Tietoa asumisesta

Yleiset ohjeet Spesian asuntoloissa asumiseen

Tervetuloa asumaan Spesiaan!

Oppilaitoksessa asuminen on erinomainen ja turvallinen tapa opetella itsenäistymistaitoja. Ohjaaja on paikalla ympäri vuorokauden ja tukee sinua arkielämän ja vapaa-ajan sujumisessa.

Ammattiopisto Spesian opiskelija-asunnot sijaitsevat Jyväskylässä, Järvenpäässä, Pieksämäellä ja Turussa. 

Spesian Instagramista käytämme asumisen ja vapaa-ajan kuvissa hästägia #asuntolalife.

Aukioloajat

Asuntoloissa voi majoittua lukuvuoden ajan opiskelupäivinä. Opiskelija-asunnot ovat kiinni viikonloppuna ja loma-aikoina.

Opiskelija-asunnot aukeavat maanantaisin klo 8 ja sulkeutuvat perjantaisin klo 15.00 mennessä. Poikkeuksellisista sulkuajoista tiedotetaan asukkaita erikseen.  

Opiskelija-asunto ei voi olla kenenkään ensisijainen asuinpaikka. Jos sairastuu tai koulusta on vapaata, tulee opiskelija-asunnosta poistua kotiin. Sairastapauksissa vältetään yhteisissä tiloissa liikkumista. 

Asukkaan ollessa työelämäjaksolla asuinhuonetta voidaan käyttää muuhun majoitustarpeeseen Tämä kannattaa huomioida opiskelija-asuntoon muuttaessa esimerkiksi tavaramäärän kanssa.

Asuntola on itsenäisyyttä ja yhteisöllisyyttä

Itsenäistymisen opettelua

Asuminen perustuu omatoimisuuteen ja itsenäistymiseen. Asuntolassa asuminen edellyttää opiskelijalta valmiuksia huolehtia itsestään ja ottaa vastuuta toiminnastaan.

Arjen asioiden opettelu sekä niihin sitoutuminen ovat osa asumista. Itsenäistymistaitoja ovat mm. itsestä huolehtiminen, oman huoneen siisteys sekä asiointi- ja matkustustaidot. Esimerkiksi oman huoneen siisteydestä huolehtiminen kuuluu asukkaan velvollisuuksiin. Tarpeen vaatiessa työntekijät opastavat ja ohjaavat sinua näissä asioissa! 

Asuntolassa harjoittelet itsenäistymiseen ja omaan arjenhallintaan liittyviä taitoja. Sinä itse asetat yhdessä omaohjaajan kanssa asumisen tavoitteesi, joiden toteutumista seurataan asumisen aikana. Näin tuemme sinua kohti itsenäistä elämää.

Yhteisössä asuminen

Toiminta asuntolassa on yhteisöllisyyteen tähtäävää, sillä mielestämme ryhmään kuuluminen on tärkeää. Oleellinen osa tätä on, että työntekijät ovat läsnä ja tavoitettavissa olevia aikuisia asukkaiden arjessa.  

Järjestämme säännöllisesti asumisen asukkasiltoja. Näiden tarkoituksena on oppia tuntemaan toisia, käydä läpi nuoren elämään ja asumiseen liittyviä asioita sekä antaa mahdollisuus tulla kuulluksi.  

Suosittelemme osallistumaan yhteiseen vapaa-ajan toimintaan. Vapaa-ajan vietto on oleellinen osa opiskelija-asuntoelämää. 

Ohjaajat tukenasi

Opiskelija-asunnoilla työskentelee ohjaajia, jotka ovat koulutukseltaan sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisia. Teemme yhteistyötä huoltajien, sinun tukiverkostosi ja oppilaitoksen muun henkilökunnan kanssa, koulunkäynnin ja arjen tukemiseksi. 

Kaikille asukkaille nimetään omaohjaaja ja yhdessä ohjaajan kanssa mietitään tavoitteita asumiseen. 

Ohjaajat ovat nuorten tukena ja apuna itsenäistymisessä, ja heiltä saa opastusta arjen toimintoihin ja niiden opetteluun. Lisäksi ohjaajat osallistuvat aktiivisesti vapaa-ajantoiminnan toteutukseen. 

Takuuraha ja koeaika

Kaikilta uusilta asukkailta peritään asumisen alkaessa 100 € suuruinen takuuraha. 

Rahan saa takaisin asumisen päättyessä sillä edellytyksellä, että opiskelija luovuttaa huoneen siistissä kunnossa ja ei ole tahallisesti aiheuttanut vahinkoa oppilaitoksen omaisuudelle. Mikäli olet asumista jatkava opiskelija ja olet jo kerran maksanut takuurahan eikä sitä ole sinulle palautettu, sinun ei tarvitse maksaa sitä uudelleen! 

Maksutiedot  

Tilinumero: FI82 5000 0120 3677 00
Saaja: Ammattiopisto Spesia
Viesti kenttään: Opiskelijan etunimi ja sukunimi, asuntolan paikkakunta
Summa: 100 €
Eräpäivä: 15.9.2024

Loppusiivous

Loppusiivous kuuluu asukaan velvollisuuksiin. Mikäli tätä laiminlyödään, oppilaitos laskuttaa asukkaalta loppusiivouskustannukset. 

Koeaika

Asuntolapaikka myönnettään lukuvuodeksi kerrallaan ja asuntolassa on kolmen kuukauden koeaika.  

Käytännön asioita

Pyykki

Kaikissa asuntoloissa on pyykinpesumahdollisuus maksutta. Pyykinpesua varten varataan aina aika, ohjaajat opastavat sinua tarkemmin käytänteisiin ja koneiden käyttöön. Sinulla tulee olla mukana omat pyykinpesuaineet (toiveena hajusteettomia).  

Nettiyhteys

Oppilaitoksen asuntoloissa on langaton internet yhteys, joka toimii vaihtelevasti ja sulkeutuu yön tunneiksi. Verkkoa on mahdollista käyttää vasta, kun opiskelija on saanut oppilaitoksen käyttäjätunnukset opintojen alettua. Ohjaajat neuvovat tarvittaessa verkon asennuksessa laitteille. Ensisijaisesti suosittelemme oman nettiliittymän käyttöä, jotta voit varmistaa nettiyhteyden sujuvan käytön.  

Ruokailu

Koulupäivien aikana opiskelijat saavat maksuttoman lounaan ja päiväkahvin. Voit ostaa meiltä myös aamupalan ja päivällisen. Kertamaksuhinnat: aamupala 3 € ja päivällinen 4,50 €.     

Opiskelija ruokalan maksulliset ateriat maksetaan Ceepos mobiilisovelluksella tai maksukortilla, koitetaan välttää käteistä näin korona aikana. Ceepokseen ladataan saldoa, joko verkkokaupasta tai opiskelija ravintolan kassalta. Ohjaajat opastavat ja ohjaavat opiskelijoita Ceepoksen käyttöönotossa. 

Einolassa järjestetään viikoittain yhteinen kauppareissu, jolloin opiskelijan on mahdollista lähteä ostoksille ohjaajien kanssa. Nuorten talosta järjestetään kauppareissuja tarpeen mukaan.  

Lääkkeet

Asuntolassa asuessasi olet itse vastuussa omasta lääkityksestäsi (lääkkeiden säilyttäminen ja ottaminen). Otathan asuntolaan mukaan vain viikon lääkkeet dosetissa, josta käy ilmi mitä lääkkeitä dosetti sisältää. Reseptilääkkeiden lisäksi sinun kannattaa ottaa mukaan särkylääkkeitä. Asuntolassa ei ole tarjolla lääkkeitä. Jos opiskelija tarvitsee painavista syistä johtuen tukea lääkehoidon toteutumiseen, sovitaan siitä erikseen lääkehoidon tukipyyntölomakkeella, joka täytetään yhdessä opiskelijan, huoltajan ja ohjaajan kanssa.  

Rahan käyttö

Asuntolassa asuessasi tarvitset rahaa käyttöön omiin hankintoihin (mm. ruoka), vapaa-ajan menoihin ja harrastuksiin. Ohjaamme ja neuvomme sinua tarvittaessa asioinnissa. Olet itse vastuussa omista rahoistasi. Emme suosittele rahan lainaamista. Rahan käytöstä kannattaa sopia ja puhua etukäteen kotona huoltajien/ edunvalvojan kanssa jo ennen opiskelun alkua.  

Toimintatavat ja järjestyssäännöt

Asuntolassa asuessasi olet osa asuinyhteisöä. Tämän vuoksi asumista ohjaavat oppilaitoksen järjestyssääntöjen lisäksi opiskelija-asuntojen omat järjestyssäännöt. Sääntöjen tarkoituksena on taata jokaiselle turvallinen ja riittävän rauhallinen asumisympäristö ja arki. 

Asuntolan järjestyssääntöihin perehdytään tarkemmin, kun asuminen alkaa. Jokainen asukas sitoutuu noudattamaan järjestyssääntöjä allekirjoittaessaan asumissopimuksen. Järjestyssääntöhäiriöihin puututaan ja niiden rikkomisesta voi olla seurauksena asuntolapaikan menetys määräajaksi tai kokonaan. 

Asumisen säännöt

Opiskelija vastaa huoneiden siisteydestä, tavaroista ja laitteista asumisen aikana. Opiskelija on korvausvelvollinen, jos hän tahallisesti rikkoo ammattiopiston omaisuutta. Aiheutetusta vahingosta on ilmoitettava välittömästi henkilökunnalle.  

  • Sairauslomat vietetään muualla kuin asuntolassa  
  • Asuntolassa ei voi olla päihtyneenä asuntolaan ei saa tulla päihdyneenä,  päihdyttävien aineiden käyttäminen tai niiden hallussapito asuntolassa ja asuntola-alueella on kielletty.
  • Asuntolaan ei voi tuota aseita ja aseita muistuttavia esineitä
  • Tupakointi (myös sähkösavukkeet) on kielletty sisätiloissa ja ammattiopiston alueella.
  • Kynttilöiden polttaminen ja muu avotulen ylläpitäminen tekeminen on asuntolassa kielletty.
  • Järjestämme vuosittain paloturvallisuutta ja pelastumista käsittelevän koulutustilaisuuden, joka on pakollinen kaikille asuville opiskelijoille.
  • Yövieraiden pitäminen huoneessa on ehdottomasti kielletty 
Poissaolot

Asukkaan vastuulla on ilmoittaa poissa oloista opiskelija-asunnoille ja opetukseen. Opiskelija-asunnoilla tulee aina olla tieto, mikäli asukas ei yövy. Huoltajan tulee kuitata alaikäisen huollettavansa poikkeava poissaolo opiskelija-asunnosta.

Turvallisuus ja kierrot

Ensimmäisen opiskelukuukauden aikana järjestetään asuntolassa asuville opiskelijoille turvallisuuskoulutusta, johon kaikilla opiskelija-asunnoilla asuvilla opiskelijoilla on velvollisuus osallistua. 

Opiskelija-asunnoilla käydään huoneissa tarvittaessa hyvinvoinnin, turvallisuuden ja koulussa käymisen tueksi. Tarkemmat tiedot ilta- ja aamukierroista löydät paikkakuntakohtaisilta asumisen sivuilta.

Vieraat

Vieraat ovat tervetulleita opiskelija-asunnoille arkipäivisin koulupäivän jälkeen vierailuaikojen klo 16-20 puitteissa. Asukas vastaa itse omista vieraistaan ja heitä koskee oppilaitoksen järjestyssäännöt.

Savuton ja päihteetön kampus

Oppilaitoksemme on savuton eli tupakointi tai tupakkatuotteiden käyttö ja hallussapito on kiellettyä oppilaitoksen ja asuntoloiden alueella.

Päihteiden käyttö opiskelija-asunnoilla on ehdottomasti kielletty. Mikäli tapaamme alaikäisen asuntolassa asuvan nuoren päihtyneenä, teemme asiasta aina lastensuojeluilmoituksen. Päihdetapauksissa keskustelemme opiskelijan ja alaikäisen opiskelijan huoltajan kanssa asukkaan edellytyksistä asua oppilaitoksen asuntolassa. 

Vapaa-ajan toiminta

Opiskelun vastapainoksi on hyvä löytää virkistävää toimintaa vapaa-ajalta. Asuntoloissa on vapaa-ajan viettoa varten käytössä yhteisiä tiloja, joissa voi esimerkiksi pelata lautapelejä tai katsella televisiota. 

Asuntoloissa järjestetään vapaa-ajan toimintaa ja asukkaiden kanssa yhteistä tekemistä, esimerkiksi leipomista, peli-iltoja, musiikki-iltoja ja ulkoilua. Vapaa-ajan toiminta on pääosin maksutonta eikä niihin tarvitse ilmoittautua ennakkoon, jollei toisin mainita. Kerro ohjaajille, os sinulla on toiveita tai ideoita! 

Työntekijät auttavat sinua tarvittaessa oman vapaa-ajan suunnittelussa, esimerkiksi harrastuksen etsimisessä.