tekevät iltakierron kaikille nuorten talon asukkaille. Aamukierrot sovitaan yksilöllisen tarpeen mukaan.

            Nuorten talosta järjestetään kauppareissuja tarpeen mukaan.  

            Avain

            Saapuessa saat huoneesi avaimen. Huoneen avain sopii myös asuntolan ulko-oveen. Nuorten talon ulko-ovi avautuu erillisestä lukkopesästä, joka löytyy seinästä oven vasemmalta puolelta, ohjaaja opastaa tämän käytössä saavuttaessa.

            Jos avain katoaa tai unohtuu huoneeseen, ota yhteys ohjaajaan. Kadonneesta avaimesta peritään erikseen maksu.

            Lisäksi saat erillisen roskakatoksen avaimen ja tarvittaessa pyörävarastonavaimen.

            Pysäköinti

            Oppilaitoksen ja asuntolan alueella pysäköintipaikkoja on rajatusti. Opiskelijalla on mahdollista pitää omaa autoa Nuorten talon ja Kuntolan välisellä parkkipaikalla tolpattomissa ruuduissa. Tarkemmat ohjeet pysäköintiin saat ohjaajilta.  

            Huoneen siivoaminen

            Nuoren omalla vastuulla on huoneen siivoaminen viikoittain. Ohjaajat kiertävät sovitusti ja tarkastavat huoneiden siisteyden, sekä antavat tarvittavan määrän ohjausta.

            Lääkkeet

            Nuorten talossa asukkaan tulee huolehtia itse omasta lääkityksestä, lääkkeiden säilyttämisestä ja ottamisesta. Tukitoimena on korkeintaan muistuttaminen, josta aina sovitaan erikseen ohjaajien, opiskelijan ja huoltajan kanssa.

            Tietoa Järvenpäästä

            Järvenpää on noin 44 000 asukkaan kaupunki Etelä-Suomessa, Uudenmaan maakunnassa. Järvenpää sijaitsee Tuusulanjärven rannalla, johon myös oppilaitoksen ja asuntolan alueelta on lyhyt matka. Järvenpään palvelut ovat helposti saatavillasi lähellä asuntolaa. 

            Lähipalveluiden etäisyydet pääkampukselta: 

            • Bussipysäkki 100 m
            • Rautatieasema 400 m
            • Prisma-keskus  500 m
            • Keskustassa kävelykatu Jannen varrelta löytyy useampi ravintola
            • R-kioski 150 m
            • KELA 350 m
            • Uimahalli 1,3 km
            • Järvenpään kirjasto 500 m
            • Elokuvateatteri 230 m
            • Frisbeegolf-rata sijaitsee Vanhankylänniemessä 4 km

            Ota yhteyttä

            Triin Vares

            palvelupäällikkö
            Järvenpää
            044 765 0542
            Triin.Vares@spesia.fi